Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Izuniu bardzo dziękuję za chęć podzielenia się liliowcem, tylko powiedz, co chciałabyś w zamian. Moje tegoroczne nabytki liliowcowe mają spore przyrosty...
JacekP pisze:A z chryzantemami jako kwiatami jesiennymi to mit (i marketing 1XI). Połowa odmian kwitnie latem 8-)

Ot, dostało mi się :;230 Jacek ma rację. Nabyłam w tym roku odmianę która ma kwitnąć w sierpniu, ale jeszcze nie widać na niej pąków. Natomiast te które mają kwiaty, odczytałam z notatek, powinny zakwitnąć dopiero we wrześniu. Coś im się przestawiło :;230
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness u mnie w zasadzie też już po liliach. Kwitną pojedyncze niedobitki, ale czekam jeszcze na kwiaty egzemplarzy posadzonych w połowie czerwca ( zakupy targowe). Upały mocno przyśpieszyły przekwitanie.
Jacku nie będę ukrywała, że bardzo bym chciała mieć taką lub podobną pergolę u siebie. Może za jakiś czas spróbuję raz jeszcze z iteą. Chociaż nie wiem, bo działka nie jest zbyt wielka a krzewów na niej coraz więcej. Na mojej liście chciejstw ( i to wysoko) są jeszcze guzikowiec i fortegilla. Zdaję sobie sprawę, że z tymi chryzantemami to taki trochę przesąd. Jednak większość odmian letnich nie zimuje w naszych warunkach. Co prawda mam od lat wczesną chryzantemę kwitnącą na przełomie lipca i sierpnia. Reszta z zasady stratowała dużo później. Mam też tak późne odmiany, że potrzebują długiej jesieni by zakwitnąć.
Halinko na pewno się dogadamy odnośnie wymiany. Muszę tylko w wolnej chwili zajrzeć do Twego wątku. Niestety krucho u mnie z wolnym czasem. Oj tam, oj tam - zaraz dostało się :wink: Trochę w tym racji jest - przez wiele lat chryzantemy kojarzyły nam się tylko i wyłącznie z cmentarzem i 1 listopada. Muszę się pochwalić, że niedawno zdobyłam kolejną odmianę chryzantemy zimującej prosto z ogrodu teściowej. Przesadziłam całkiem sporą roślinę i... rośnie. Ciekawa jestem czy zakwitnie. Jakby co to będzie do podziału. Takie przesunięcia w terminie kwitnienia są możliwe. Każdy rok jest inny, a w tym wiosna przyszła dość późno.

Skoro o chryzantemach mowach:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też już zakwitły niektóre chryzantemy-jednak kojarzą się z jesienią, nic na to nie poradzę :roll:
Ślepam jest albo gapa, co kupiłaś sobie w Braniewie?
O pierwiosnku będzie można rozmawiać "na poważnie", kiedy przetrwa zimę, na razie tylko mnie zadziwia. A może one wszystkie tak mają, że po wsadzeniu do gruntu szaleją? W zeszłym roku tak szalały Wanda, praktycznie bez chwili odpoczynku kwitły. W tym roku już nie takie wyrywne :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś chryzantemki piękne, moje jeszcze nie kwitną, poza jedną odmianą, ale ta to taki ,,wypłoszek,, zagłuszony przez pysznogłówkę..... dopiero jak tę wycięłam po kwitnieniu, to zobaczyłam, że rośnie za nią ściśnięta, zagłuszona bidulka.... koniecznie muszę ją przesadzić.....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Już chryzantemy ? ;:202
Zapachniało mi jesienią a to lato przecież - jeszcze.
A na poprawę humoru :uszy - http://www.border.nl/contents/nl/d775_R ... fabet.html - no i ewentualne zakupy. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

[quote="Ignis05"]Izuś, ;:196 Niestety ,tak to bywa. Czasami się udaję kupić coś fajnego a czasami trafiają się niewypały.....[quote]

