Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 1cz.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
[quote="Szamanka"]Witam, nieśmiało zajrzałam do tego wątku i zachwyciłam się pięknymi storczykami
Wspaniała kolekcja 
Ja też
Myślałam,że wyrasta keiki u falenopsisa i ..kupiłam go, ale się okazało,że to osobna roślinka (rosła nisko)
Mam tylko u dendrobium , ale u niego chyba jest częste, szybko rośnie i od razu ma korzonki.. Chętnie poobserwuję Twojego keiki, jeśli nie masz nic przeciwko ?
Ja też
Myślałam,że wyrasta keiki u falenopsisa i ..kupiłam go, ale się okazało,że to osobna roślinka (rosła nisko)
Mam tylko u dendrobium , ale u niego chyba jest częste, szybko rośnie i od razu ma korzonki.. Chętnie poobserwuję Twojego keiki, jeśli nie masz nic przeciwko ?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za odwiedzinki u moich pupili
Wczoraj przybył mi jeszcze jeden storczykowy przyjaciel, ale fotka dopiero jutro:) W dziennym świetle spróbuję go uwiecznić. A co kochane radzicie mi zrobić z tą torebką nasienną? Zostawić czy uciąć? Pewnie to bardzo osłabi roślinę, a pożytku wiele z tego nie będzie, bo nie znam się na rozmnażaniu 
Halinko w domowych warunkach ,raczej nie uda Ci sie go wysiać i wychodować 
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
W domowych warunkach to albo obok roślinki matki,(chodzi o grzybka mikor. który wyżywi kiełkującego storczyka) albo spagnum i grzybek mikoryzowy do falenopsisów.
U Storczykowej też będą nasionka..
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Storczykowa

u mnie też za kilka miesięcy będą nasionka, ale torebkę będę musiała oddać komuś, kto ma możliwość wysiania. a poza tym nie wiem czy umiałabym hodować siewki. ostatnio dostałam siewkę Phal. , trzymam ją w kawałkach gąbki i kory, stoi pod połówką butelki po coli, która jest dla niej czymś w rodzaju miniszklarenki.MariaTeresa pisze:W domowych warunkach to albo obok roślinki matki,(chodzi o grzybka mikor. który wyżywi kiełkującego storczyka) albo spagnum i grzybek mikoryzowy do falenopsisów.
Powodzenia
- Storczykowa