To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mariolko z tej ilości wychodzi około 50 rogalików. Piszę około, bo może być niewielka różnica w wielkości formowanych rogali. Zdrowia Ci życzę. Przepracowanie daje o sobie znać.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
szarotko, dziękuję za odpowiedź
Mnie też wyszło ok. 50 średniej wielkości rogalików
Mnie też wyszło ok. 50 średniej wielkości rogalików
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na życzenie Marzenki podaję przepis na:
Kremówka pod kokosem
Potrzebujemy biszkopt z 5 jaj upieczony na prostokątnej blasze.
Budyń:
2 szkl mleka
2 łyżki mąki tortowej (czubata)
1 łyżka kartoflanki (czubata)
cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
250 g masła
sok z 1 cytryny
1 kieliszek wódki
Kokos;
4 białka
1 szkl cukru pudru
200g kokosu
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na koniec dodać kokos, wymieszać.
Taką samą blachę jak ta na której piekliśmy biszkopt wyłożyć folią aluminiową, wylać masę kokosową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 130-140* na 1,5 godz. Co pół godz otwierać piekarnik żeby pozbyć się pary.
Masło zmiksować dodając budyń, sok z cytryny i wódkę.
Krem wyłożyć na biszkopt przykryć zimnym kokosem uwolnionym z folii oczywiście. Najlepsze jest po schłodzeniu.
Kremówka pod kokosem
Potrzebujemy biszkopt z 5 jaj upieczony na prostokątnej blasze.
Budyń:
2 szkl mleka
2 łyżki mąki tortowej (czubata)
1 łyżka kartoflanki (czubata)
cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
250 g masła
sok z 1 cytryny
1 kieliszek wódki
Kokos;
4 białka
1 szkl cukru pudru
200g kokosu
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na koniec dodać kokos, wymieszać.
Taką samą blachę jak ta na której piekliśmy biszkopt wyłożyć folią aluminiową, wylać masę kokosową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 130-140* na 1,5 godz. Co pół godz otwierać piekarnik żeby pozbyć się pary.
Masło zmiksować dodając budyń, sok z cytryny i wódkę.
Krem wyłożyć na biszkopt przykryć zimnym kokosem uwolnionym z folii oczywiście. Najlepsze jest po schłodzeniu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko serdecznie dzięki ,przepis już spisany
- jagoda1
- 200p
- Posty: 299
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Moszczenica k/Strykowa
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wrzucam te Wasze przepisy do zakładek ,potem w domku pichcę i piekę. A efekty widać w biodrach i nie tylko.
A ja tak lubię słodkości
Chyba muszę przestać tu zaglądać. Lub podjadanie i kawusię po pracy.
A ja tak lubię słodkości
Chyba muszę przestać tu zaglądać. Lub podjadanie i kawusię po pracy.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja tam sobie żałować nie będę, po to człowiek haruje żeby nawet takich przyjemności sobie odmawiać? Inna sprawa, że na starość wszystko jak do studni. Więc sobie nie żałuję.
Na dowód, jeszcze cieplutkie:
Oponki serowe
1/2 kg maki
1/2 kg twarogu
1/2 szkl cukru
3 jajka
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody
2 łyżki spirytusu lub octu
2 łyżki gęstej śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować naokoło 1/2 cm placek. Wykrawać szklanką kółka i kieliszkiem (ja robiłam nakrętką od butelki) dziurki na środku.
W rondlu rozgrzać olej lub smalec (smaczniejszy) Smażyć z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Są rewelacyjnie puszyste.
Zdjęcie przed cukrem i po.
Z tej ilości wychodzi około 33 szt.
Na dowód, jeszcze cieplutkie:
Oponki serowe
1/2 kg maki
1/2 kg twarogu
1/2 szkl cukru
3 jajka
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody
2 łyżki spirytusu lub octu
2 łyżki gęstej śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować naokoło 1/2 cm placek. Wykrawać szklanką kółka i kieliszkiem (ja robiłam nakrętką od butelki) dziurki na środku.
W rondlu rozgrzać olej lub smalec (smaczniejszy) Smażyć z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Są rewelacyjnie puszyste.
Zdjęcie przed cukrem i po.
Z tej ilości wychodzi około 33 szt.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O kurczeee ale ja mam tu do nadrobienia w słodkościach.Przepisy jak zwykle cudne,a fotki jeszcze cudniejsze.Ciasto topione robila mpoja babcia do makowców zwijanych i faktycznie było delikatne i pyszne.Na pewno wypróbuje ten przepis,a na kremówkę też mam apetyt.Masz może fotkę tego ciacha?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
za fotkę.Dostałam ślinotoku.Kurcze ,ale ciachooo.Tym ciachem muszę zaskoczyć domowników w najbliższym czasie.
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko zrobiłam piersi kacze wg.Twego przepisu ,rewelacja ,pieczenie poszło migiem , a moje chłopaki zachwycone,kazali przesłać pozdrowienia,i iść na nauki do Ciebie
fotki ni ma ...bo co pusty półmisek będę focić
PESTKA@ ja je jutro zamierzam upiec
fotki ni ma ...bo co pusty półmisek będę focić
PESTKA@ ja je jutro zamierzam upiec
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Marzenko taka opinia to miód na moje serce. Cieszę się niezmiernie, że smakują potrawy z moich przepisów. Chłopakom dziękuję za pozdrowienia, jeśli będę mogła pomóc zawsze chętnie to zrobię. Z tym zdjęciem to wiem o czym mówisz, u mnie też czasem trudno o fotkę, bo tylko wspomnienia zostają. Czekam na opinię o kremówce.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko, wreszcie zrobiłam ciasteczka twarogowe.Okazało się ze jednak za mała ta porcja .Nie zdążyłam nawet dokładnie polukrować.Sami maczali w misce i pochłonęłi je w kilka chwil .Dobrze zę zdążyłam spróbować .Nawet babcia przyszła po przepis.Dziadek ją wysłał
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu świetnie, ze smakowały te ciasteczka, a i nie masz problemu z zagospodarowaniem swojskiego twarogu. Babcia słuch się dziadka jak widzę. A sam nie mógł przyjść?
Żeby nie było, że jadamy tylko słodkie, to dziś na obiad krokiety z nadzieniem z pieczarek, cebulki i pekińskiej kapusty. Pycha.
Żeby nie było, że jadamy tylko słodkie, to dziś na obiad krokiety z nadzieniem z pieczarek, cebulki i pekińskiej kapusty. Pycha.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim