Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
hannaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 33
Od: 9 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: warszawa

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

198. Ogórki kiszone z paprykę w zalewie własnej
Właśnie otworzyłam i wyszły pysznie. :D
Ponieważ mam ciepłą piwnicę muszę ogórki kiszone pasteryzować.
Kwaszę w dużym słoju a potem przekładam do litrowych i pasteryzuję.
Dla odmiany zrobiłam gotową sałatkę -otwożyć i zjeść.

Pokroić na plasterki paprykę najlepiej kolorową i ogórki kiszone - własnej produkcji!!!(można w kostkę co kto lubi)
lekko posolić, upychać ciasno w słoiki.
Zalać zalewą z kiszonych ogórków!
nic nie powinno wystawać z nad zalewy,
Pasteryzować jak zwykle.


zastanawiam się jakie ziółka można do tego dodać, żeby było smaczniej?
bo cebulkę czy szczypiorek to lepiej już tuż przed jedzeniem.
hannaa
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Estragon, rozmaryn :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 729
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Powtarzam za smirką z Białogardu, że mam szczęście- nasza kołobrzeska solanka jest fantastyczna do ogórków (ja stosuję na 2 części solanki 1 część wody z kranu). Nie chwaląc się,mam najlepsze ogórki pod słońcem,ale kupuję świeże ogórki na rynku i nie czekam, tego samego dnia są w słoikach. Stoją w kuchni 5 dni, po czym pasteryzuję je 5 min i wystawiam do spiżarni.Dodatki- baldachy kopru,czosnek i jakieś liście wiśni, chrzanu, bo M lubi żeby coś było.Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym coś musiała wyrzucać.I jeszcze coś ważnego- co roku kupuję nowe wieczka.
ania1590
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ogórki mam własne,zalewam przegotowaną wystudzona woda żródlaną i też podobnie stoją w kuchni , po czym pasteryzuję je 5 min i wystawiam do spiżarni., a dodatki to baldachy kopru,czosnek i korzeń chrzanu czasem dawałam liść winogron.
trzymają mi wyśmienicie nie są za kwaśne bo pasteryzacja przerywa kiszenie.
danaa
200p
200p
Posty: 485
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Czyli z powyższych Waszych postów wynika, że oprócz (co jest zrozumiałe) zachowania czystości słoików i nowych zakrętek kluczem do "sukcesu" :D w zakresie kiszenia ogórków jest krótkie ich zapasteryzowanie po kilkudniowym kiszeniu.
Każdego roku staram się kisić ogórki w różnych "smakach" dodając do słoików różne dodatki. Podstawą jest oczywiście chrzan, czosnek, koper, pieprz oraz liść laurowy i nie zawsze ziarenka gorczycy. Zmieniają się zioła (tymianek, estragon, cząber) i liście (winogrona - moim zdaniem "neutralne"w smaku, czarna porzeczka, wiśnia i co mi najbardziej odpowiada - liście dębu też "neutralne", ale ogórki z ich dodatkiem mam wrażenie że są jeszcze bardziej twarde). W ubiegłym roku włożyłam też do kilku słoików oprócz chrzanu kawałek imbiru. Ale chyba jeszcze na taki słoik nie trafiłam albo może nie daje on spodziewanego imbirowego posmaku.

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 729
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja w tym roku dałam do słoików z truskawkami po kilka owoców agrestu i po kawałku imbiru. Smak truskawek jest rewelacyjny, no i najważniejsze żadnych śladów pleśni.
ania1590
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Do truskawek zawsze dodaje albo agrest albo czerwona porzeczkę ale z imbirem nie próbowałam , znaczy świeży imbir dodajesz?
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Posty: 380
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dębnica Kaszubska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Super przepisy wpisuję się i będę praktykować
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 27
Od: 14 sty 2013, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Bolszewo - pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

krzysztofkhn pisze:131. Kiszone pomidory
Pozwolę sobie wklepać taki przepisik. Znalazłem go przypadkowo dzisiaj. Może komuś w przyszłym roku się przyda.
Już z opisu wygląda świetnie.

2 kg niedużych twardych pomidorów, kawałek korzenia chrzanu, 5 łodyg kopru z baldachami, 20 świeżych listków estragonu, kilka liści i czarnej porzeczki, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki gorczycy

Pomidory umyć, delikatnie po nakłuwać, ułożyć w wyparzonym kamionkowym lub szklanym naczyniu, przekładając je obranym wypłukanym chrzanem, koprem i listkami porzeczki. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody z solą, gorczycą i estragonem. Gorącą zalać pomidory, przykryć talerzem i obciążyć. Trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść w chłodne miejsce. Ukiszone pomidory przełożyć do mniejszych słoików, zalać zalewą, w której się kisiły, nie napełniając słoików do samego wierzchu. Następnie do każdego słoika wlać trochę (centymetrową warstwę) oleju, zakręcić i trzymać w chłodzie. Zamiast konserwowania pomidorów olejem można poddać je 20-minutowej pasteryzacji w temp. 85°C.

Smacznego .
Ja takie pomidory zrobiłam w tym roku, wczoraj otworzyłam ostatni słoik....PYSZNE.
Moje pomidory traktuję w ten sam sposób co ogórki kiszone a więc od razu w słoik z chrzanem, koprem, liśćmi i czosnkiem no i zalewam solanką . Polecam
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Posty: 169
Od: 19 lut 2012, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolny śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A ja w tym roku robiłam wg. przepisu nr.145 Ogórki z curry i wyszły pyszne ,ale parę słoiczków papryki zalałam tą zalewą i okazało się że to
dopiero było pyszne!! ;:173
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 729
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

juda pisze:Do truskawek zawsze dodaje albo agrest albo czerwona porzeczkę ale z imbirem nie próbowałam , znaczy świeży imbir dodajesz?
Tak świeży, nieduży ok. 1 cm odcinek dodałam. Smacznego
ania1590
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 682
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Imbir ma działanie antyseptyczne, a jednocześnie podkreśla smak przetworów z truskawek.
Zamiast czerwonej porzeczki można z powodzeniem dać też białą lub sok z cytryny (co kto ma) i kawałek świeżego imbiru.
Z tym, że ja ścierałem go na drobnej tarce i dodawałem do całości - polecam :D
Pozdrawiam
Jerry
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

jerryDzięki za rady na pewno skorzystam ;:215
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”