Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Tu są jeszcze inne filmiki może się przydadzą http://www.youtube.com/results?search_q ... pSa2AsjRHg
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

liska pisze:a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara :)
krzysztofkhn pisze:Witajcie !

Przygotowanie golonki jest proste.
Mięsa należy kupić tyle, aby zmieściło się do rury / nadobki/ i zostało jeszcze trochę miejsca. Zastąpić ją można słoikiem, lub innym naczyniem, które nie zwęża się na górze.
Wcześniej mięsko umyć, osuszyć, wyjąć kość, nasolić, dodać ulubione przyprawy. Najlepiej trochę włoszczyzny i jedną cebulę, odrobinę pieprzu. Niech tak przygotowane poleży 3 - 5 dni w lodówce.
Włożyć do nadobki, w ten sposób aby skóra przylegała do ścianek nadobki.
Założyć sprężynę dociskową. W innym naczyniu docisnąć spodeczkiem, obciążyć słoiczkiem z wodą. Do nadobki wlać pól szklanki wody. Jeśli mięso wypije całą wodę to uzupełnić.
Gotować w wysokim garnku, na najmniejszym ogniu półtorej, dwie godziny.
Wyjąć nadobkę schłodzić. Na drugi dzień, na sekundę nadobkę włożyć do wrzątku, aby się odkleiła zawartość. Będzie sporo pysznej galarety.
Smacznego.
Moje linki
KATARZYNA
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1603
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Kasiu, korzystam z tego przepisu, mięso zawsze pyszne i kruche, w dodatku nie pieczone, nie smażone, na obiad, na kolację, zawsze dobre. Pozdrawiam Cię gorąco.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Posty: 220
Od: 11 sie 2013, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witam serdecznie.
Ja robię boczek, czy inne mięsko w rękawach do produkcji salcesonu,są mocne i możne je kupić w większości sklepów ogrodniczych ;:333
Pozdrawiam ED.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Z racji zbliżających się Świąt i tego ,że gotuje mi się zalewa do ,,mięska bez pieczenia,,podnoszę temat.
Przepis sprawdzony kilkanaście razy przeze mnie i inne forumowiczki i wart przypomnienia.
Tym razem czeka na gotowanie 5 kg.szynki i 5 kg schabu.Oczywiście mięsko będzie potem pokrojone w większe kawałki i zamrożone.Wyciągnę tyle ile będzie trzeba w każdej chwili,a i studentka na pewno coś wywiezie.Tyle mięsa jednorazowo jeszcze nie robiłam.Mam nadzieję ,że ilość soli dobrze dostosuję do ilości mięcha. :wink: FIGO jeszcze raz bardzo dziękuję i czekam na kolejne przepisy....
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Posty: 4328
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Szukałam przepisu na gotowaną szyneczkę i tutaj znalazłam ,jak to dobrze że istnieją takie wątki ,pokłon dla Figi - Kasi;:32
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

moje mięska już ugotowane.Właśnie wyłączyłam je drugi raz.Odpoczywa w zalewie,a potem do zamrażarki.Z racji ponad 10 kg,ilości mięsa;zalewa ma niesamowity smak i aromat.Chyba część podleję i zrobię na niej grochówkę.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witajcie.Jestem tu pierwszy raz :wit .Wiec zaznaczam wątek,agy mi nie zginąl i mykam go przeglądać :heja
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Przejrzałam,przepis spisany i pewnie zrobie bo już ślinka mi cieknie.

Może któraś z Was robiła kurczaka faszerowanego,w ten sposób?Ja nigdy nie robiłam,ale kucharka na chrzcinach mojego syna robiła kurczaka,był nadziany mięsem,chyba mielonym.Wiem,że był zawijany w folię,gazę i gotowany.Ale ja nigdy nie robiłam kurczaka w ten sposób.Nawet nie wiem jak sie te kości z miesa wyjmuje.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

kurczaka nadziewanego piekłam.Nadziałam go farszem z ryżu i pieczarek.Był pyszny
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6700
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Aldonka, a wcześniej gotowałaś ryż tak na miękko czy lekko twardo?
Pieczarki przesmażone?
Pytam bo ja niemota kuchenna jestem i mnie trzeba wszystko tak "kawa na ławe". ;:131
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Moja Babcia nadziewała drób mięsem mielonym z majerankiem.
Farsz był najlepszy. :)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ryz uszykowalam aldente pieczarki i cebulka usmazona na patelni i doprawione do smaku pieprzem, czosnkiem.mieszam z ryzem i nadziewam kurczaka i pieke 180stopni ok.50minut podlewam wywarem z pieczonego kurczaka.podaje do niego salate z vinegretem.przepraszam za pismo, sprawdzam tableta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”