To co najlepsze - szarotka w kuchni
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1330
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Syrop z mniszka zrobiony pysznie pachniał. Dzięki
Może troszkę wybuiegam, ale znacie może jakiś sprawdzony/wypróbowanyprzepis na syrop z lipy (kwiatów lipy) i z kwiatów sosny? W tym roku nie zamierzam kupować syropów na kaszel. Sama (z Waszą nieocenioną pomocą) zaopatrzę spiżarnię ;) mam nadzieję
Może troszkę wybuiegam, ale znacie może jakiś sprawdzony/wypróbowanyprzepis na syrop z lipy (kwiatów lipy) i z kwiatów sosny? W tym roku nie zamierzam kupować syropów na kaszel. Sama (z Waszą nieocenioną pomocą) zaopatrzę spiżarnię ;) mam nadzieję
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na przepis z lipy też sie piszę, a na syropki z sosny mam kilka przepisów, co roku robię z 2 wypróbowanych.
Syrop sosnowy 1
Młode pędy sosny zbierane w maju przesypywać cukrem w dużym słoju, postawić go na słonecznym parapecie aż cukier się rozpuści. Potem syrop przecedzić, przelać do słoiczków i wynieść w chłodne, ciemne miejsce. Ten syrop jest bez dodatku alkoholu dlatego świetnie nadaje się dla dzieci. Pędy po przecedzeniu można jeszcze zalać alkoholem.
Syrop sosnowy 2
1 kg młodych pędów sosny drobno pokroić, zalać na 2 godz 0,5 l wódki 40%. Po tym czasie wlać 1 l wrzącej wody. Po 6 godz przecedzić i do otrzymanego płynu dodać taką samą ilość cukru. Gotować w podwójnym naczyniu lub na płytce ochronnej na małym ogniu, do otrzymania pożądanej gęstości. Podczas gotowania nie przykrywać. Rozlać do słoików i trzymać w chłodnym ciemnym miejscu.
Syrop sosnowy 1
Młode pędy sosny zbierane w maju przesypywać cukrem w dużym słoju, postawić go na słonecznym parapecie aż cukier się rozpuści. Potem syrop przecedzić, przelać do słoiczków i wynieść w chłodne, ciemne miejsce. Ten syrop jest bez dodatku alkoholu dlatego świetnie nadaje się dla dzieci. Pędy po przecedzeniu można jeszcze zalać alkoholem.
Syrop sosnowy 2
1 kg młodych pędów sosny drobno pokroić, zalać na 2 godz 0,5 l wódki 40%. Po tym czasie wlać 1 l wrzącej wody. Po 6 godz przecedzić i do otrzymanego płynu dodać taką samą ilość cukru. Gotować w podwójnym naczyniu lub na płytce ochronnej na małym ogniu, do otrzymania pożądanej gęstości. Podczas gotowania nie przykrywać. Rozlać do słoików i trzymać w chłodnym ciemnym miejscu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
a jak długo takie syropy z mniszka lub sosny trzyma sie ,czy trzeba słoiki zagotować
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja nie gotuję słoików, wystarczy że gorące zakręcone odwrócisz do góry dnem na 15 min. W tych syropach jest dużo cukru więc nie mają prawa się zepsuć. U mnie stoją bez szwanku do następnych zbiorów, na dłużej nigdy nie wystarczy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dawno nic nie wstawiałam, więc dziś:
Sałatka z makrelą
1 średnia makrela wędzona
6 jajek
pęczek szczypioru
puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
Makrelę obrać, oczyścić z ości i mięso rozdrobnić palcami. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzić, szczypior posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, posypać solą i pieprzem, dodać majonez wymieszać, schłodzić. Smacznego.
Sałatka z makrelą
1 średnia makrela wędzona
6 jajek
pęczek szczypioru
puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
Makrelę obrać, oczyścić z ości i mięso rozdrobnić palcami. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzić, szczypior posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, posypać solą i pieprzem, dodać majonez wymieszać, schłodzić. Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko sałatkę na pewno wypróbuję.
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zapisuję! Smaczny watek i przyda mi się niejeden przepis-dzięki!
Pozdrawiam Mirka !
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1330
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I ja też, inne proporcje i skład, ale baza ta sama Czasem mniej tego więcej tamtego - każdy jak lubi a i tak smacznie i zdrowo wyjdzieelcia1974 pisze:Dorotko sałatkę na pewno wypróbuję.
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota
Pasta z makreli na kanapki
1 makrela
2 jajka
ogórek kwaszony
cebula
pieprz
majonez
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Taką sałątkę ja też robię tylko pod nazwą pasta...drobniuteńko wszystko kroję i na kanapki
I muszę ci powiedzieć że dziś drugi raz upiekłam puszek...za pierwszym razem wyszedł mi zakalec bo chyba za krutko ucierałam masło z cukrem...dziś starałam się bardziej i puszek jest istotnie puszysty przepyszny
I muszę ci powiedzieć że dziś drugi raz upiekłam puszek...za pierwszym razem wyszedł mi zakalec bo chyba za krutko ucierałam masło z cukrem...dziś starałam się bardziej i puszek jest istotnie puszysty przepyszny
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
U mnie jak pasta to musi być zmiksowana, bo tak lubimy. Robię różne w zależności od zawartości lodówki. Puszek najlepszy jest zaraz po ostudzeniu, wtedy najbardziej puszysty.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O jaaaaa ale pyszności tutaj macie
niestety póki co jestem na diecie, ale zapisuję się by nie zapomnieć
niestety póki co jestem na diecie, ale zapisuję się by nie zapomnieć
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Tort czekoladowy
Biszkopt z 6 jaj przekroić na 3 plastry
1 l śmietany kremówki
0,5 kg gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
40 dag czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i 250 ml śmietany - ostudzić. resztę śmietany ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę czekoladową. Ubijać jeszcze przez chwilę. Krążki biszkoptowe przekładać masą. Na polewę rozpuścić resztę czekolady, polać tort - schłodzić.
Sernik na zimno
1kg serka homogenizowanego
1/2 szkl cukru pudru
4 galaretki truskawkowe
puszka brzoskwiń
truskawki
3 galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, dodać cukier, wymieszać, ostudzić. Czwartą galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody. Serek zmiksować dodając zimne galaretki, dodać pokrojone brzoskwinie, wylać do formy wyłożonej folią aluminiową posypaną odrobiną cukru pudru. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wyłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Smacznego.
Biszkopt z 6 jaj przekroić na 3 plastry
1 l śmietany kremówki
0,5 kg gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
40 dag czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i 250 ml śmietany - ostudzić. resztę śmietany ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę czekoladową. Ubijać jeszcze przez chwilę. Krążki biszkoptowe przekładać masą. Na polewę rozpuścić resztę czekolady, polać tort - schłodzić.
Sernik na zimno
1kg serka homogenizowanego
1/2 szkl cukru pudru
4 galaretki truskawkowe
puszka brzoskwiń
truskawki
3 galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, dodać cukier, wymieszać, ostudzić. Czwartą galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody. Serek zmiksować dodając zimne galaretki, dodać pokrojone brzoskwinie, wylać do formy wyłożonej folią aluminiową posypaną odrobiną cukru pudru. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wyłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim