Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 78  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 maja 2013, o 13:07 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Nadeszła pora na syropki na zimę. Na pierwszy ogień poszedł mniszek, oto pierwsza porcja syropku.
Obrazek

Syrop z mniszka
Około 500 kwiatów mniszka
8 szkl cukru
sok z 3 cytryn
2 l wody
Po zerwaniu kwiatki odstawić aż wyjdą z nich wszystkie robaczki. Potem zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 min. Odstawić na min 2 godz. Odcedzić, postawić na małym ogniu i gotować 1 godz, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, zbierając pianę. Wlewać do wyparzonych, suchych słoików, zakręcać i odstawić na 15 min do góry dnem. Ja gotuję 2 godz. Z tej ilości wychodzi około 1,8 l syropku.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 maja 2013, o 16:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Ciut inne proporcje..ale skutek zapewne ten sam.. :tan
mój wyszedł ciemniejszy..bo na 200 kwiatków /0,5 kg cukru...i stąd pewnie różnica w kolorze..ale ten co mi się skończył był taki jak Twój..
Ja go dodaję do śledzi z rodzynkami..żeby nie marnować drogiego miodu... :heja

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 maja 2013, o 10:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9938
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Nigdy nie próbowałam tego syropku a tym bardziej sama go nie robiłam, ale muszę przyznac, że wygląda smakowicie ;:oj
I musi byc bardzo popularny, bo wczoraj będąc w sklepie słyszałam, jak jakaś pani w rozmowie przez komórkę
podawała komuś na niego przepis. ;:108

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
juda
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 maja 2013, o 20:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1354
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
Ja robię już sporo lat wspaniały ,dodaję tez do pierników ;:215

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
agaM
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 maja 2013, o 22:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1343
Skąd: Ostrołęka

 więcej niż 1 szt.
Syrop z mniszka zrobiony :D pysznie pachniał. Dzięki :)
Może troszkę wybuiegam, ale znacie może jakiś sprawdzony/wypróbowanyprzepis na syrop z lipy (kwiatów lipy) i z kwiatów sosny? W tym roku nie zamierzam kupować syropów na kaszel. Sama (z Waszą nieocenioną pomocą) zaopatrzę spiżarnię ;) mam nadzieję :D

_________________
---------
Życie to echo, co wysyłasz - wraca, co siejesz - zbierasz, co dajesz - dostajesz, to co widzisz w innych - istnieje w Tobie..

AKCJA WYMIANY NASION 2019/2020

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 maja 2013, o 05:47 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Na przepis z lipy też sie piszę, a na syropki z sosny mam kilka przepisów, co roku robię z 2 wypróbowanych.
Syrop sosnowy 1
Młode pędy sosny zbierane w maju przesypywać cukrem w dużym słoju, postawić go na słonecznym parapecie aż cukier się rozpuści. Potem syrop przecedzić, przelać do słoiczków i wynieść w chłodne, ciemne miejsce. Ten syrop jest bez dodatku alkoholu dlatego świetnie nadaje się dla dzieci. Pędy po przecedzeniu można jeszcze zalać alkoholem.

Syrop sosnowy 2
1 kg młodych pędów sosny drobno pokroić, zalać na 2 godz 0,5 l wódki 40%. Po tym czasie wlać 1 l wrzącej wody. Po 6 godz przecedzić i do otrzymanego płynu dodać taką samą ilość cukru. Gotować w podwójnym naczyniu lub na płytce ochronnej na małym ogniu, do otrzymania pożądanej gęstości. Podczas gotowania nie przykrywać. Rozlać do słoików i trzymać w chłodnym ciemnym miejscu.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
manenka71
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 maja 2013, o 20:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2015
Skąd: pod Toruniem

 0 szt.
a jak długo takie syropy z mniszka lub sosny trzyma sie ,czy trzeba słoiki zagotować

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 maja 2013, o 21:01 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ja nie gotuję słoików, wystarczy że gorące zakręcone odwrócisz do góry dnem na 15 min. W tych syropach jest dużo cukru więc nie mają prawa się zepsuć. U mnie stoją bez szwanku do następnych zbiorów, na dłużej nigdy nie wystarczy. :D :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 maja 2013, o 19:55 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dawno nic nie wstawiałam, więc dziś:
Sałatka z makrelą
1 średnia makrela wędzona
6 jajek
pęczek szczypioru
puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
Makrelę obrać, oczyścić z ości i mięso rozdrobnić palcami. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzić, szczypior posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, posypać solą i pieprzem, dodać majonez wymieszać, schłodzić. Smacznego.
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 maja 2013, o 14:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9938
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko sałatkę na pewno wypróbuję. ;:108
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka :tan
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota ;:152

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
arim27
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 maja 2013, o 09:35 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 166
Skąd: lubuskie

 1 szt.
Zapisuję! Smaczny watek i przyda mi się niejeden przepis-dzięki!

_________________
Pozdrawiam Mirka !


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
agaM
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 maja 2013, o 10:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1343
Skąd: Ostrołęka

 więcej niż 1 szt.
elcia1974 napisał(a):
Dorotko sałatkę na pewno wypróbuję. ;:108
Ja z tych samych składników tylko bez kukurydzy i z mniejszej ilości jajek robię pastę do chlebka :tan
Czasem majonez zastępuję prawdziwym masełkiem. Pyszota ;:152

I ja też, inne proporcje i skład, ale baza ta sama :D Czasem mniej tego więcej tamtego - każdy jak lubi a i tak smacznie i zdrowo wyjdzie :heja

Pasta z makreli na kanapki
1 makrela
2 jajka
ogórek kwaszony
cebula
pieprz
majonez

_________________
---------
Życie to echo, co wysyłasz - wraca, co siejesz - zbierasz, co dajesz - dostajesz, to co widzisz w innych - istnieje w Tobie..

AKCJA WYMIANY NASION 2019/2020

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 30 maja 2013, o 18:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Taką sałątkę ja też robię tylko pod nazwą pasta...drobniuteńko wszystko kroję i na kanapki :tan
I muszę ci powiedzieć że dziś drugi raz upiekłam puszek...za pierwszym razem wyszedł mi zakalec bo chyba za krutko ucierałam masło z cukrem...dziś starałam się bardziej i puszek jest istotnie puszysty ;:215 przepyszny ;:138

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 30 maja 2013, o 19:10 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
U mnie jak pasta to musi być zmiksowana, bo tak lubimy. :D Robię różne w zależności od zawartości lodówki. ;:224 Puszek najlepszy jest zaraz po ostudzeniu, wtedy najbardziej puszysty. ;:333

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *