Tak ,tak,tak liściaste i kwitnące.Iglaczki troszkę mnie zniechęciły brązowieniem a może nie potrafiłam sobie z nimi poradzić zakupy to dopiero początek.Troszkę mnie przyhamowała pogoda..Sylwia85 pisze:Jonatanko
Widzę że zakupy sie udały i to jeszcze nie koniec. Czyli bardziej jesteś za roślinami liściastymi?
Wiejski ogród początki , radości i problemy
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jonatanko ,co dzień słonko dłużej grzeje ,więc nie martw się tak .Z dnia na dzień będą silniejsze i do gruntu wysadzisz siłaczki . 
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Witaj
no chyba nie jesy tak zlee
ida pieknie w gore 
- Sylwia85
- 1000p

- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Jonatanko z każdym dniem ma być cieplej, wiąc aby do świat. Mam nadzieję ze później będzie tylko cieplej.
Miłego poniedziałku życzę
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Witaj 
Widzę, że działasz z rozmachem
Myślałam o żywopłocie. Jeśli nie jesteś zdecydowana na wycięcie, to można go odmłodzić. Jeżeli to ligustr, to trzeba go przyciąć nisko nad ziemią i pięknie odrosną całe nowiutkie krzaczki. Możesz wypróbować na jednym jeśli nie masz odwagi. Przytnij na jakieś 20cm i poczekaj, jak tylko zaczną wypuszczać zielone, szybciutko przytniesz resztę. Tylko musisz mieć pewność, że to ligustr!!
Patyczki też warto ukorzenić, bo ligustr się świetnie formuje i możesz nowe krzaczki wykorzystać w innym miejscu. Warto na wszelki wypadek wsadzić więcej, jeśli byś stare krzewy wycinała na krótko będzie mnóstwo gałązek.
Teraz cynie na tapetę
Troszkę się z nimi pospieszyłaś, wiem co mówię, bo zrobiłam kiedyś tak samo.
Tak Ci bujną, że do maja będą miały pąki kwiatowe. Moja rada - teraz koniecznie podsyp wysoko ziemią i pomidorki też. No i niech rosną. Przy pikowaniu będziesz musiała głębiej szukać korzonków i tyle. Ja też sieję tak, by móc dosypać ziemi, bo zawsze wybiegają.
Cyniom koniecznie uszczknij czubki kiedy już będą miały z 15-20cm, wtedy się ładniej rozkrzewią i będzie dorodny krzaczek.
Widzę, że działasz z rozmachem
Myślałam o żywopłocie. Jeśli nie jesteś zdecydowana na wycięcie, to można go odmłodzić. Jeżeli to ligustr, to trzeba go przyciąć nisko nad ziemią i pięknie odrosną całe nowiutkie krzaczki. Możesz wypróbować na jednym jeśli nie masz odwagi. Przytnij na jakieś 20cm i poczekaj, jak tylko zaczną wypuszczać zielone, szybciutko przytniesz resztę. Tylko musisz mieć pewność, że to ligustr!!
Patyczki też warto ukorzenić, bo ligustr się świetnie formuje i możesz nowe krzaczki wykorzystać w innym miejscu. Warto na wszelki wypadek wsadzić więcej, jeśli byś stare krzewy wycinała na krótko będzie mnóstwo gałązek.
Teraz cynie na tapetę
Cyniom koniecznie uszczknij czubki kiedy już będą miały z 15-20cm, wtedy się ładniej rozkrzewią i będzie dorodny krzaczek.
- ewa_rozalka
- 1000p

serdeczne pozdrowi
onka ,miłego dnia

-
deszczowymaj
- 200p

- Od: 9 sty 2013, o 21:42
Witam cieplutko
Całkiem okazałe są Twoje plony
z tym podsypaniem ziemią,to bardzo dobry pomysł
wypuszczą więcej korzonków i przez to będą zdecydowanie mocniejsze
Ja też tak zrobiłam z co niektórymi wybujałymi
Całkiem okazałe są Twoje plony
wypuszczą więcej korzonków i przez to będą zdecydowanie mocniejsze
Ja też tak zrobiłam z co niektórymi wybujałymi
Joanna
-
Pashmina2006

Witaj Jonatanko
dzisiaj słonko wysoko świeci więc może nasze parapetowe roślinki ruszą do przodu 
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
aguskacDziękuję za porady na pewno je wykorzystam.Czy to ligustr nie mam pewności tak twierdzi mój M. Ale nie jest on dobrym znawcą.W ubiegłym roku próbował przycinać na jednym krzaczku , odrósł badylek z kilkoma listami.Pytałam poprzedniej właścicielki ale ona twierdzi że, to coś jest z rodziny ostrokrzewów.Ja nie jestem znawców i może mi wmówić każdy gatunek.W ubiegłym M przycinał go ja podlewałam nawozem ale nic to nie dało on jest latem na dole całkiem bez liści.Patyczki powsadzam na pewno ...zobaczymy..Zawsze siałam kwiaty w tym samym czasie tylko w tym roku chyba przez brak słonka tak się stało że tak wybujały.
deszczowymajTak zrobię tylko troszkę za gęsto posiałam.Co roku ten sam błąd
ale nie pomaga
ewa_rozalka Ewuniu wszyscy czekamy na słoneczko a zwłaszcza nasze parapetowce
MID2006 jest źle oj źle za bardzo idą do góry.
Sylwia85 Sylwuniu tez czekam a prognozy są pocieszające a jeszcze bardziej mnie cieszy że, we wtorek mam wolne i będzie możliwość nadrobienia prac w ogrodzie
deszczowymajTak zrobię tylko troszkę za gęsto posiałam.Co roku ten sam błąd
ewa_rozalka Ewuniu wszyscy czekamy na słoneczko a zwłaszcza nasze parapetowce
MID2006 jest źle oj źle za bardzo idą do góry.
Sylwia85 Sylwuniu tez czekam a prognozy są pocieszające a jeszcze bardziej mnie cieszy że, we wtorek mam wolne i będzie możliwość nadrobienia prac w ogrodzie
- Sylwia85
- 1000p

- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Życzę miłego odpoczynku i jeszcze wiecej słoneczka
Ogród początki - zapraszam serdecznie
-
Pashmina2006

- ewa_rozalka
- 1000p

cześć Joasiu ,jak Twoje samopoczucie ,u mnie pięknie ,.ale chłodniej niż wczoraj .Cieszę się Bo słonko wysoko i dnia przybywa .Najgorsze te mroźne noce . 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rośliny mają za ciepło i za mało słońca. W innych latach to stały by już po przepikowaniu na zewnątrz (ewentualnie jakby mał być przymrozek to byłyby zabierane do domu) a cebulki w ziemi zabierałyby się powolutku do wychodzenia z ziemi. Po prostu pogoda jest nienormalna to i rośliny zachowują się nienormalnie
. Poziomki jeżeli mają choć jeden liść właściwy przepikuj - wtedy powinny ruszyć.
-
Pashmina2006

Jolu tylko jedna poziomka wzeszła i rozwija się w miarę. Reszta niestety wychyliła głowy i nic