Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10362
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

"Przeazotowane" niestety tak mają :cry:
Nawet konserwowe, z produkcji mocno podsypywanej mocznikiem czy azofoską, wychodzą miękkie. Dlatego większośc rolników ma odrębne poletka "dla rodziny", które zasila obornikiem, a nie chemią.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Posty: 705
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Luboń k. Poznania

Post »

Czy ktoś mógłby podać przepis na fasolę konserwową (same nasiona w zalewie, takie jakie można kupić w puszce)? Czy to się robi z fasoli na suche nasiona? Czy groszek przyrządza się podobnie, czy może z zielonych świeżych nasion?
Zna ktoś odmiany czerwonej fasoli, która by się nadawała do takiej zaprawy, żeby potem dodać np. do sałatki?
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2512
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujaws-pomor,okolice Brześcia Kuj.
Kontakt:

Post »

Co sie robi z jagody kamczackiej ,bo na surowo jest nie smaczna ? :(
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

52. Suszone pomidory - moja wariacja na temat przepisu Drogomira z WŻ :)

Obrazek

Składniki:

co najmniej 2, albo jeszcze lepiej 3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości
Do suszenia polecam pomidory odmiany lima, mają mało soku i pestek, a dużo miąższu, albo takie podłużne pomidorki

kilka główek czosnku

łyżkę suszonej bazylii

pół łyżki suszonego tymianku

pół łyżki świeżo, bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu

łyżkę najlepiej gruboziarnistej soli

około dwóch szklanek oliwy (lub oleju)

ocet balsamiczny - opcjonalnie

świeża bazylia

z 3 kg wychodzi około 6 słoiczków
dlatego w sklepie pomidory suszone sa takie drogie :)

Wykonanie:

1. Przygotować ok 6 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być perfekcyjnie umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone

2. Połowę główek czosnku (bez obierania) porozdzielać na pojedyncze ząbki,

3. Pomidory sparzyć wrzątkiem , a zaraz potem zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skóry , każdy pomidor przekroić na połowę lub na ćwiartki, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka,
Jeśli ktos lubi pomidory ze skórą, początek tego punktu może sobie odpuścić :)

4. Usunąć starannie sok i nasionka

5. Tak przygotowane pomidory ułożyć ściśle (bo bardzo zmniejszają swoją objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni (na termoobiegu o 10 stopni mniej)

W mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów położyć ząbki czosnku w łupinach (suszyć co najmniej 6 godzin) sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości do około 1/4, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór

6. Ususzone, ale elastyczne pomidory układać w słoikach przekładając plasterkami pozostałych, obranych ząbków czosnku, ziołami i solą, dołożyć kilka listków świeżej bazylii, zalewać oliwą w czasie układania i skrapiać octem balsamicznym (ocjonalnie) , tak by dostała się ona we wszelkie zakamarki.
Kiedy słoik będzie napełniony, stuknij nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie

7. Można zakręcić i wstawić do lodówki, można je trzymać w lodówce przez kilka miesięcy...lub zapasteryzować (np. np na sucho w piekarniku przez kilka minut, żeby słoik się zamknął) na dłużej.

Są przepyszne, można je podawać jako samodzielną przystawkę, albo do serów, pizzy, wędliny, mięs nadziewanych, sałatek, i z czym się lubi :)
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2512
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujaws-pomor,okolice Brześcia Kuj.
Kontakt:

Post »

Anitaaa pisze:Co się robi z jagody kamczackiej ,bo na surowo jest nie smaczna ? :(

Ponawiam bo, mi spadają z krzaka nie wiem co mam z nich zrobić :cry:
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3838
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Anito, szukałam w necie i znalazłam na innym forum tylko to:

53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się na wino. Na butlę 15 l dajemy około 3 kg świeżych owoców i 4 kg cukru, zalewamy wodą
(można dodać niewielką ilość drożdży winnych), zakładamy rurkę fermentacyjną i cierpliwie czekamy około 2 miesięcy.
Po zakończeniu fermentacji zlewamy do butelek i mamy wino o wykwintnym smaku, pięknym bukiecie i wspaniałym kolorze."
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2512
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujaws-pomor,okolice Brześcia Kuj.
Kontakt:

Post »

Dziękuję :D , no to zrobię winko :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6531
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Ten "wspaniały kolor" wina z owoców jagody kamczackiej, to mi wygląda na podobny do denaturatu :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Anitaaa pisze:
Anitaaa pisze:Co się robi z jagody kamczackiej ,bo na surowo jest nie smaczna ? :(

Ponawiam bo, mi spadają z krzaka nie wiem co mam z nich zrobić :cry:
Anitaaa - dodaj cukier i żelifix (lub podobny) i zrób dżemy, będą zimą jak znalazł do naleśników, albo ciasta :)
Katarzynka
500p
500p
Posty: 696
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kujawsko pomorskie

Post »

Macie jakiś przepis na fasolkę szparagową?
W słoiki , mrozić czy rozdać po znajomych i rodzinie?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Kasiu ja też czekam na przepis ale jak tylko dostanę zaraz wkleję. ;:109



Póki co dostałam fajny przepis na 54. Cukinia ala ananas.
Zrobiłam próbę z pół kilo cukini i szczerze polecam. Wybrałam małe cukinie bo te małą maleńkie i miękkie pestki.


1 kg culini zalać 1/2 litrem wody + 1 łyżeczka kwasku ....pomieszać i odstawić na 24 godziny,

odcedzić,

do zalewy dodać 35 dkg cukru i 1/2 cukru waniliowego ........zagotować.

Cukinię włożyć do słoiczków zalać gorącą zalewą i zagotować.

Jest pyszna i świetnie nadaje się do biszkoptu z galaretką.
:D
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Posty: 613
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Post »

55. SAŁATKA Z FASOLKI

2 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej pokroić i chwilkę podgotować
40 dkg marchwi zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w półplasterki i udusić w 1/2 szkl oleju
40 dkg cebuli udusić w 1/2 szkl oleju
1,60 kg pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Wszystkie warzywa wymieszać, dodać 3 łyżki octu,4-6 łyżeczek soli, 2 łyżki cukru, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić razem ok.10-15 minut. Przełożyć do słoików i zapasteryzowć ok 10 minut. Dobre i na zimno i na gorąco :D
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
kaja245
50p
50p
Posty: 53
Od: 23 lut 2008, o 13:58
Lokalizacja: województwo śląskie

Post »

Witam,wszędzie szukam przepisów na przetwory z patisonów,które po raz pierwszy posadziłam na próbę i wyjątkowo obrodziły,no i nie wiem co robic z nadwyżka ,chciałabym do słoików,ale przepisów brak.Może ktoś ma jakieś sprawdzone.Z góry dzięki.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”