Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Marzka co zrobiłaś z warzywniakiem i pieskiem, bo się zastanawiam czy jest sens siać.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, raczej ciężko pogodzić psa z ogrodem, a z warzywnikiem w szczególności, ale próbuj. U mnie to wygląda tak, że jak coś robię to pies koło mnie i pilnuje, czyli kładzie się np. w kwiaty lub warzywka
Np. robiąc zdjęcia krokusom od razu miałam psa leżącego na nich
Obrazek

Obrazek

Obrazek
tu widać parę krokusów w okolicach łopatki Hiro, reszta jest pod jego plecami i dupą
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To są właśnie uroki posiadania dużego psa i chęć posiadania ogrodu :roll: Niestety albo płot albo wojna :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dobre, krokusy podejmą nierówną walkę czy po nich?

A dalie wysiewane kwitną w danym roku? Nie wiedziałam
Ale znowu wysiewy? gdzie ja to pomieszczę ;:131 Poza tym mój dar wysiewu jest odwrotnie proporcjonalny do chęci i zaangażowania ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, ja takich psów mam aż 3, więc ogród ciągle narażony. Oczywiście psy z miłości do pani musza bć blisko niej, czyli najlepiej leżeć na kwiatkach, które ona pielęgnuje lub napawa się ich urokiem. Przy sadzeniu drzewek jest podobnie. Sadzone w sobotę owocowe, a niedzielę Hiro poprawiał, tzn. sprawdzał czy dziura była dostatecznie duża i kopał pod drzewkiem :evil: . Ręce czasem opadają i nerwy puszczają, ale co poradzisz...kocham te swoje futrzaki i póki żyją będą u mnie.

Jolu, krokusy się podniosły ;:138 , ale został osikany RH obok :twisted: , tak dla zasady. Choć Hiro jeszcze słabo nogę zadziera i często trafia obok :heja . Nie wiem co to będzie jak dojrzeje i zacznie celnie sikać?
Dalie posiane zakwitają w danym roku. Niektóre potrafią całkiem spore bulwy wytworzyć i można je przechowac jak normalne. Na opakowaniach piszą, ze dalia jednoroczna. No bo jak jej nie wykopiesz to zmarznie i za rok jej nie ma.
Ja będę siać do gruntu, właściwie już powinnam, ale cierpię na brak czasu :?

Widać, że wszyscy którzy mogą to siedzą w ogrodach, bo na forum cicho :wink:
Może ktoś zajrzy, to pokażę wysiew goryczki alpejskiej ... wschodzi ;:138
Obrazek
chwasty już nawet kwitną
Obrazek
A tu już tegoroczna marchew
Obrazek
cha...wykopana w tym roku marchew, której nie wykopałam jesienią. Pięknie przezimowała w gruncie. A jak smakuje ;:224

Obrazek
Patryk musiał bardzo pilnować marchewki, bo Hiro tylko czekał ze ślinotokiem, żeby ją zjeść. Zresztą widzicie jak się wpatruje psisko w marchewkę

Do popołudniowej kawki zostawiam Wam torta. Taki 4-letni, więc można go i po niemal tygodniu pokazać ;:oj
Obrazek

Miłej pracy w ogrodach i do napisania :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, torcik piękny i apetyczny! A jeszcze bardziej zachęcająco wygląda marchewka z Twojej uprawy ;:180
Pytałam o krzewy bo jestem ciekawa czy się przyjęły, mimo wszystko dosyć ryzykowny termin na sadzenie miałyśmy ;:131
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszka Pelagia całą zimę wykopywała marchewkę z pełną świadomość!
Torcik Ty piekłaś , bo ktoś chyba jedną literkę zjadł (4 lat?) zdrówka dla młodego ;:138
A jakie łupy dzisiaj przywiozłaś?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marzenko moja goryczka też tak wschodzi, tzn mam chyba ze 2 wschody...ale wytrwale czekam...i czekam już od 4 tygodni :|
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

O, to ja też w tym roku, jeśli mi marchewka wyjdzie poeksperymentuję z zimowym przechowywaniem w gruncie skoro taka ładna rośnie :wink:

A psy ryją niezależnie od rozmiarów...mój wielkości kieszonkowej wyrąbał mi ostatnio w grządce dziurę swoich rozmiarów :evil: Na szczęście ma już wybieg i zakaz wstępu do pozostałej części ogrodu, a u Ciebie jak prace nad opanowaniem Hiro? :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam deszczowo, ale w sumie fajnie, bo świeżo sadzone rośliny pić chcą :oops:

Kasiu, wygląda, że krzewy żyją, jak nic się nie stanie strasznego czyli jakaś zima latem (wiosną miałyśmy), to chyba operacja sie powiedzie :tan . Bardzo bym nie chciała, zeby się zmarnowały. Obie miałyśmy z tym wiele zachodu, Ty z wykopaniem, pakowaniem i nerwy z kurierem. Ja to tylko dołki wykopałam i kurierem się martwiłam. Jestem dobrej myśli, bo teraz operację z Agunią będziemy robić. W najbliższą niedzielę adoptuję od niej kolejne żylistki, jeszcze starsze.

