Walka z trawnikiem - zółte placki ?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
engi100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2013, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Walka z trawnikiem - zółte placki ?

Post »

Witam !

Jestem nowy na forum. Mam problem jak chyba większość z trawnikiem. Poczytałem trochę na forum ale widać że każdy przypadek jest odrębny. W skrócie: trawnik ma 2 lata gleba gliniasta przy sadzeniu trawy dosypany humus ( ładnej czarnej ziemi ) trawnik jest położony w większej części od strony południowej nasłonecznionej ale widzę, że na bocznych stronach domu trawnik zachowuje się podobnie. Mam problem z żółknięciem oraz nierównym wzrostem trawnika jak widać na zdjęciach. W tym roku w kwietniu przeprowadziłem oczyszczenie trawnika i aeracje ( butami z kolcami ) posypałem trawę nawozem ( saletra amonowa ). Trawnik jak to po saletrze ruszył kolor był w miarę równomierny. Trawę kosiłem 2 razy w tygodniu po każdym skoszeniu podlewam dodatkowo dosyć mocno podlewałem trawę . Koszę na max 5-6 cm. Teraz na początku maja trawa trochę zwolniła ze wzrostem i zaczęła się wysuszać i powstały żółte placki. Zastosowałem nawóz Substral na zagęszcza trawę 100 dni. Proszę o poradę co zrobić w tym przypadku, może ktoś z użytkowników ma podobny problem. Z góry dziękuję.

http://images38.fotosik.pl/2063/7cce54fce01fd2fc.jpg [/IMG]

http://images33.fotosik.pl/679/90122f0e8fbc14c5.jpg [/IMG]
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka z trawnikiem - zółte placki ?

Post »

Na moje oko, a nie jestem specjalistą od trawników / bo sam nie posiadam trawnika a raczej łąkę / to albo nie równomiernie była rozrzucona ziemia w co wątpię, ale prędzej nierównomiernie posiane były nawozy stąd te place.
Saletra amonowa od 32-34 % azotu , tak zwany wyganiacz.Nie jest najlepszym nawozem szczególnie na nowe trawniki.A nierównomierne rozsypanie lub też częściowe nierozłożenie się /lub ulatnianie się azotu przy suchej pogodzie/ powoduje znaczne widoczne efekty nierównego rośnięcia .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Walka z trawnikiem - zółte placki ?

Post »

Nawozy azotowe wyjaławiają glebę, najpierw pięknie rośnie, a potem jak zabraknie tego 'poganiacza' to jest żółte.Nie przesadzaj z azotem, bo nie trzeba przecież kosić co 3 dni.Daj jesienią polifoski i odpuść trochę :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”