Siedlisko z sosnami cz.5
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami cz.5
To dalia Purple Gem albo Ozyrys! Jest piękna. Mam Ozyrysa. Może porównaj z moim zdjęciem http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p4151856 , czy oby taka sama 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłko, moja jakby ciemniejsza, ale to wszystko może być kwestia światła. Zrobię swojej dodatkowe zdjęcia, bo teraz tak jej cyknęłam w biegu. Dzięki za zainteresowanie 
Skoro daliowa dama mnie odwiedziła to parę dalii

Skoro daliowa dama mnie odwiedziła to parę dalii
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Marzko, a czy uszczykiwałaś (uszczknęłaś) dalie, by je rozkrzewiać? Ja zapomniałam o tym i nie mam za wiele kwiatów na krzaczkach. Cieszę się, że masz tak dużo dalii, bo pewnie jeszcze długo będziesz je nam pokazywała
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenko a ja Ci nie dawałam anabelki
To u mnie jak chwast się rozrasta i kwitnie innej ukorzenionej nie mam ale tą w każdej chwili 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No no! Ino bez przezwisk!
Dalie piękne! Uzbierało się! Fajnie!
Ja nie uszczykuję dalii. Są odmiany, które naturalnie się krzewią (np Burgund), a są takie, że pojedyncze kwiaty wypuszczą i są urocze, a jak je uszczkniesz, to opóźniają kwitnienie i nie można się doczekać
Dalie piękne! Uzbierało się! Fajnie!
Ja nie uszczykuję dalii. Są odmiany, które naturalnie się krzewią (np Burgund), a są takie, że pojedyncze kwiaty wypuszczą i są urocze, a jak je uszczkniesz, to opóźniają kwitnienie i nie można się doczekać
Miłka
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Miłko, zawsze zapominałam o uszczknięciu, ale po czasie sobie przypominałam. Masz doświadczenie z daliami, więc wymazuję z pamięci 'szczypanie' dalii 
- Sosenki4

Irminko nie szczypałam
dalii. Posadziłam i w porze suszy podlewałam. Dałam im pod korzeń dobrze jeść i koniec zabiegów z daliami. mają rosnąć i nas cieszyć swoją urodą.
Elu, dałaś mi anabelkę, ale jak możesz to chciałabym więcej. WIem, że ona u CIebie się rozrasta i nie odczujesz braku kolejnych paru pędów
. Pnącej też mi dałaś i póki co ładnie się ukorzenia, za rok myślę, że wejdzie na sosnę po której ma rosnąć.
Miłko, dzięki za odpowiedź dla Irminki. WIesz, z daliami nic nie robię, tylko przekwitłe kwiatki wycinam. No i zdjęcia też im robię
Zdjęcia robię co jakiś czas, jak tylko jakaś nowa się objawia to już jej "cyk" z prawej, "cyk" z lewej. Czasem nawet uklęknę przed którą
Elu, dałaś mi anabelkę, ale jak możesz to chciałabym więcej. WIem, że ona u CIebie się rozrasta i nie odczujesz braku kolejnych paru pędów
Miłko, dzięki za odpowiedź dla Irminki. WIesz, z daliami nic nie robię, tylko przekwitłe kwiatki wycinam. No i zdjęcia też im robię
Zdjęcia robię co jakiś czas, jak tylko jakaś nowa się objawia to już jej "cyk" z prawej, "cyk" z lewej. Czasem nawet uklęknę przed którą
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Dalie tak mają, że niewiele im potrzeba a duzo dają...
No to widać jak słuchałaśSosenki4 pisze: Ale najciemniejszą Royal Palace mają (odmianę sama znam, bo Ewa/mewa mnie nauczyła).
Ja mówiłam o Palace Purple A skąd Tobie ten ROYAL
Pozdrawiam. Ewa
-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Ale cukinie ...mniam .Uwielbiam młode na surowo
Zakupy się udały ...lubię takie popołudnia w centrach ogrodniczych
Ale ostatnio niestety nie bywam
A te kartony leżą tak grzecznie ...a wiatr?
Ja też ukorzeniam jedynie Anabelkę z powodzeniem
Mogę na wiosnę podesłać patyczków;:108 Ukorzeniłam tez Pinky winky ale Hawri mi złamał
Znów spróbuję !
Zakupy się udały ...lubię takie popołudnia w centrach ogrodniczych
A te kartony leżą tak grzecznie ...a wiatr?
Ja też ukorzeniam jedynie Anabelkę z powodzeniem
marzenia się spełniają! Dana
- Sosenki4

Ja już chba dziś wymownie pomilczę, bo ....
Aniu, masz rację, dalie są wdzięczne i jakie piękne, a ile odmian
Ewa, ten Royal
, ano nie wiem skąd mi się wziął
Danusiu, właśnie wczoraj na surowo zjadłam prawie pół jednej. Jestem bardzo chętna na anabelkę i jakby CI się znów Pinky Winky udało
.
Właśnie oferty różane oglądam, bo jest chwilka wolniejsza w pracy i...... Nic nie napiszę
Aniu, masz rację, dalie są wdzięczne i jakie piękne, a ile odmian
Ewa, ten Royal
Danusiu, właśnie wczoraj na surowo zjadłam prawie pół jednej. Jestem bardzo chętna na anabelkę i jakby CI się znów Pinky Winky udało
Właśnie oferty różane oglądam, bo jest chwilka wolniejsza w pracy i...... Nic nie napiszę
Widzę, że przeprowadzasz akcję 'kobiety, na kartony!'
Czy pod nimi uprzednio wyrywasz darń? Same w sobie stanowią chyba krótkotrwałą ochronę przed chwastami...
Żurawki bardzo dorodne... ile jedna sadzonka kosztowała, jeśli mogę zapytać? U nas ceny żurawek tak różne, że z ciekawości chciałabym znać ewentualną różnicę.
Pozdrawiam czwartkowo!
A
PS. Oferta różana jak rozumiem ponownie pobudziła wyobraźnię
Żurawki bardzo dorodne... ile jedna sadzonka kosztowała, jeśli mogę zapytać? U nas ceny żurawek tak różne, że z ciekawości chciałabym znać ewentualną różnicę.
Pozdrawiam czwartkowo!
A
PS. Oferta różana jak rozumiem ponownie pobudziła wyobraźnię
- Sosenki4

Aguniu, pod kartonami nie zrywam darni, z braku światła mają same umrzeć. Oczywiście kartony przysypię korą i zrębkami z gałęzi. Kartonów jest tak grubo, że 2 lata będą się rozkładać jak nie wiecej. Nie dam rady zerwać tej darni, a już nie mogę patrzeć na to zapuszczone miejsce, stąd taki desperacki ruch.
No tak rozgryzłaś mnie: oglądam róże i zamiast o purple to o royalu pomyślałam.
Za żurawki płaciłam po 5,50zł. Są po 2-3 i nawet 6 rozetek w donicy. Takie wybierałam. Koloru limonkowego szukałam od wiosny, choć zbyt się nie przykładałam, a jak widziałam to ceny po 10-12zł.
W tej szkółce ciemniejsze(czerwone, bordowe) żurawki po 8zł (cena przerobiona z 6). Pewnie lepiej się sprzedają to cena wzrosła.
Korę utargowałam 8zł za worek 80l. Po ile Ty korę kupujesz Aga?
No tak rozgryzłaś mnie: oglądam róże i zamiast o purple to o royalu pomyślałam.
Za żurawki płaciłam po 5,50zł. Są po 2-3 i nawet 6 rozetek w donicy. Takie wybierałam. Koloru limonkowego szukałam od wiosny, choć zbyt się nie przykładałam, a jak widziałam to ceny po 10-12zł.
W tej szkółce ciemniejsze(czerwone, bordowe) żurawki po 8zł (cena przerobiona z 6). Pewnie lepiej się sprzedają to cena wzrosła.
Korę utargowałam 8zł za worek 80l. Po ile Ty korę kupujesz Aga?
Marzenko, wszystko rozumiem z kartonami... zakładam, że rośliny rosnące między nimi mają wystarczającą ilość powietrza, a korzenie się nie zaduszają. Zresztą, na pewno masz to przećwiczone.
Żurawki w bardzo dobrej cenie... u nas chyba najtańsze są po 8zł.
Korę kupuję podobnie jak Ty - worek 50l 5zł, 60l 6zł i 80l 8zł.
Jesienią przyjdą nowe różyczki?
Żurawki w bardzo dobrej cenie... u nas chyba najtańsze są po 8zł.
Korę kupuję podobnie jak Ty - worek 50l 5zł, 60l 6zł i 80l 8zł.
Jesienią przyjdą nowe różyczki?
- Sosenki4

Agnieszko, dojdą od Kasi-Robaczka, od Jule i zamówienie się też jakieś uzbiera, bo od oglądania róż chciejstw się narobiło
. Na pierwszy rzut zamawiałam niekłopotliwe odmiany, ale w miarę jedzenia apetyt rośnie i zaglądam na wyższe półki z: historycznymi i angielkami, na nostalgiczne też łaskawiej patrzę. A pokusy są na każdym rogu