Izo - ja mam w tym roku mnóstwo niewypałów na Białej Rabacie. Białe liatry zakwitły na fioletowo, a biały tygrysówki na żółto...
Fajne masz te chryzantemki. U mnie rośnie tylko jeden rodzaj. Takie różowe o pojedynczych kwiatach. Ale bardzo je lubię. Mam je jeszcze z poprzedniej działki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Izuniu kwiecia mnóstwo i nie wiadomo co pochwalić a ganić nie wypada ... :;230 zresztą nie ma powodu bo działka pięknieje z dnia na dzień.
Skoro pomidorki posmakowały to mam nadzieje,że zagoszczą na dłużej.
U mnie też lilie i liliowce kończą kwitnienie ale pustki nie ma bo ogromne kwiatostany hortensji rzucają sie w oczy i jesienne byliny zaczynają kwitnąć.
Jak u Ciebie w tym roku z hortensjami ?
U mnie 3 odmiany mają jakieś dziwne liście i zrobiłam na wszelki wypadek oprysk na grzyby.
Boisz sie sadzić krzewy bo robi się ciasno a jednak marzysz o guzikowcu i fortegilli. Z drugiej strony to małe krzewy i można je ciąć. Fortegilla u mnie padła - jakaś mizerota sie trafiła. Za to guzikowce mam 2 - jeden chorował w ub roku więc krzyżyk na nim zrobiłam i ukorzeniłam sobie drugi.
Teraz rosną oba obok siebie ale jeszcze nie kwitły.
Wpadnij do mnie - sa zdjęcia miniaturowych mieczyków.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Basiu współczuję straty. Na szczęście jest FO i można powiększyć swój stan posiadania. Wkrótce będzie można nabyć wszędzie różne chryzantemy. Co roku kupuję kilka małych z nadzieją, że uda im się przezimować. Z zeszłego roku 3 przezimowały i jedna już kwitnie.
Ewo ani ślepa, ani gapa. Chyba nie pisałam co kupiłam. Tym bardziej nie pokazywałam. Nabyłam enkiant, tiarellę Mistyc Mist i hortensję czerwonolistną choć liście ma zielone. Niestety nic nie mogę o niej znaleźć w sieci, a nie było kogo tam spytać. Nawet nie wiem czy trzeba ją okrywać. Kolor kwiatów ma cudny. Z pierwiosnkami różnie bywa. Zresztą z innymi roślinami też ;:24
Agness takie zagłuszone różne bidulki to u mnie norma. Wiosną coś posadzę, bo pusto a potem "wyścig szczurów" i robi się busz. Czasem uda mi się coś uratować, a czasem nie zdążę :(
Grażynko może jeszcze nie jesień, ale schyłek lata chyba tak...Nie wiele kwiatów u mnie kwitnie teraz. Róże dopiero szykują się do powtórki. Dzięki za link! Same cuda ;:oj
Marysiu nie wiem czy pamiętasz, ale moja biała rabata przez te wszystkie pomyłki zrobiła się biało-niebieska :;230 O chryzantemach pomyśl - warto je mieć w ogrodzie.
Krysiu byłam i widziałam te mieczyki. Szkoda, że tak wyszło. Z krzewami problem polega na tym, że potrzebują znacznie więcej miejsca niż byliny i trzeba mocno przemyśleć gdzie je posadzić. Na balkonie wciąż czekają 2 krzewy. Jednak te dwa wymarzone i tak kiedyś sobie kupię. Gdzie je posadzę nie wiem, ale coś wymyślę. Na hortensje w tym roku nie narzekam. Tylko jedna coś kiepsko rośnie i nie wiem dlaczego.

Dawno nic nie pokazywałam :oops:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo dlaczego chcesz mieć u siebie Guzikowca ?
Twoje warunki na działce sa dalekie od jego potrzeb bo dla niego to stanowisko słoneczne, podłoże bagniste, najlepiej nad wodą.
Informacje podają,że nie toleruje suszy. Moje 2 rosną blisko siebie bo myślałam, że ten 3-letni padnie po ub rocznej chorobie a jednak nie. Drugi chce przenieść nad staw bo takie od początku miałam zamiary. Nie mogę dopatrzeć się pąków - czyżby trzeba było czekać kolejny rok ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Chryzantemy bardzo ładne. U mnie tensam zestaw. Kwitło by więcej ale dość późno ciąłem, by nie wyrosły za wysokie więc i kwitnienie się przesuwa.
Mój guzikowiec miał trudne warunki. Ale już go przesadziłem i teraz cierpiwie czekam na kwiaty 8-) Fotergilla, widzę, może być niewielkim krzewem. Moja miała co najwyżej 0,5m i ładnie kwitła. I rośnie w donicy, co ją dodatkowo ogranicza przed rozrostem.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

To z guzikowca muszę zrezygnować - warunki bagienne mam na łące, ale tam nie chodzę... więc pozostaje fortegilla - bo okazuje się, że mamy podobne "chciejstwa" :uszy
W ogrodzie faktycznie czuje się, że lato się kończy... zaczynają kwitnąć jesienne kwiatki...i też jest "piknie" :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza ;:196 ślicznie Ci już kwitną chryzantemki. ;:138 Ta, którą dostałam od Ciebie też się zbiera do kwitnienia.
Ładny busz pokazujesz na ostatnich zdjęciach ze swojego ogrodu. ;:oj
:wit
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza , kiedy masz wolne się odezwę ;:102 nie chcę przeszkadzać w pracy .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie Mystic Mist dobrze rośnie, ale cały czas ma wilgoć i pełny cień, bo nad nią jest serduszka. Enkiant mam od trzech lat, jeszcze nie kwitł, ale u Ciebie jest o wiele cieplej-pewnie się uda :D
Czy mogę się zaklepać na rozchodnik o ciemnych liściach? Nie mam takiego. Mam za to taki o ciemnych łodygach. Może wiosną się wymienimy?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A ja co roku dokupuję chryzantemy ale takie kwitnące na chybił-trafił z różnym skutkiem. Najjwierniejsza jest żółta która wcześnie zaczyna ale różowa po jakimś czasie padła.... Twoje zakupy to pernie takie 'celowane'? ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”