Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- zelwi
- 500p
- Posty: 705
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Luboń k. Poznania
Czy ktoś mógłby podać przepis na fasolę konserwową (same nasiona w zalewie, takie jakie można kupić w puszce)? Czy to się robi z fasoli na suche nasiona? Czy groszek przyrządza się podobnie, czy może z zielonych świeżych nasion?
Zna ktoś odmiany czerwonej fasoli, która by się nadawała do takiej zaprawy, żeby potem dodać np. do sałatki?
Zna ktoś odmiany czerwonej fasoli, która by się nadawała do takiej zaprawy, żeby potem dodać np. do sałatki?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
52. Suszone pomidory - moja wariacja na temat przepisu Drogomira z WŻ
Składniki:
co najmniej 2, albo jeszcze lepiej 3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości
Do suszenia polecam pomidory odmiany lima, mają mało soku i pestek, a dużo miąższu, albo takie podłużne pomidorki
kilka główek czosnku
łyżkę suszonej bazylii
pół łyżki suszonego tymianku
pół łyżki świeżo, bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu
łyżkę najlepiej gruboziarnistej soli
około dwóch szklanek oliwy (lub oleju)
ocet balsamiczny - opcjonalnie
świeża bazylia
z 3 kg wychodzi około 6 słoiczków
dlatego w sklepie pomidory suszone sa takie drogie
Wykonanie:
1. Przygotować ok 6 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być perfekcyjnie umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone
2. Połowę główek czosnku (bez obierania) porozdzielać na pojedyncze ząbki,
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem , a zaraz potem zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skóry , każdy pomidor przekroić na połowę lub na ćwiartki, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka,
Jeśli ktos lubi pomidory ze skórą, początek tego punktu może sobie odpuścić
4. Usunąć starannie sok i nasionka
5. Tak przygotowane pomidory ułożyć ściśle (bo bardzo zmniejszają swoją objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni (na termoobiegu o 10 stopni mniej)
W mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów położyć ząbki czosnku w łupinach (suszyć co najmniej 6 godzin) sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości do około 1/4, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór
6. Ususzone, ale elastyczne pomidory układać w słoikach przekładając plasterkami pozostałych, obranych ząbków czosnku, ziołami i solą, dołożyć kilka listków świeżej bazylii, zalewać oliwą w czasie układania i skrapiać octem balsamicznym (ocjonalnie) , tak by dostała się ona we wszelkie zakamarki.
Kiedy słoik będzie napełniony, stuknij nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie
7. Można zakręcić i wstawić do lodówki, można je trzymać w lodówce przez kilka miesięcy...lub zapasteryzować (np. np na sucho w piekarniku przez kilka minut, żeby słoik się zamknął) na dłużej.
Są przepyszne, można je podawać jako samodzielną przystawkę, albo do serów, pizzy, wędliny, mięs nadziewanych, sałatek, i z czym się lubi
Składniki:
co najmniej 2, albo jeszcze lepiej 3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości
Do suszenia polecam pomidory odmiany lima, mają mało soku i pestek, a dużo miąższu, albo takie podłużne pomidorki
kilka główek czosnku
łyżkę suszonej bazylii
pół łyżki suszonego tymianku
pół łyżki świeżo, bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu
łyżkę najlepiej gruboziarnistej soli
około dwóch szklanek oliwy (lub oleju)
ocet balsamiczny - opcjonalnie
świeża bazylia
z 3 kg wychodzi około 6 słoiczków
dlatego w sklepie pomidory suszone sa takie drogie
Wykonanie:
1. Przygotować ok 6 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być perfekcyjnie umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone
2. Połowę główek czosnku (bez obierania) porozdzielać na pojedyncze ząbki,
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem , a zaraz potem zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skóry , każdy pomidor przekroić na połowę lub na ćwiartki, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka,
Jeśli ktos lubi pomidory ze skórą, początek tego punktu może sobie odpuścić
4. Usunąć starannie sok i nasionka
5. Tak przygotowane pomidory ułożyć ściśle (bo bardzo zmniejszają swoją objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni (na termoobiegu o 10 stopni mniej)
W mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów położyć ząbki czosnku w łupinach (suszyć co najmniej 6 godzin) sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości do około 1/4, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór
6. Ususzone, ale elastyczne pomidory układać w słoikach przekładając plasterkami pozostałych, obranych ząbków czosnku, ziołami i solą, dołożyć kilka listków świeżej bazylii, zalewać oliwą w czasie układania i skrapiać octem balsamicznym (ocjonalnie) , tak by dostała się ona we wszelkie zakamarki.
Kiedy słoik będzie napełniony, stuknij nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie
7. Można zakręcić i wstawić do lodówki, można je trzymać w lodówce przez kilka miesięcy...lub zapasteryzować (np. np na sucho w piekarniku przez kilka minut, żeby słoik się zamknął) na dłużej.
Są przepyszne, można je podawać jako samodzielną przystawkę, albo do serów, pizzy, wędliny, mięs nadziewanych, sałatek, i z czym się lubi
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3838
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Anito, szukałam w necie i znalazłam na innym forum tylko to:
53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się na wino. Na butlę 15 l dajemy około 3 kg świeżych owoców i 4 kg cukru, zalewamy wodą
(można dodać niewielką ilość drożdży winnych), zakładamy rurkę fermentacyjną i cierpliwie czekamy około 2 miesięcy.
Po zakończeniu fermentacji zlewamy do butelek i mamy wino o wykwintnym smaku, pięknym bukiecie i wspaniałym kolorze."
53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się na wino. Na butlę 15 l dajemy około 3 kg świeżych owoców i 4 kg cukru, zalewamy wodą
(można dodać niewielką ilość drożdży winnych), zakładamy rurkę fermentacyjną i cierpliwie czekamy około 2 miesięcy.
Po zakończeniu fermentacji zlewamy do butelek i mamy wino o wykwintnym smaku, pięknym bukiecie i wspaniałym kolorze."
Pozdrawiam, Jagoda
-
- 500p
- Posty: 696
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko pomorskie
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Kasiu ja też czekam na przepis ale jak tylko dostanę zaraz wkleję.
Póki co dostałam fajny przepis na 54. Cukinia ala ananas.
Zrobiłam próbę z pół kilo cukini i szczerze polecam. Wybrałam małe cukinie bo te małą maleńkie i miękkie pestki.
1 kg culini zalać 1/2 litrem wody + 1 łyżeczka kwasku ....pomieszać i odstawić na 24 godziny,
odcedzić,
do zalewy dodać 35 dkg cukru i 1/2 cukru waniliowego ........zagotować.
Cukinię włożyć do słoiczków zalać gorącą zalewą i zagotować.
Jest pyszna i świetnie nadaje się do biszkoptu z galaretką.
Póki co dostałam fajny przepis na 54. Cukinia ala ananas.
Zrobiłam próbę z pół kilo cukini i szczerze polecam. Wybrałam małe cukinie bo te małą maleńkie i miękkie pestki.
1 kg culini zalać 1/2 litrem wody + 1 łyżeczka kwasku ....pomieszać i odstawić na 24 godziny,
odcedzić,
do zalewy dodać 35 dkg cukru i 1/2 cukru waniliowego ........zagotować.
Cukinię włożyć do słoiczków zalać gorącą zalewą i zagotować.
Jest pyszna i świetnie nadaje się do biszkoptu z galaretką.
- Dorota-C
- 500p
- Posty: 613
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
55. SAŁATKA Z FASOLKI
2 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej pokroić i chwilkę podgotować
40 dkg marchwi zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w półplasterki i udusić w 1/2 szkl oleju
40 dkg cebuli udusić w 1/2 szkl oleju
1,60 kg pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Wszystkie warzywa wymieszać, dodać 3 łyżki octu,4-6 łyżeczek soli, 2 łyżki cukru, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić razem ok.10-15 minut. Przełożyć do słoików i zapasteryzowć ok 10 minut. Dobre i na zimno i na gorąco
2 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej pokroić i chwilkę podgotować
40 dkg marchwi zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w półplasterki i udusić w 1/2 szkl oleju
40 dkg cebuli udusić w 1/2 szkl oleju
1,60 kg pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Wszystkie warzywa wymieszać, dodać 3 łyżki octu,4-6 łyżeczek soli, 2 łyżki cukru, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić razem ok.10-15 minut. Przełożyć do słoików i zapasteryzowć ok 10 minut. Dobre i na zimno i na gorąco