Kiszone ogórki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Kiszone ogórki
Proszę o sprawdzony przepis na kiszone ogórki,bo mi nie wychodzą.Zawsze są jakieś kapciowate,albo nie smaczne.Od czego to może zależeć. Wiem,że dodaje się jakieś liście i coś tam jeszcze,ale co????Może macie swoje przepisy to ja bardzo proszę,bo ogóreczki już tuż,tuż.
Dodaję... sól, gorczycę, chrzan, czosnek i koper włoski. Teraz moja tajemnica ;) Liście dębu Powodują, że ogórek zachowuje jędrność a jednocześnie ma dębowy posmak. Używam też liści porzeczki czarnej. Podobnie działają na zachowanie jędrności ale mają inny posmak.
Oczywiście najwięcej zależy od samych ogórków. Muszą być świeże i jędrne. Osobiście używam małych. I krótko pasteryzować by się nie rozgotowały po prostu ;) No i woda jest ważna. Kranówa mało przydatna... lepiej poszukać jakiejś studni artezyjskiej czy źródełka.
Oczywiście najwięcej zależy od samych ogórków. Muszą być świeże i jędrne. Osobiście używam małych. I krótko pasteryzować by się nie rozgotowały po prostu ;) No i woda jest ważna. Kranówa mało przydatna... lepiej poszukać jakiejś studni artezyjskiej czy źródełka.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Nie wiem... takiego eksperymentu nie robiłam
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Co do kiszonych ogórków to mam przepis z działkowca i robiłam tak w tamtym roku i były super a wtym roku też mam już kilka słoików ale za to inne ogórki i coś mi się nie podobają a robię tak:ogórki umyte robione tego samego dnia lub następnego,wkładam w słoiki i tam wrzucam:czosnek koper,chrzan,listek laurowy,kilka ziarenek gorczycy i listek wiśni bo innego nie mam-lepsza byłaby czarna porzeczka lub dąb które przeciwdziałają pleśni i to zalewam gorącą ,przegotowaną wodą na 2,5 litra wody ok 15 dag soli ,nalepiej niejodowanej kamiennej takiej do przetworów,
.Z 1 lira wody wychodzą 2 słoiki ogóreczków ,Jednak też jestem zdania że wszystko zależy od jakości ogórków
tak dla śmiechu:czy stosujecie taki przesąd babski ,bo to nie wiem jakim cudem jakoś dziwnie wtedy ogórki są be ;:103
.Z 1 lira wody wychodzą 2 słoiki ogóreczków ,Jednak też jestem zdania że wszystko zależy od jakości ogórków
tak dla śmiechu:czy stosujecie taki przesąd babski ,bo to nie wiem jakim cudem jakoś dziwnie wtedy ogórki są be ;:103
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5191
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Przesądy przesądami, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że w niektórych kulturach kobietom nie wolno wtedy przygotowywać żywności. Pewnie skądś to się wzięło
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- olcia123
- 100p
- Posty: 123
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pyszne korniszony
W ubiegłym roku otrzymałam przepis na korniszony. Wydawał się trochę dziwny, ale spróbowałam i korniszony okazały się pyszne. Proszę wypróbować :
3/4 litra octu, 2,25 do 3 litrów wody, 10 dkg cukru / 6 łyżek/, 8 dkg soli / 4 łyżki/, 2 dkg sody / 3 łyżeczki/, marchewka, koper, cebula duża, ziele angielskie, trochę papryki czerwonej, liście pietruszki i selera.
Wodę z octem i przyprawami gotuję. Na końcu wolno, bo się bardzo pieni, dosypuję sody. Do ogórków wkładam suchy koper, czosnek , paski papryki, listki pietruszki i selera. Wszystko zalewam przygotowanym roztworem. Pasteryzuję około 10 minut.
Nie wiem co daje ta soda, ale ogórki są przepyszne.
3/4 litra octu, 2,25 do 3 litrów wody, 10 dkg cukru / 6 łyżek/, 8 dkg soli / 4 łyżki/, 2 dkg sody / 3 łyżeczki/, marchewka, koper, cebula duża, ziele angielskie, trochę papryki czerwonej, liście pietruszki i selera.
Wodę z octem i przyprawami gotuję. Na końcu wolno, bo się bardzo pieni, dosypuję sody. Do ogórków wkładam suchy koper, czosnek , paski papryki, listki pietruszki i selera. Wszystko zalewam przygotowanym roztworem. Pasteryzuję około 10 minut.
Nie wiem co daje ta soda, ale ogórki są przepyszne.