Marysiu, na torcie miało być "lat 4", ale z tą "4-ką" jubilat tak się spieszył, że musiała iść pierwsza na ciasto. Jasne, że tort mojej produkcji, a ile zabawy z nim było? Sama radość robić coś takiego z dzieckiem. Na obiad był tort, a na kolację ... tort ;:oj
Z marchewką to eksperyment, bo pietruszka to sprawdzona, że potrafi przezimować, ale marchew? Niektóre trochę wiórowate, czyli chyba przemarzły, ale te dostały króliki, a my te dobre chrupaliśmy. Kolejna frajda. Jakby ktoś patrzzył z boku, to my z synem tylko się bawimy. Tak naprawdę to ciężko pracujemy i bawimy się przy tym.

Michale ;:196 , wiesz za co ;:108 . Goryczka wschodzi całkiem nieźle. Długo to trwało, ale teraz sporo na raz kiełków widać. Żebym tylko nie zmarnowała, to pociecha będzie. Na skalniaku mają miejscówkę zaklepaną, tzn.dopiero im zrobię, ale na skalniaku na pewno.

Pati, ja zrobię zdjęcie i pokażę jak można sobie bude podkopać. Ona wręcz lewituje. Buda stoi na palecie a paleta na cegłach. Właściwie to nawet nie wiem jak te cegły trzymają się reszty, bo wiszą w powietrzu. W tygodniu to ja nic nie mogę zrobić czekam na weekend. Póki co tylko słupki stoją, a międzu słupkami leżą dupska psie. Nieważne, ze w szafirkach ;:145

Wczoraj odwiedziłam naszą koleżankę Elę/elakuznicom. Wykopalismy z jej mężem rajską jabłonkę i 4 krzaki forsycji. Musieliśmy wszystko dość drastycznie poprzycinać, bo jednak auto mimo, że wielkie, to nie mieściło tych darów. Ela jest bardzo miłą i ciepłą osobą. Ma dość trudne warunki w ogrodzie przydomowym, bo do przedwczoraj miała śnieg, jej sąsiedzi jeszcze wczoraj mieli. Mnie podobał się jej ogródek. Teraz spotkanie u mnie (mam nadzieję) jak na działkę przyjedzie.

To już wiosna k.Patryka domku
Obrazek

Obrazek

Obrazek
roślina od Jurka/Semper

Obrazek

Obrazek
Biedronkowe tulipany

Obrazek

Obrazek

Zmykam do Was, póki prezesa nie ma
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marzenko wiosna na całego :D Już tak cudnie zieloniutko się robi.... tylko patrzeć i pierwsze listki na drzewach się pojawią..... uwielbiam ten czas, kiedy gałązki zaczynają się pokrywać taką zieloną mgiełką :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Sporo już wychodzi z ziemi, będziesz miała busz.
A gdzie foty ostatniej przesyłki, skoro nie ukradli spod bramy ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, sama jestem zdziwiona, że tak dużo wychodzi spod ziemi ;:oj , sadziłam to fakt, mnóstwo podarunków od forumowych przyjaciół, jednak nie sądziłam, że przezyją zimę. Dla mnie zieleń taka majowa jest najpiękniejsza, a po porannym deszczu ziemia pachnie, bo znów ;:3 wyszło.

Jolu, wiesz, ze kurier zostawił paczkę pod płotem, a ja do Łodzi po krzaczory pojechałam. Wróciłam to już ciemno było, zdjęć nie robiłam, ale aż bałam się otworzyć paczki, bo TYLE sadzenia mnie czeka. U Ciebie plan i rozsądne sadzenie, u mnie amerykanka będzie :heja , a potem ;:131 przesadzanie jesienią. Część teraz dam do donic, ale, żeby je pozyskać musiałabym kanny dać już do gruntu i znów łańcuszek się zaczyna robić

Dla wytchnienia łączka krokusów na skalniaku i sasankowe puszki na skalniaku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

sasanka biała
Obrazek

sasanka fioletowa lub różowa
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Urocze zbliżenia wiosennych kwiatów, Marzenko.
Ciebie też przerasta ilość roślin do posadzenia? I ja czuję się przygnieciona, ale przecież nie mamy wyjścia - musimy znaleźć czas i siły i wszystko posadzić zgodnie z planami...
Życzę wytrwałości i zapału ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, pochwały dla zdjęć i to od Ciebie to zaszczyt dla mnie ;:180 . Wyobraź sobie, że robiłam je komórką :oops: . Z aparatem do pracy w ogrodzie nie chodzę, bo psi szkodnik mógłby mi go zabrać, a telefon mieści się w kieszeni.
Dobrze to ujęłaś, że ilość roślin do posadzenia mnie przytłacza. Najgorzej będzie zacząć, potem pójdzie. Mnie ogranicza czas do 19tej, bo wtedy jest ewakuacja z synem do łazienki i bajki do 20tej. Potem zasypianie, czasem 3sek czasem pół godziny. Wtedy to już ciemno i po zawodach :( .
Czy ostróżki i firletka smółka pasują koło siebie? Na rabacie wiejskiej koło starego domu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”