Kreda to jest właśnie węglan wapnia.PanOgrodnik pisze: słyszałem to jest w postaci kredy, tlenku i węglany tak?
Dolomit to jest minerał zawierający oprócz węglanu wapnia również węglan magnezu.
Wapno tlenkowe to jest tlenek wapnia CaO / tzw. wapno palone/ . W czystej postaci ma ograniczone zastosowanie, ponieważ jest higroskopijny. Istnieje również wapno hydratyzowane/ gaszone/ Ca[OH]2 . Powstaje w reakcji tlenku wapnia CaO z wodą. Wapno dla celów rolniczych , niezależnie od formy, przelicza się na formę tlenkową CaO. I tak, węglan wapnia może zawierać teoretycznie max 56 % CaO, wapno zaś hydratyzowane może zawierać teoretycznie max. 75,7 % CaO.
Na gleby lekkie stosuje się tylko wapno w formie węglanowej. Na ciężkich glebach może to być wapno hydratyzowane. Dolomit stosuje się na gleby lekkie ubogie w magnez. Dolomit zastosowany na glebę bogatą w magnez może przynieść więcej szkody niż pożytku gdyż magnez jest w glebie antagonistą wapnia i za wysoka zawartość magnezu będzie powodować utrudnienie w przyswajaniu wapna. W przypadku pomidorów może to skutkować suchą zgnilizną.