Cukinia - przepisy
-
- 100p
- Posty: 178
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okoloce wawki
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
tak ale ty gotujesz te składniki a potem studzisz i znowu gotujesz
babcia zawsze tak robiła i żyje do tej pory a pasteryzuje to co krótko się gotuje
ale nie jestem kucharzem nie będę się spierał
babcia zawsze tak robiła i żyje do tej pory a pasteryzuje to co krótko się gotuje
ale nie jestem kucharzem nie będę się spierał
Re: Cukinia - uprawa
Najspokojniej w świecie, choć wszystko zależy od żyzności miejsca w którym rośnie. Tylko trzeba zrywać młode okazy, nie pozostawiać na krzakach starzejących się owoców. Gdyby tak ktoś miał czas i wagę elektroniczną, można by było zrobić eksperyment. Ścinać owoce z jednego krzaka, ważyć je i liczyć od początku do końca sezonu. Ciekawe ile by tego było... Dwie skrzynie z krzaka pewniedanger325 pisze:Czyli z 6 krzaczków uzbieram spokojnie 100 cukiń?
Ja natomiast leczo robię na czuja. Nie mam konkretnych składników i proporcji. Najpierw podsmazam cebulę na oleju z dodatkiem oliwy z oliwek, albo jakiejś innej z tych lepszych i ciekawszych olei a pózniej rzucam składniki w zalezności od tego które muszą się dłuzej a które krócej dusić. Bardzo dobrym dodatkiem do lecza jest młoda dynia olbrzymia, na przykład 'bambino', małe patisonki przekrojone w ćwiartki, kalarepa (genialny dodatek do lecza, koniecznie o tym pamiętajcie ;)), oberżyna w niewielkiej ilości. Obowiązkowo trzeba dodać dużo czosnku i nie przesadzić z pieprzem i chili. Świerze zioła dodawać można wedle gustu, uważać na oregano od którego cukinia gorzknieje. W ogóle cukinia wcale nie jest najlepszą podstawą leczo. Mi bardziej smakują kawałki patisonów i młodych dyniek. W tym roku będę musiał mocniej poeksperymentować z leczo, bo unikam mięsa. Ciekawi mnie, czy da się zrobić jakiś odpowiednik leczo z rybą, czy tez nie jest to najszczęśliwszy pomysł...
Re: Cukinia - uprawa
To jest zagadnienie z zakresu bardziej mikrobiologii niż kucharstwa.mk1a pisze: nie jestem kucharzem nie będę się spierał
Moja babcia na ból głowy wiązała sobie u kolana cebulę/ fakt autentyczny/ albo gasiła w szklance wody zapaloną szczapkę drewna i tą wodę wypijała, albo pluła w rąbek spódnicy i wycierała sobie nią czoło . Ale już nie żyjemk1a pisze:babcia zawsze tak robiła i żyje do tej pory a pasteryzuje to co krótko się gotuje
-
- 100p
- Posty: 178
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okoloce wawki
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
drwisz z sposobów ludowej medycyny czy jak to nazwać ale kiedyś wiedzieli jak wyleczyć ludzi bez NFZ:P
Re: Cukinia - przepisy
Najfajniej jest zaśmiecać tematy, ale po oddzieleniu, dyskusja jakoś się urywa znacie jakieś fajne potrawy z cukinii poza nadziewanymi i leczo? Ja kiedyś placki robiłem, ale mi nie podeszły. A najgorsze są płaty cukinii smażone w oleju, okropność. A kiedyś tylko to znałem, teraz bym nie tknął.
Bardzo fajne są naleśniki z kwiatów cukinii. znacie? Jeśli nie to koniecznie, koniecznie spróbujcie. Są genialne. Odcina się męski kwiat razem z łodyżką, macza w cieśnie naleśnikowym i krótko smaży na oleju słonecznikowym. Smaczniejsze są kwiaty patisonów, z uwagi na bardziej neutralny smak, ale cukinia tez jest spoko. Do ciasta naleśnikowego można dodać nieco imbiru, pogłębia aromat. W ten sam sposób się smazy kwiaty robinii akacjowej, które są jeszcze bardziej smakowite, ale cukinia tez daje radę ;)
Bardzo fajne są naleśniki z kwiatów cukinii. znacie? Jeśli nie to koniecznie, koniecznie spróbujcie. Są genialne. Odcina się męski kwiat razem z łodyżką, macza w cieśnie naleśnikowym i krótko smaży na oleju słonecznikowym. Smaczniejsze są kwiaty patisonów, z uwagi na bardziej neutralny smak, ale cukinia tez jest spoko. Do ciasta naleśnikowego można dodać nieco imbiru, pogłębia aromat. W ten sam sposób się smazy kwiaty robinii akacjowej, które są jeszcze bardziej smakowite, ale cukinia tez daje radę ;)
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Cukinia - przepisy
W ubiegłym roku miałam 6 krzaków cukinii, rosły jak szalone, wszystko przerobiłam, w większości na ketchup - pyszny. W połowie zimy okazało się, że ketchup się skończył. Synowie nie jedli innego tylko ten z cukinii. W tym roku muszę zrobić więcej.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 500p
- Posty: 522
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
- kuleczka
- 200p
- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Cukinia - przepisy
Ooo, ten przepis na ketchup z cukinii ja też poproszę. Leczo, cukinię smażoną, nadziewaną i placuszki już przerobiłam w poprzednich latach, więc szukam inspiracji, bo krzaczki rosną jak szalone, a jest ich 8
-
- 100p
- Posty: 170
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Illinois, USA
Re: Cukinia - przepisy
Ja uwielbiam to warzywko z grilla. Cukinię kroje w plastry ok. 1cm (bez obierania ze skórki). Marynuje ok. 30min w zestawie czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem. I wrzucam na ruszt. Można opcjonalnie posypać startym serem - żółtym lub parmezanem. Szybkie w wykonaniu, zdrowe i smaczne.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 997
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: biesal.warmia i mazury
Re: Cukinia - przepisy
Dorotko pięknie poproszę o przepis na ketchup z cukini .
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Cukinia - przepisy
Przepraszam dziewczyny, że dopiero teraz, ale jakoś zapomniałam zajrzeć.
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 997
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: biesal.warmia i mazury
Re: Cukinia - przepisy
Dorotko pięknie dziękuje za przepis na ketchup. pozdrawiam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena