Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 38  
Autor Wiadomość
misiaczekm
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 9 sie 2013, o 08:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2388
Skąd: olsztyńskie/Barty

 więcej niż 1
duju napisał(a):
10. GOFRY Z PRZEDSZKOLA



Jak Ci się udają gofry z tego przepisu? Robiłem z różnych i nie udało mi się zrobić takich jakie można kupić w budkach z lodami...

_________________
Pozdrowionka!! MisiaczekM (Piotr)
Gliniany ogródek...MisiaczekM
Jak człowiek się zaprze...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 9 sie 2013, o 08:56 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
To jest jedyny przepis jaki stosuję, z innych nie wychodziły mi tak dobre. Nazwa pochodzi, bo teściowa pracowała w przedszkolu i takie dzieciom robiły. Jak spróbujesz to daj znać czy smakowały.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 10 sie 2013, o 20:38 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
29. DOMINO

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biszkopt

4 jaja
1 szk. cukru
0.5 szk. mąki
2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 łyżki kakao

Upiec placek biszkoptowy.

Masa kokosowa

2 p. wiórków kokosowych (po 100g)
0.5 k. margaryny
1 szk. cukru pudru
3 białka

Wiórki + cukier puder wsypać do miski,wymieszać.
0.5 kostki margaryny rozpuścić i dodać do wiórków z cukrem pudrem , wymieszać.
Dodać do tego ubite na sztywno białka. Wymieszać delikatnie i wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Galaretka

3 galaretki wiśniowe ( wody jak na dwie)

Gdy będzie już zastygała wyłożyć na masę kokosową.

Herbatniki

3 p. herbatników,,petit berry,,
sok albo w wersji dla dorosłych %

Umaczać herbatniki w soku lub soku wymieszanym z %.
Układać na zastygłej galaretce.

Herbatniki polać polewą kakaową !!!


30. POLEWA KAKAOWA

6 łyżek cukru
0.5 k. margaryny
4 łyżki wody
2 łyżki kakao

Wszystko razem wymieszać ,podgrzewać aż do rozpuszczenia i ciepłą polać herbatniki .

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 14 sie 2013, o 08:32 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Znalazłam takie przepisy na cukinię, jeszcze ich nie robiłam, a może ktoś się skusi.


31. CUKINIA JAK ANANAS

2.5kg cukinii
6 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, cukrem wanilinowym i kwaskiem cytrynowym, odstawić na dobę.
Cukinię wraz z wytworzonym sokiem gotować 20 minut. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.



32. CUKINIA W CURRY

cukinia
cebula

Zalewa;
6 szkl. wody
1 szkl. octu
2 ząbki czosnku
2 szkl. cukru
1 czubata łyżka curry
1 płaska łyżka soli

Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w krążki.
Włożyć do słoików po plastrze cebuli i cukinię.
Czosnek zmiażdżyć, składniki zalewy zagotować. Zalać cukinię w słoikach i pasteryzować 10 minut.


33. SAŁATKA Z CUKINII

4kg cukinii
50dag marchwi
50dag cebuli
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
30 dag cukru
4 łyżki soli
1 szkl. octu
1 szkl oleju

Cukinię obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i czosnek posiekać. Warzywa posypać cukrem i solą, wymieszać, odstawić na 10-12 godz.
Odlać z warzyw wytworzony sok, dodać ocet i olej, całość wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 1o minut.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 16 sie 2013, o 09:07 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Może ktoś robi naleweczki :wink:

Czas na robienie orzechówki nadszedł, robiłam i potwierdzam bardzo dobra!

34. ORZECHÓWKA

0.5 kg orzechów I, II dekada sierpnia - orzechy przekroić razem ze skórką na ćwiartki
1l. spirytusu
1 szkl. przegotowanej wody
3 gorzkie migdały
10 goździków
cynamon w laskach (może być mielony)

Wszystko wkładamy do słoja, zakręcamy. Odstawiamy na 3-4 tyg. - codziennie potrząsnąć.
Następnie nalewkę zlać przez sito. Zagotować 0.5kg cukru z 1 szkl. wody. Do gorącego syropu wlać ostrożnie nalewkę, wymieszać i porozlewać do butelek. W ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać co najmniej 1 ROK !



a może z winigronka ?

