Dziwny liść na phalaenopsis tzw. chorągiewka
Re: Dziwny pęd
A doradzi mi ktoś jaki to powinny być warunki? Jestem kompletnie zielona w tym temacie, pierwszy raz mam takie cudo na kwiatku ;)

Natalia

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No po prostu warunki odpowiednie dla uprawy Phalaenopsis  Czyli prawidłowa pielęgnacja. Wystarczy abyś nie szkodziła roślinie a ona już sobie poradzi w swoim czasie i z liśćmi i z korzonkami a kiedyś z pędem kwiatowym
 Czyli prawidłowa pielęgnacja. Wystarczy abyś nie szkodziła roślinie a ona już sobie poradzi w swoim czasie i z liśćmi i z korzonkami a kiedyś z pędem kwiatowym 

Czyli prawidłowa pielęgnacja. Wystarczy abyś nie szkodziła roślinie a ona już sobie poradzi w swoim czasie i z liśćmi i z korzonkami a kiedyś z pędem kwiatowym
Re: dziwny pęd u mojego phalaenopsisa
Od góry jakoś nie widać żeby ten storczyk miał zdrowe korzenie.

- kamikami26
- 1000p 
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Są wysuszone i zdrewniałe,ale widać też zdrowe korzonki  

- 3velyna
- 500p 
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mnie to wygląda nie na keiki a na pęd z chorągiewką  

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?

Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
ogólnie ten kwiatek ma grube pędy, może dlatego - taki jego urok ;)
też mi się nie wydaje że to keiki, to rośnie na nowym pędzie i tak od góry, nigdzie na boku, co z tym robić?

też mi się nie wydaje że to keiki, to rośnie na nowym pędzie i tak od góry, nigdzie na boku, co z tym robić?

Natalia

- kamikami26
- 1000p 
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
te górne korzenie są już stare i tak samo wyglądały jak kupiłam storczyka, ale cały czas wypuszcza nowe korzonki i listki 

Czy to szczepka
Zauważyłam, że na moim storczyku wyrasta jakby łodyga z listkiem. Pierwszy raz mi się to zdarzyło, Co prawda szczepki(keiki) widziałam juz, ale w takiej formie, że miały korzenie i były wysoko umieszczone na łodydze. Jednak w ten sposób, gdy to wychodzi z samego środka kwiatu,  widzę pierwszy raz. Czy ktoś moze mi podpowiedzieć, co może to oznaczać? 

- 
				Callanthe
- 1000p 
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Re: Czy to szczepka
Jest to pęd z listkiem ze stożka wzrostu. Niestety roślina jest spisana na straty, bo nie będzie w stanie wytwarzać nowych liści. Ale jest duże prawdopodobieństwo, że przy dobrej pielęgnacji wypuści basal keiki. Tak zazwyczaj się zdarza w takich sytuacjach. 
Jednak polecam nie wrzucać rośliny, bo jest ona w stanie ciągle wypuszczać pędy z miejsc pomiędzy liśćmi, przedłużać te pędy i odbijać z oczek.
Pozdrawiam

Jednak polecam nie wrzucać rośliny, bo jest ona w stanie ciągle wypuszczać pędy z miejsc pomiędzy liśćmi, przedłużać te pędy i odbijać z oczek.
Pozdrawiam

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Re: Czy to szczepka
dokładnie tak jak Patrycja napisała   Ten listek to tak zwana "choragiewka" typowa dla pędów wyrastających ze stożka wzrostu. Pozostaje Ci go dalej pielęgnować, cieszyć się kwitnieniami i oczekiwać basal keiki ;)
 Ten listek to tak zwana "choragiewka" typowa dla pędów wyrastających ze stożka wzrostu. Pozostaje Ci go dalej pielęgnować, cieszyć się kwitnieniami i oczekiwać basal keiki ;)

Ten listek to tak zwana "choragiewka" typowa dla pędów wyrastających ze stożka wzrostu. Pozostaje Ci go dalej pielęgnować, cieszyć się kwitnieniami i oczekiwać basal keiki ;)
 Ten listek to tak zwana "choragiewka" typowa dla pędów wyrastających ze stożka wzrostu. Pozostaje Ci go dalej pielęgnować, cieszyć się kwitnieniami i oczekiwać basal keiki ;)Re: Czy to szczepka
Również mam jednego delikwenta, który wypuścił pęd ze stożka wzrostu. Ma już prawie 2 lata, nie licząc okresu zimy gdzie zawiązywał pąki, gubił je zanim rozkwitły i znowu zawiązywał nowe, kwitł ciągle na starych pędach. Odgałęzień to miał tyle, że aż mnie zaczęły irytować, bo taki krzaczor się z niego zrobił  

Mniej więcej 3 miesiące temu pokazał się basal keiki 

Jeżeli dobrze zaopiekujesz się swoim storczykiem to też się go doczekasz

Mniej więcej 3 miesiące temu pokazał się basal keiki

Jeżeli dobrze zaopiekujesz się swoim storczykiem to też się go doczekasz

chociaz fakt, ze jak na keiki to tez dziwnie wygląda
  chociaz fakt, ze jak na keiki to tez dziwnie wygląda