Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Twój plan mnie przerasta, zarówno na papierze jak i w ogrodzie...te wszystkie róże to jutro będziesz wsadzać? A masz karetkę pod telefonem, żeby w razie czego szybką reanimację wykonali? :)

Zdrówka dla małego, może w przedszkolu coś zjadł, co nie posłużyło?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati, "przyganiał kocioł garnkowi". Moje plany i sadzenie to nic w porównaniu z tym co u Ciebie widziałam ;:oj . Kilomert żywopłotu, krzewy przy płotku p/psowym, dzieci na karku, M robiący na przekór.
Wczoraj posadziłam tylko 2 róże, ostróżki i firletkę, a już Młody straszył haftowaniem bez mamy i leciałam do niego jak na skrzydłach, po widłach, szpadlu, psach- ile tego ogoniastego pod nogami wyrosło ;:oj . No i suki się znów pogryzły ;:145 . Ja nie mam nerwów dla nich ;:223 . Nie mam kiedy kojca zrobić i dzielę je płotem tym do ogrodu. Wystarczyła chwila nieuwagi i krew się polała :(
Z karetką może być problem, bo u mnie słaby zasięg telefony mają przez sąsiedztwo z lotniskiem. Mogę nie dać rady zadzwonić, ale dziecko do rodziców wywożę, zeby nie patrzyło na matkę-wariatkę
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko masz dokładnie obmyślane, ale zastanawia mnie "brama do dziczy"-jak długa jest pergola pod róże-Flammentanz dorasta to olbrzymich rozmiarów wszerz i wzdłuż :D 5m w górę i 3 na szerokość.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ;:196 , dzięki kochana, że jesteś. Brama do dziczy dopiero będzie, a czytając opis Flame Tanz(Dance) postanowiłam ją na koniec "ładnego ogrodu" wysadzić. I tak będzie widoczna. Czyli bramkę wielką mam zrobić? Chcę ją w łuk prowadzić nad pergolą, to jak zrobimy odstęp między słupkami 1,6-2m to wystarczy, żeby potem ubrń nie szarpała ?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Marzenko, i ja życzę zdrówka...zarówno dla synka jak i całej rodzinki. ;:168
Co do Twoich planów, to jest ich na prawdę mnóstwo :)
Wiele pięknych róż planujesz posadzić ;:138
Co do różanki pod oknem jadalni, to szkoda tylko że 'indigoletta' jest za wysoka, żeby posadzić ją po środku. No ale szkoda by było przycinać i hamować wzrost tak pięknej róży. Ona dorasta chyba do 3 metrów, więc jakąś kratkę mogłabyś jej postawić i z boku tez pięknie będzie wyglądać.
Jeśli chodzi o 'Louise Odier' to koniecznie posadź ją w słonecznym miejscu, ja swoją posadziłam koło wejścia głównego, gdzie ma słonko dopiero od 10-11 i bardzo późno mi zakwitła, chyba będę musiała ja przesadzić.
Co do reszty różyczek są przepiękne. 'Chopin' mnie zauroczył ;:173
Widzę też, że dominują u Ciebie różyce w odcieniach wszelkich różów :D Masz zamiar tworzyć duże różowe plamy? Bo jak podobne odcienie posadzisz przy sobie, to zleją się w jedno.
Powiedz mi jeszcze, odnośnie "bramy do dziczy", tam mają być same czerwone? Może warto by było wcisnąć jakąś fioletową dla lekkiego kontrastu? :) Ja uwielbiam 'Mainzner Fastnacht', ma piękny kolor a i obłędnie pachnie.
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:196 , super, że zajrzałaś. Uwagi cenne i już się bronię swoich planów:
Indigoletta jest na rogu domu, będzie tam mieć półcień, który lubi i do tego może rosnąć sobie pod sam dach, nie będzie jej ograniczał parapet. Miłoby było, żeby dorosła do 3ch metrów :roll:
Po środku okna jadalni mam zaplanowaną gartentraume : pachnąca róża z krzaczasta formą krzewu, wyglądem liści i barwą kwiatu być może najbardziej w kolekcji Tantau kojarząca się z historycznymi różami. Dzięki temu jej subtelne piękno najlepiej sprawdzi się na rabatach mieszanych pośród bylin w kolorach lili, błekitu i fioletu. Idealna do romantycznych zakątków, gdzie będziemy mogli odpocząć przy okazji podziwiając jej świeży aromat. Będzie pasować do Indigoletty. Dodam liliowo-fioletowe bylinki. Będę przechodzić koło niej idąc na podwórko i do altany.
Louis Odier chcę dać przy wejściu- jedna róg domu przy wejściu, fajnie by było, gdyby w przyszłości jakiś pęd zajrzał mi przez okno kuchenne do domu ;:167 , a dwie naprzeciw okna kuchennego na ścianę bez okna bud gospodarczego. Przebudowa.rozbudowa i taki widok mi wyszedł z okna ;:131 . Stanowisko wschodnio-południowe, cieplutko rano, Zimą osłonięta od zachodnich wiatrów, wschodnie też niegroźne w tym miejscu.
Chopiny przed Louis Odier na różance przed oknem kuchennym. Tak patriotycznie, wszak to polska róża. Miejsce ciepłe i zaciszne/troska o zimę/. Jedynie schodzący śnieg może być groźny ;:131

