Chore cyprysiki (foto)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mario78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chore cyprysiki (foto)

Post »

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu regularnie odwiedzałem to Forum bez rejestracji.
Jest to mój pierwszy post na tym Forum więc proszę o wyrozumiałość.

Proszę o poradę dot. chorych cyprysików. Cyprysiki zostały posadzone (przesadzone), jako już dość duże sztuki w roku 2010. W zeszłym roku zauważyłem pierwsze objawy choroby. Wykonałem oprysk Topsinem (jednokrotny) oraz podejrzewając fytoftorozę podlałem rośliny Substralem-fytoftoroza. W tym roku podlałem rośliny także Substralem. Objawy nie ustąpiły.
Czy rośliny da się jeszcze uratować?

Obrazek

Obrazek
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chore cyprysiki (foto)

Post »

jak dla mnie to uszkodzenia mrozowe, tak jest z cyprysikami, też mam podobne u siebie na nieosłoniętych roślinach.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Chore cyprysiki (foto)

Post »

To nie żadna choroba, zaszkodziło im przesadzenie, plus ta otwarta, zimna przestrzeń, której cyprysiki nie kochają.Lepiej takich dużych krzewów iglastych nie przesadzać, a posadzić młode.Ludzie niestety nie chcą przyjąć do wiadomości, źe w pewnym wieku już się nie przesadza.
Po takich zabiegach lepiej nie stosować też żadnej chemii, ani do oprysków, ani podlewania, nawozów również, dlatego im się pogorszyło.Może wyjdą z tego, może nie, na dwoje babka wróżyła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”