Być może kaktusowe początki - prośba o idetyfikację.

Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Być może kaktusowe początki - prośba o idetyfikację.

Post »

Witam się ze wszystkimi serdecznie i od razu przepraszam za moje ignoranctwo w temacie. Jestem orchidmaniaczką, ale od czasu, kiedy trafiłam na to forum, uświadomiłam sobie, jakie cudowne potrafią być kaktusy. Chylę czoła przed kolekcjonerami tych roślin i ich wiedzą. Sama posiadam parę sztuk i jeżeli mogłabym prosić o ich identyfikację, to będę bardzo wdzięczna.
Najstarszy, który posiadam, pasuje mi do Opuntia subulata f.monstruosa. Jeżeli jest inaczej, bardzo prosze o poprawienie mnie.
Obrazek
Kolejny stażem, kwitnący obecnie różowymi kwiatuszkami, być może to Mammillaria zeilmanniana.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tego kiedyś kupiłam z uwagi na piękne bordowe kolce
Obrazek
Obrazek
A to już jedne z ostatnich zakupów. Własnie ten po przyniesieniu do domu dostał bąbli jak po poparzeniu. Został spryskany Previcurem i ma teraz w tych miejscach zabliżnione ranki.
Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm... nie zmieściłam całości, więc jeszcze reszta.
Obrazek
Obrazek
A to już na prawdę ostatni zakup, jeszcze ciepły :D Tutaj przynajmniej wiem co kupiłam - Opuntia "Ficus Indica" (fiszka w doniczce), ale i tak jestem z niej bardzo dumna.
Obrazek
Jak wcześniej wspomniałam, bardzo proszę o identyfikacje moich pociech. Nawet nie wiem, czy są to kwitnące kaktusy ?
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, że ktoś mi pomoże, a tu cisza :cry:
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

A to moje kaktusiki. Kiedyś zbierał je mój syn, który założył rodzinę i wyprowadził się a kaktusy zostały. To część z nich Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lana - co do opuncji to myślę, że nazwa trafiona. Trzy następne zdjęcia to na pewno kaktusy z rodzaju Mammillaria. Moje typy to 3 kaktus licząc od początku wątku to Mammillaria elongata, a następny to Mammillaria decipiens. Mammillaria zeilmaniana jakoś mi nie pasuje - nie widzę tego ciemnego haczykowatego ciernia, który jest u zeilmaniany. Do identyfikacji mammillarii polecam stronę www.mammillarias.net
Dawid
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie bardzo dziękuje za zainteresowanie. Tak to jest, czasami myślę, że znalazłam właściwą nazwę, a tu wychodzi moja niewiedza. Teraz przynajmniej wiem już, jak nazywa się część tego, co posiadam. dziękuję za linka, z pewnością będę z niego korzystać. Mam nadzieję, że resztę ktoś też pomoże mi rozpoznać.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Opuncja z pierwszej fotki jest śliczna, ten z bordowymi kolcami tez. Tego ostatniego z pierwszego postu mam, ale nie mam pojęcia, jak się nazywa. Kaktusy maja tak niesamowite nazwy, że za nic nie mogę ich spamiętać. Mam trochę kaktusów, ale nigdy mi żaden nie zakwitł. :-(
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmmm... ostatnio coraz częściej spotyka się połączenie kaktusów i storczyków :D . Czy to nie ciekawy duet ? Mi też kwitł tylko jeden kaktusik, ten ze zdjęcia, a reszta nawet nie myśli. Po poczytaniu paru wątków jednak już wiem, że nie zapewniałam im odpowiednich warunków zimą. Miały za ciepło.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Kaktusy i storczyki? Hmm... może to i oryginalne, ale trochę mało praktyczne. Te roślinki mają zupełnie inne wymagania, więc wspólna ich uprawa jest extremalnym wyzwaniem. Chyba, że chcemy z kaktusami uprawiać sukulentyczne orchidee. To owszem. Ale takich to jeszcze w Polsce nie widziałem. Może kilka sztuk w jakiejś zagranicznej kolekcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W wielu wątkach storczykowych, na zdjęciach ukazujących hodowlę storczyków, widać było dosyć dużo kaktusów. Inna sprawa, że w okresie zimowym nie wszystkie miały takie warunki jakie trzeba. Storczyki też dzielą sie na grupy uprawowe pod względem temperatury i wiele z nich przechodzi zimą chłodny, jasny i suchy okres spoczynku :D
Tak naprawdę chodziło mi o ludzi, którzy posiadają takie roślinki. Być może nie w tym samym pomieszczeniu, nie w tych samych warunkach, ale z pewnościa w swoich zbiorach posiadających i kaktusy, i storczyki :D .
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Na upartego ze storczykami można jeszcze uprawiać kaktusy epifityczne, z rodzajów Epiphyllum, Rhipsalis, Lepismium, Shlumbergera i inne.
Byłem w wielu kolekcjach kaktusowych (myślę, że ponad 100) i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się widzieć w jednej szklarni kaktusów i storczyków. Ale rzeczywiście często właściciel szklarni z kaktusami chwalił się drugą szklarenką, gdzie miał storczyki. To i owszem, wcale nierzadko...
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się Tomku ! Jedne i drugie uprawiamy najczęściej dla wprost nieziemskich kwiatów, którymi nas te roślinki kuszą :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lana! Już wiem, jak się nazywa ten ostatni kaktus z twojego pierwszego postu!
Dolichothele!
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję bardzo, pędzę sprawdzać !
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na ostatnim zdjęciu w moim poście pokazałam Opuncję i własnie z nią mam teraz problem :( .
Nie posiadam fachowej wiedzy, więc wybaczcie moje mało pewno odpowiednie nazewnictwo. Chodzi mi o te dwie zielone wypustki, które rosną nad czerwonymi owocnikami. Na fiszcze pisze, aby nie podlewać ich częściej niż co 20 dni, czyli dosyc rzadko. Niestety jedna z zielonych części zaczeła mi opadać, wygląda jak klapnięte uszko. Opuncja stoi na południowym oknie, początkowo dałam jej trochę wody, ale efekt był krótkotrwały. Na następny dzień wygladała już jak poprzednio. Nie chcę dolewać wody, bo chyba nie ma to sęsu. Nie wiem, jak sobie z nią poradzić ? Proszę o pomoc.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”