Studiowałam opisy każdej wczoraj po 3 razy, stąd tyle mojej mądrości :oops: .
Co kilka głów to nie jedna i stąd mój szeroki apel o wszelkie opinie. Krytyka też mile widziana ;:108
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Marzenko, to Ty wszystko masz świetnie przemyślane...widzę że każda 'plama', czy to różowa czy biała, została zaplanowana w najdrobniejszym szczególe :tan Jak podsadzisz je bylinami w różnych odcieniach fioletu, bieli, to przepięknie się skomponuje (z białych polecam czyściec wełnisty, ma kosmate srebrzyste liście i białe kwiaty, gipsówkę). Cały Twój plan zasługuje więc jedynie na pochwały ;:138 Będzie cudownie ;:215
Powiem Ci tylko, że ja to lubię trochę różnorodności, dlatego pytałam o te "plamy" :D
Między czerwone róże przy "bramie do dziczy", wsadziłabym więc coś fioletowego :wink:
Taka moja "roztrzepana" natura ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, jesteś bardzo łaskawa dla mnie :oops: ;:196 . Bylinek trochę mam z forumowych zeszłorocznych prezentów ;:167 , będę je więc dosadzać w miarę rozkwitu i oczywiście sugestii. Póki co "ramki" obrzeża z bukszpanów przy tarasie i kocimiętki "w polu". Przed oknem kuchennym lawenda już rośnie.
Staram się, staram, żeby blado nie wypaść wśród forumowej braci ;:168
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

wow ;:oj ależ tutaj planów...muszę częściej zaglądać...
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Marzenko, wypadasz całkiem dobrze, nic się nie martw :)
Większość z nas jest początkująca :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola ;:oj , dawno Cie nie widziałam. nawet jak byłam w Twoim wątku. Ano, w styczniu i lutym nazamawiałam, a teraz złapałam się za głowę...ile tego. Usiadłam do kartki papieru, na szczęście cierpliwy jest i swoje wypociny poddałam publicznej ocenie.
U Ciebie też planów sporo, choćby wymiana donic. U mnie donice nie bardzo, patelnia im nie służy i po chwili mam roślinne suszki. Jedynie pelargonie dają radę

Gosiu, początkujące, ale bardziej doświadczone niż ja. Lepiej spytać i uniknąć choć części błędów niż wszyskie na swojej skórze przerabiać. mam nadzieję, że zbytnie cwaniactwo nie wychodzi tu na jaw, że chcę wiedzę innych wykorzystać :oops: :wit ?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Marzenko, ależ skądże... ;:196 Po to mamy forum, aby wzajemnie sobie doradzać. W końcu kazda z nas coś tam dorzuci "ze swojego ogródka" :) Jak to się mówi "w grupie siła" ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, co dwie głowy to nie jedna, a gdzie więcej głów, to więcej pomysłów, uwag i ceelnych spostrzeżeń.

Różanki znajdą moje szkice wyżej, a teraz wiosna w siedlisku, tzn. jej oznaki

nie dam rady, bo net odmawia współpracy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Myślę, że 1,6 m to może być trochę mało, ale swoje róże na bramce oplatam wokół i podwiązuję pędy, więc nie szarpią wcale :D Ponadto pędy prowadzone w miarę poziomo lepiej kwitną.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, bardzo podoba mi sie Twój plan. Wszystko przemyślałaś - odpowiednie stanowiska i naslonecznienie dla konkretnych odmian, zadbałas nie tylko o kolorystykęi grupowanie róż wg tego klucza, ale rownież wzięłaś pod uwagę typ róży, formę krzewu, a nawet kształt kwiatu i szczególne właściwości jak intensywność zapachu, nastrój etc. Wyższa szkoła jazdy kochana, chylę czoła ;:180

Jeżeli tak 'skromnie' zaczynasz z różami w siedlisku, to o efekty Twoich prac nad ogrodem jestem całkowicie spokojna - będzie pięknie! Radzisz sobie doskonale i co według mnie najważniejsze, Tworzysz ogród, a nie rabatę różaną, a to o wiele trudniejsze. Brawo Marzenko! ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”