Pyszny dżem,ponieważ porzeczka zawiera dużo pektyny nie trzeba żadnych utwardzaczy;)Graszka pisze:
A co robicie z czerwonej porzeczki? Obrodziła może by zerwał i coś zrobił tylko co...
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
danaa, ja robię troche inaczej ale też szybko . Truskawki układm w słoiku ciasno przesypuję cukrem i tak jak Ty 2cm zostawiam luzu w słoku na wierzchu . Pasteryzuję niecałe 5minut żeby się dobrze trzymały . Dla mnie szybko, wygodnie i bez dużej straty czasu . Twój pomysł też wypróbuję z pewnośćią bo mam malutką piwniczkę i każdy jej wolny kawałek jest na miarę złota !!!!
Bożena
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Twoją metodę limonkoo też już "przerabiałam". Ale chyba przyznasz, że po pasteryzacji stosując Twój spsób, w słoiku powstaje więcej wolnej przestrzeni niż w momencie kiedy owoce włożyłyśmy do słoika. Mój ma tę przewagę (? ), że owoce "pokurczyły" się już w ciągu doby w cukrze i w słoiku mamy taką samą "wysokość" przed jak i po pasteryzacji .
Polecam tę metodę posiadaczom mini-piwnic (ale nie tylko) , bo po co wekować wodę na zimę skoro cały rok mamy jej pod dostatkiem (a ostatnio przynajmniej w moim regionie niestety nawet w nadmiarze ) .
Polecam tę metodę posiadaczom mini-piwnic (ale nie tylko) , bo po co wekować wodę na zimę skoro cały rok mamy jej pod dostatkiem (a ostatnio przynajmniej w moim regionie niestety nawet w nadmiarze ) .
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pestki czarnej porzeczki nie "przeszkadzają" mi w dżemie. Natomiast nie wiem czy to jakieś uprzedzenie, ale jedząc czerwoną czy białą wydaje mi się, że są znacznie większe i bardziej wchodzą w zęby . Wiem, że z obydwu doskonałe są galaretki. Ale ja jestem z tych nieco leniwych gospodyń i idę na łatwiznę i właśnie z nich robię wyłącznie soki. Nie wykorzystuje do tego celu sokoparownika (kuchnia malutka podobnie jak piwnica i takiego dużego ustrojstwa nie mam gdzie przechować). Jedynie w garnku gotuję na wolnym ogniu owoce z minimalną ilością wody (tylko po to żeby wytworzona para szybko je rozgotowała) i cukrem (wg uznania) ok 10 -15 min (oczywiście w zależności od ilości owoców). Wtedy całość na sito a soczek do słoików. Można na tym etapie nie dodawać cukru. Posłodzić można już odsączony na sicie sok i jeszcze raz go zagotować.danutka66 pisze: Pyszny dżem,ponieważ porzeczka zawiera dużo pektyny nie trzeba żadnych utwardzaczy;)
Pasteryzuję je jeszcze 5 - 10 min.
To co zostało na sitku przekładam do garnka po soku, wlewam odpowiednią ilość wody (przegotowanej, żeby znowu nie gotować obrobionych już termicznie owoców) mieszam dokładnie troszkę się nad nimi znęcając , ponownie przecedzam i mam pyszny soczek do bieżącego spożycia !
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam dźęm truskawki z rabarbarem nie trzeba zagęszczaczy , przypadł do gustu
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie mogę znalezc który numer na dżem truskawki i rabarbaru ? W liśćie przepisów jest , bo ja nie widzę ?
Bożena
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kwestia gustu,ja używam galaretki do deserów ,a zwłaszcza do płatków/nie kukurydzianych/na śniadanie,zamiast miodu.Ponieważ używam cukru brzozowego i na dodatek w proporcji 2:1/owoc-cukier/,nie ma strachudanaa pisze:
Pestki czarnej porzeczki nie "przeszkadzają" mi w dżemie.
A robota?też jestem z tych leniwych...gotuję 20 minut,do słoików,dnem do góry ...i po sprawie
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam pyszny dżem z truskawek i agrestu.
Wszystko razem do gara plus cukier, gotować aż się rozgotują i gotowe.
Jest gęsty bez polepszaczy, smak słodki z lekką nutą kwasku ( niedojrzały agrest).
Polecam.
Proporcji nie podaję bo robię na oko a i smak każdy ma inny.
Wszystko razem do gara plus cukier, gotować aż się rozgotują i gotowe.
Jest gęsty bez polepszaczy, smak słodki z lekką nutą kwasku ( niedojrzały agrest).
Polecam.
Proporcji nie podaję bo robię na oko a i smak każdy ma inny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam z tego przepisu ...http://www.beawkuchni.com/2008/06/trusk ... orowo.html
przypadł do gustu i jeszcze sąsiadka też robiła.
Ten przepis trafiony bo posadziłam większy kawałek rabarbaru to będzie jak znalazł na inne sezony
przypadł do gustu i jeszcze sąsiadka też robiła.
Ten przepis trafiony bo posadziłam większy kawałek rabarbaru to będzie jak znalazł na inne sezony
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja w tym roku robię bez żelfiksów ani innych dodatków , prosto szybko i myślę że będą dobre konfitury . Czas pokaże . Truskawki myję , do garczka , pogotuję i odlewam sok , do truskawek dodaję cukier smażę i do słoików gorące . A sok na ogień dam cukier według swojego smaku , pogotuję i gorący do buteleczek , zakręcić i gotowe. Ciekawe ten dżem z rabarbarem , muszę spróbować ......
Bożena
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zastanawiam się,czy to co robię można nazwać przetworem.
Zaczęło się od owoców jagody kamczackiej,których miseczkę dostałam w prezencie.
Bardzo były kwaśne i nie dały się jeść na surowo.
Ugotowałam syrop z cukru i wody -proporcje pół na pół.
Jagody zmiksowałam i dodałam syrop.Zamroziłam i mam sorbet.
Niedawno zrobiłam "lody" z truskawkami w ten sposób,że ubiłam na bezę białka z cukrem i dodałam zmiksowane,ale nie całkiem na miazgę truskawki.Zamrożone wyszło bardzo smaczne.
Zaczęło się od owoców jagody kamczackiej,których miseczkę dostałam w prezencie.
Bardzo były kwaśne i nie dały się jeść na surowo.
Ugotowałam syrop z cukru i wody -proporcje pół na pół.
Jagody zmiksowałam i dodałam syrop.Zamroziłam i mam sorbet.
Niedawno zrobiłam "lody" z truskawkami w ten sposób,że ubiłam na bezę białka z cukrem i dodałam zmiksowane,ale nie całkiem na miazgę truskawki.Zamrożone wyszło bardzo smaczne.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3994
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja z czerwonej porzeczki robię dżemo-galaretkę. Umytą i obraną porzeczkę wrzucam do gara i gotuję chwilę, aż zmiękną skórki. Następnie przecieram przez sitko i wlewam do gara czysty sok. Do tego cukier w ilości 70 dkg na kilo owoców. Jak zacznie się gotować trzeba uważać, bo powstaje dużo piany. Minimalny ogień i cały czas mieszać. Jak piana opadnie, to jeszcze chwilkę gotować. Przelewać do wyparzonych słoiczków. Sok po kilku dniach zestali się w dość twardą galaretkę.
- monika10
- 200p
- Posty: 204
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jasło podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Można prosić o przepisy na buraka liściowego, czyli boćwiny ,bo w necie jakoś nic mi nie wpadło. Dzięki.