35. NALEWKA WINOGRONOWA

na litrowy słój

1kg winogron
1l wódki 40%
0.5 kg cukru

Kiście winogron starannie opłukać, nożyczkami odciąć owoce tak, by przy każdym pozostało 5mm gałązki. Dokładnie osuszone winogrona wrzucić do słoja i zalać wódką. Owoce powinny swobodnie pływać. Słój hermetycznie zamknąć i odstawić na tydzień.
Cukier zalać niepełną szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować minutę. Wystudzony syrop wlać do słoja z alkoholem, przemieszać. Odstawić na 4 tygodnie.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Maska
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 16 sie 2013, o 09:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 38259
Skąd: małopolska

 więcej niż 1
Justynko ja z cukinii robię jeden przetwór :
Gotuję pomidory do zagęszczenia (jak śmietana) solę i słodzę do smaku. Do słoika kroję młodą cukinię w skórce w grubą kostkę, dodaję kilka ząbków czosnku i zalewam przecierem pomidorowym. Pasteryzuje w piekarniku , w zimie jak otwieram cukinia i czosnek są chrupiące - pyszne! dodaję mięsko albo wędlinkę i jest obiadek.

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.37 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.68
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 16 sie 2013, o 09:29 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Tego nie znałam, w tym roku już nie, ale w przyszłym spróbuję,

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 08:12 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
36. KOTLECIKI DROBIOWE



1 duża pierś z kurczaka (ok.60dag)
1 czerwona papryka
10 pieczarek
15 dag sera żółtego
10 łyżek mąki
4 łyżki majonezu
3 jaja

Pierś pokroić w drobną kostkę, tak samo paprykę, pieczarki i ser zetrzeć na tarce. Razem wymieszać, dodać jaja, majonez i mąkę, popieprzyć, posolić, ale z solą uważać, bo jest majonez i ser. Odstawić na 10 minut.
Smażyć kotleciki na rozgrzanym tłuszczu.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 19:05 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
37. PLACEK Z JABŁKAMI



2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 duża łyżka miodu
2/3 szklanki oleju
4-6 jabłka pokrojone w kostkę
garść posiekanych orzechów włoskich
garść rodzynek


Przygotować jabłka, obrać i pokroić w kostkę. Posiekać orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Utrzeć na
gładką masę i dodać miód.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem, przyprawą piernikową i cynamonem i dodawać powoli do
ubitej masy jajecznej. Powoli wlewać olej i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy, rodzynki. Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie 24 cm średnicy), piec w 180 stopniach
ok. 50 - 60 minut.
Posypać cukrem pudrem.

Przepis zmodyfikowałam wg. siebie, a oryginalny znajduje się tutaj; http://margarytka.blogspot.com/2011/10/ ... onowe.html

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
terraza
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 19 wrz 2013, o 09:47 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 116
Skąd: Lublin

 1 szt.
Justynko! :wit
Ponieważ lubię od czasu do czasu coś upiec i podobno mi wychodzi dlatego zainteresowałam się Twoimi wytworami. Chciałam Ci pogratulować talentu kulinarnego. Z tego co się zorientowałam przepisy są ciekawe i takie możliwe do wykonania. Na pewno z nich skorzystam. Jesteś wspaniałą gospodynią. ;:138

Pozdrawiam. Teresa.

_________________
Ranczo Nokły cz.5-
Spis treści Wizytówka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 22 wrz 2013, o 22:01 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
38. JABŁECZNIK


Obrazek

Biszkopt

5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem, do ubitych dodać i delikatnie wymieszać mąkę z proszkiem.
Piec w nagrzanym piecu 180*C, ok. 35 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na pół.


Mus jabłkowy

8 – 10 średnich jabłek
cukier
2 galaretki cytrynowe

Jabłka zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Przesmażyć, dodać do smaku cukier. Na końcu do gorącego musu wsypać dwie galaretki, wymieszać. Gdy trochę przestygnie przełożyć placek.
Włożyć do lodówki, albo odstawić do zastygnięcia. Wierzch polukrowałam.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Donneczka
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 16:39 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 354
Skąd: ELBLĄG OKOLICE

 1 szt.
Robiłam dwa razy placek z jabłkami i wszystkim bardzo smakował...dzięki za super proste przepisy ;:138 ;:138 ;:138

_________________
Dorota
Ogródek Donneczki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 17:12 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4242
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Dorotko bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów i smakują :wit

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
ann_30
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 9 paź 2013, o 09:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1161
Skąd: Wielkopolska-okolice Konina

 1 szt.
Super przepisy ;:138 Na początek poszło ciasto drożdżowe.Zachęciło mnie proste wykonanie bo piekę wiele różnych ciast ale zawsze jakoś bałam zabrać się właśnie za nie. Może to przez moją Teściową,która zawsze powtarzała mi jak trudno zrobić dobre drożdżowe ciasto ale ten przepis dał mi odwagę i rezultat był taki,że cała blacha zniknęła zanim zdążyło ostygnąć a pierwszym konsumującym z apetytem była właśnie Ona :tan Pozdrawiam i biorę się za kolejny przepis :D

_________________
Pozdrawiam-Ania
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl część 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 38  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: krzysztof64 i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *