To co najlepsze - szarotka w kuchni
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Robiłyście kiedyś lody z awokado? - bo ja dzisiaj pierwszy raz.
Zapowiadają się smakowicie, teraz siedzą w zamrażarce, ale przed zamrożeniem już były dobre
A do tego błyskawiczne do zrobienia.
Zapowiadają się smakowicie, teraz siedzą w zamrażarce, ale przed zamrożeniem już były dobre
A do tego błyskawiczne do zrobienia.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ewuniu jak tam lody? Wyglądają pięknie, jeśli jeszcze tak smakują to ja chcę przepis tu i teraz.
Dziś wygrzebałam mój stary przepis na orzechowca i mam takiego smaka, że aż mnie skręca. Muszę tylko wyłuskać kilo orzechów. No nie powiem żeby był tani.... i ten milion kalorii, ale ten smak............... Zresztą niedługo rocznica to można zaszaleć. Jakoś ostatnimi czasy liczyć kalorii też nie muszę, więc czuję się w obowiązku odkurzyć przepis.
Dziś wygrzebałam mój stary przepis na orzechowca i mam takiego smaka, że aż mnie skręca. Muszę tylko wyłuskać kilo orzechów. No nie powiem żeby był tani.... i ten milion kalorii, ale ten smak............... Zresztą niedługo rocznica to można zaszaleć. Jakoś ostatnimi czasy liczyć kalorii też nie muszę, więc czuję się w obowiązku odkurzyć przepis.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Lody ładnie wyglądają, są pyszne i do tego jeszcze zdrowe
Łatwizna do zrobienia:
Lody z awokado
1 szt. dojrzałego awokado
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
to wszystko razem do miksera - wymieszać na gładką masę.
Na koniec przełożyć do pojemniczka i do zamrażarki - najlepiej na minimum 24 godziny
Smacznego
Łatwizna do zrobienia:
Lody z awokado
1 szt. dojrzałego awokado
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
to wszystko razem do miksera - wymieszać na gładką masę.
Na koniec przełożyć do pojemniczka i do zamrażarki - najlepiej na minimum 24 godziny
Smacznego
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
hmmm kiedyś kupiłąm mavokado pierwszy raz w życiu i....,,zajechało mi mydłem,,po prostu ohydztwo,które pamiętam do dziś.Nie zmarnowało się jednak i zamiast je zjeść zrobiłam sobie z niego maseczkę,ale do tej pory zastanawiam się jak można jeść ,,mydło,, Być może ja trafiłam na jakieś dziwne
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6345
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja skopiowałam przepis i chętnie z niego skorzystam.
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pestko-Aldonko samo awokado dla mnie też nie ma konkretnego smaku, jest nijakie, tłustawe, maziowate. Ale do tego bardzo zdrowe
Natomiast do sałatek i jako baza do owocowych lodów jest super, oczywiście jako maseczka z jogurtem naturalnym - też.
Ja tym razem robiłam z cytryną (pierwszy raz), ale kompozycji może być wiele.
Ważne, żeby nie było niedojrzałe, a jeszcze gorzej przejrzałe czyli w sam raz
Natomiast do sałatek i jako baza do owocowych lodów jest super, oczywiście jako maseczka z jogurtem naturalnym - też.
Ja tym razem robiłam z cytryną (pierwszy raz), ale kompozycji może być wiele.
Ważne, żeby nie było niedojrzałe, a jeszcze gorzej przejrzałe czyli w sam raz
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
..no właśnie ,,zdrowe,,szkoda ,że sie do niego zraziłam nie trafiając za pierwszym razem.ale kusi mnie ponowny zakup.Może tym razem się uda trafić na lepszy egzemplarz smakowy
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Najczęściej jest tak, że wszystko co zdrowe nie ma najlepszego smaku, ale już użycie odpowiednich dodatków czyni smakowe cuda.
U mnie dziś wspominana wcześniej czernina na gęsinie, a na deser proponuję serniczki z ananasem.
U mnie dziś wspominana wcześniej czernina na gęsinie, a na deser proponuję serniczki z ananasem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7921
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko nie obraź się, ale poczęstuję się tylko serniczkiem
Ta zupa na zdjęciu wygląda okropnie i dzięki B...nie widziałam jej nigdy na żywo.
Oczywiście słyszałam, znam, ale to nie moje klimaty. Zdecydowanie preferuję pomidorową, ogórkową...
Ta zupa na zdjęciu wygląda okropnie i dzięki B...nie widziałam jej nigdy na żywo.
Oczywiście słyszałam, znam, ale to nie moje klimaty. Zdecydowanie preferuję pomidorową, ogórkową...
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O ja czerninka aż mi ślinka pociekła
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
ja też poproszę serniczek tylko..Będzie pasował do wyciągniętego dziś z zamrażarki makowca zwijanego(schowałam jeden piekąc na święta)
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniu ratujesz honor naszej regionalnej zupie. Dzięki za wsparcie, jak widać tylu ilu zwolenników, tylu przeciwników czerniny. Trochę szkoda, bo naprawdę smaczna jest.
Dziś zapraszam na ciasteczka.
Ciasteczka twarogowe
250 g masła miękkiego
250 g twarogu
250 g mąki
1 żółtko
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wykrawać dowolne kształty, piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Polukrować.
Dziś zapraszam na ciasteczka.
Ciasteczka twarogowe
250 g masła miękkiego
250 g twarogu
250 g mąki
1 żółtko
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wykrawać dowolne kształty, piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Polukrować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
ależ cudne.Ślicznie dziękuję za przepis na ciasteczka.Skopiowałam i będę piekła.Uwielbiam wszystko co ma dodatek sera białego