Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 78  
Autor Wiadomość
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 01:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Widze,że Dorotka też kombinuje jak przerobic pomidorki?
I ja się połakomiłam na kilka sposobów.. marynowane , z ziołami, aromatyczne na zimę..i suszone naturalnie..te sa niebiańskie..

A keczup z cukinii katharos to mnie mocno zdziwił...Kasia napisz mi przepis..bom w szoku lekkim ;:224

Czosnek marynowany..super..jak się ma swój..bo u mnie 2-3 zł za glówkę się płaci..to jakoś nie bardzo do słoików... ;:306

Dorotko..mam zaległości..u Ciebie kochana....nadrobię ...bo warto...Buziaki na dobranoc ;:196

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 11:34 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu ketchup z cukinii, na poprzedniej stronie, pierwszy wpis. :D Robię go już 3 rok, naprawdę jest pyszny, dlatego wstawiłam przepis, bo jest sprawdzony. :wit

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 14:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Idę szukać..zatem.. ;:65

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 19:44 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Na prośbę Kasi:
Pasta paprykowa
0,5 kg dojrzałych pomidorów
30 dag ostrych papryczek
1,5 szkl octu 10%
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
łyżka soli
4 łyżki cukru
czubata łyżka czerwonego pieprzu
czubata łyżka chili
łyżka tabasco
Pomidory przetrzeć przez sito, i wlać do garnka. Papryczki drobno posiekać, zostawiając nasiona, włożyć do miksera, wlać ocet i wszystko zmiksować. Połączyć z przecierem pomidorowym, postawić garnek na średnim ogniu. Dodać sól, cukier, gotować aż zgęstnieje. Przyprawy wsypywać delikatnie aby nie zbiły się w grudki. Do słoiczków przełożyć pastę, zakręcić i pasteryzować 10 min.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 20:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Czerwony pieprz jeszcze mi nie owocuje... ;:306 , może byc kolorowy??? ;:oj

Dzięki kochana..juz kopiuje.. ;:196

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 21:05 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Tak naprawdę to może być jakikolwiek, bo wiadomo, że czerwony nie u wszystkich w domu jest. Zamiast oryginalnego chili można dać po protu sproszkowaną ostrą paprykę. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 21:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Sproszkowana papryka.. ;:202 u mnie??? to profanacja... ;:306
Ale fakt samego czerwonego nie mam..ale mam kolorowy(czerwony, biały zielony)..tłukę w moździerzu...i to jest to!!! :heja

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 10:29 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu, a nie pomyślałaś, że sproszkować paprykę bardzo łatwo? Mam taką wysuszoną od ubiegłego roku. Dosuszam w piekarniku i tłukę w moździerzu, ale trzeba uważać na oczy, bo strasznie szczypie, takie ostre cholerstwo. W ten sposób mam własną paprykę w proszku. O profanacji zatem nie ma mowy.

Na dobry humor :
Szybkie lody
40 dag mrożonych jagód
0,5 l śmietany kremówki
0,5 szkl cukru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Jagody zmiksować nie rozmrażając. Połączyć obie masy i gotowe.
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 16:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Proponuje je zmrozić przed konsumpcją..jeszcze... ;:306 ;:306 ;:306
(Dowcipy głupie dzis się mnie trzymaja... :tan ) ;:196

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 19:26 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ha, ha, ha. Nie trzeba ich mrozić, chyba że nie dasz rady zjeść wszystkiego. Moim domownikom to nie grozi. Młodszy właśnie smaży frytki i chipsy z ziemniaczków Red Fantasy. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 21:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Dorotko pozwolisz..że wstawię Ci w wątek posiłek taki śródziemnomorski..Jadłam go kila razy, może byc przekąską ale i osobnym daniem, bo jest syte.

Polenta, podsmażana z serem gorgonzola, szynką parmeńską, pomidorami i bazylią.


Proste, wręcz banalne... ale jakie dobre ;:138 (Zamiast szynki parmeńskiej może być plasterek przyrumieniony boczku , albo np zrumieniony plasterek Mortadeli....wypróbowałam wszystkie wszystkie te wariacje... :heja

Polentę ugotować, wystudzić w foremce (taka estetyczniej wygląda i lepiej ją kroić)

Najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje, kroimy, smażymy na oliwie z oliwek z obu stron . kiedy kończy się przysmażać druga już strona kładziemy kawałek serka Gorgonzola, kiedy się rozpuści zdejmujemy na talerz. Na drugiej patelni najlepiej w tym samym czasie lekko przyrumieniamy cienki plasterek szynki lub tego akurat mamy ....układamy na "toście " z polenty...dodajemy pomidorki i listki bazylii

Pyszota!!!





p.s. Szynka Parmeńska jest słona..dla tego jeśli używamy innego dodatku można lekko posolić polentę...wg uznania. ;:215

Obrazek

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 10:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3359
Skąd: WLKP
..a jak zrobić ,,polentę,,? :wink: Nigdy nie znam proporcji wody do kasz :?

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 15:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Przepraszam..polenta jest bardzo prosta...jakoś nie pomyślałam ,żeby pisać przepis..to trochę tak jak się gotuje mannę na gęsto, nie którzy jadają z rosołem taką...zasada taka sama..

Ale to będzie tak...

Polenta Zależy jaką kto lubi to, gotujemy z mąki kukurydzianej lub z najdrobniejszej kaszy kukurydzianej..ale zwykłej, nie używany nigdy z rodzaju "błyskawicznych".

W większym garnku zagotować wodę z solą , nie wiem ile i jak solicie? Więc to trzeba wg siebie ale...
Do polenty wody jest ok 1 litra i niech będzie płaska łyżeczka soli, lub 3/4 łyżeczki(można więcej to indywidualne)...i łyżka masła .
To trzeba zagotować..i potem jedyna umiejętność to jednoczesne wsypywanie mąki lub kaszki przy szybkim, energicznym mieszaniu , najlepiej dużą drewniana łyżką . Na litr wody, kaszki potrzeba ok. szklanki, a jeśli mąki to trochę mniej 2/3 szklanki( zależy jaka szklanka, ale przyjmijmy że 200ml) Gotować i mieszać na wolnym ogniu ok 15-20 minut...

Jeśli mamy foremkę np silikonową, czy szklaną to smarujemy masłem i wylewamy polentę..można też wziąć dużą deskę , pomoczyć wodą i wylać na nią , wyrównać boki..wygładzić...można tez na większe płaskie talerze...Po wystudzeniu dowolnie pokroić, idealna jest na drugi dzień :D

Jeśli ktoś lubi to można też gotować wodę pół na pół z mlekiem...(ja nie akurat, ale można) :)
Najlepiej po prostu raz ugotować..i wtedy już wiadomo czy taka porcja jest ok..czy dosolić itd.

Najpopularniejsza to polenta z serami..pleśniowymi..ostrymi..niebieskim, może być podawana jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronu...pomysłów tyle ile się wymyśli...

Smacznego..! :wit

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 wrz 2013, o 13:43 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dawno nic nie wstawiałam, więc dziś:
Karkówka pod pierzynką

1kg karkówki
3łyżki majonezu
3łyżki gęstego jogurtu
3łyżki tartego żółtego sera
średnia cebulka
sól, pieprz, bazylia
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na patelni. Ułożyć na blasze, posmarowanej tłuszczem, podlać odrobiną bulionu. Na każdy plaster ułożyć cebulę pokrojoną w "piórka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 10 min. w tym czasie wymieszać majonez i jogurt, dodać ser i bazylię, lub natkę pietruszki. Sos rozłożyć na plastry karkówki, zapiec przez kolejne 10 min.
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *