Zielone Skarbeczki - KamilaB

Zablokowany
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone Skarbeczki - KamilaB

Post »

Myślę, że właśnie ta pasja, to jest znakomite lekarstwo. A że głaszczesz - mam nadzieję, że nie tunicatę czy O. microdasys. :;230 - bo wtedy to bym się zastanowiła nad sobą. :;230
Mammillarki, jak i reszta wystawowa - świetne te kwadratowe doniczki ( z niebieskim obrzeżem).
Oj masz czym nam dogadzać! To cacko - 6 głów - to pectinata, sanchez-mejorade, czy ki diabeł?
Wiesz co, masz dup....ów, a nie sąsiadów!
Ja bym z tej szklarni nie wyszła! :;230
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te sześć głów nazwijmy raczej historią ;:130 Szczepiona była na echinopsie ale się zasuszył poprzedniej zimy ;:173 . Dwie głowy oddałam, cztery sama ukorzeniałam, dwie mam trzecia i czwarta stała się formą compostea. ;:170

ps. tamtych nie dotykam, to chyba ze mną wszystko ok.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprawiłam na 6 głów. :wink:
Ale co to jest? :roll: Dobrze, że się coś uratowało, bo piękne!

Resztę bez obaw możesz głaskać. :lol:
x-K-B
---

Post »

Mammillaria pectinifera zwana dawniej solisią.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak będzie kwitnąć, to koniecznie poproszę o fotkę!
Sama z chęcią pogłaskałabym Twoje ślicznotki! :lol:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

annaoj pisze:He, he - a po co Ci buty, na spacer z kaktusami przecież nie chodzisz!
Joaśka! Miejże litość! Czkawki ze śmiechu nieomal przez Ciebie dostałam :;230
abaddon1986 pisze:Taka różnica, że buty kiedyś się rozlecą a kaktusy przy dobrej opiece mogą nas przeżyć :)
Co prawda, to prawda!
Kiedyś mój syn zapytał mnie po co właściwie mi to wszystko. Odpowiedziałam coś tam o tym, że nie samym chlebem człowiek żyje i dorzuciłam, że jak jego syn odziedziczy po mnie zamiłowanie i do tego jakies rośliny, to na pewno na jakims forum szyku nimi zada ;)
Na co on stwierdził: 'a wiesz, że ty możesz miec rację?'
No i teraz jak ktos pyta po co mi to, to mówię, że dla wnuka, co wprawia niektórych w zdumienie, bo mój syn ma aktualnie 14 lat :wink:

Prawde mówiąc nie wiem, Kamilo, czy się do Ciebie juz wpisywałam, ale zaglądam codziennie :)
Masz strasznie fajne 'zabawitko' (tak kiedyś mówiły u nas dzieciaki o miejscu do zabawy) i jeszcze fajniejsze zabawki! ;:138
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Kamilko.taka szklarenka to na pewno marzenie wielu kaktusiarzy a na sąsiadów,to oni się nie znają ,albo zazdroszczą,
że ktoś ma takie hobby a zresztą niech cię pocałują tam gdzie ;:3 nie dochodzi :;230
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Szklarenka super! ;:333

Już wiem dlaczego nigdy Ci nie dorównam... Uprawa balkonowa to namiastka tego co mają rośliny w kolekcji u Ciebie. :wink:

Do głaskania polecam astrofyta, opuncje rzeczywiście mogą zniechęcić. A Echinocactus grusonii? Ponoć do posiadywania dobry... :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

O kurczaczek! Podawaj adres wprowadzam się od zaraz! ;:180 ;:180 ;:180 Najpiękniejszy widok i balsam dla duszy. Dlaczego ja nie mam przyjaciół z takimi szklarniami, po których mogli by mnie oprowadzać - sama bym się pchała i bez specjalnego zaproszenia :(
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Wspaniała szklarnia, ale na zimę i na wiosnę to masz troszkę biegania ;:oj
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

KamilaB pisze: Niestety nie mam obfotografowanej szklarni ;:219 tylko z zewnątrz wczesną wiosną...ale to chyba nie o to chodzi ;:131

Obrazek
to poglądowe zdjęcie i tak wystarczy żeby wywołać zachwyt w naszym gronie ;:138 czemu ja nie mam wolnej przestrzeni chociaż na 1/5 takiej szklarni ;:145
pozdrawiam,ania
kłujące
x-K-B
---

Post »

Oj tam oj tam. Widzę tu na forum tak piękne kolekcje, zamknięte na niewielkiej przestrzeni, że ślinka mi po brodzie cieknie na ich widok. Niektóre całkiem malutkie przypominają mi moje początki w bloku i z 5-cio centymetrowym parapetem. Jeżeli kaktusy zajmują w Waszym sercu dostatecznie wysoką pozycję to doprowadzicie swój zbiór do stanu dla Was satysfakcjonującego. Poza tym to nie żaden wyścig, każda z naszych kolekcji jest dla nas najcenniejsza. Ja niestety nigdy się nie zatrzymuję, jak realizuję jeden cel to natychmiast podnoszę poprzeczkę. Czasami sama się zastanawiam skąd czerpię na to siły, ale czasami ponoszę też dotkliwe konsekwencje.Takie życie na wsi np zdecydowanie przerosło moje oczekiwania /niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu/ i proces aklimatyzacji tutaj przebiega bardzo powoli. No ale coś za coś? Mam tutaj szansę na tą kolejną wymarzoną szklarnię dobudowaną do domu i całoroczną :D Jest jeszcze jedna sprawa. Jak zaczynałam przygodę z kaktusami 25 lat temu to wszystko tak ciężko było zdobyć, że część z Was nawet sobie nie wyobraża. Pamiętasz Henryk? :;230 :;230 Nawet nasion przez internet nie można było sobie zamówić bo internetu nie było ;:145 Teraz masz kasę możesz spełnić każde swoje chciejstwo :D.
No to czas coś pokaza bo pewnie Was zanudziłam. Jest to roślina jakich zazwyczaj nie kupuję, czyli tzw holender. Notocactus buiningi tylko ciernie dużo ciemniejsze a i kwiat ma płatki wąziutkie. Takie dziwadełko ale go lubię :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heniu jak myślisz trochę skundlony?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

KamilaB napisał(a):
Pamiętasz Henryk?
Jeszcze pamiętam. ;:173
25 lat temu to wszystko tak ciężko było zdobyć, że część z Was nawet sobie nie wyobraża
Inne były czasy. Wtedy tylko przynależność do PTMK gwarantowała rozwój kolekcji i dostęp do literatury oraz nasion i roślin....
Teraz masz kasę możesz spełnić każde swoje chciejstwo :D .
Tylko o kasę trudno. :|
Notocactus buiningi tylko ciernie dużo ciemniejsze a i kwiat ma płatki wąziutkie.
Heniu jak myślisz trochę skundlony?
Na 100% ma dołożone inne geny niż te z natury. Ale jako ciekawostka bardzo ładny. Mam słabość do notkaktusów - kiedyś miałem ich dużą kolekcję, potem przez moje bardzo hardkorowe warunki zimowania mi wymarzły... Teraz jestem w trakcie odtwarzania rodzaju. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

N. buiningi piękny ;:138 Mam 2 szt tego okazu i leczę że chociaż jeden mi w tym sezonie zakwitnie ;:224
A ta piękna szklarnia wypełniona po brzegi kaktusami coraz bardziej zachęca mnie do zobaczenia kolekcji na żywo :D
Dużo jeszcze masz w swojej kolekcji notocactusów ?
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
x-K-B
---

Post »

hen_s pisze: Tylko o kasę trudno. :|
Z drugiej strony kiedyś odkładałam cały rok lewą kasę do drugiej kieszeni, żeby na wystawie się obkupić ;:306 więc za różowo też nie było ;:131
Na 100% ma dołożone inne geny niż te z natury. Ale jako ciekawostka bardzo ładny
Dla mnie też od początku wyglądał na kocura :D ale z pełną świadomością go nabyłam. Za to ojcem ani matką raczej u mnie nie zostanie ;:306
przemo1413 pisze: Mam 2 szt tego okazu i liczę że chociaż jeden mi w tym sezonie zakwitnie
Maksymalnie dochodziłam z nimi do 9 ale chyba ze dwa oddałam. Notków trochę mam, jutro może dorzucę fotek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”