To co najlepsze - szarotka w kuchni
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1426
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorcia same smakołyki u Ciebie, ja dziś zrobiłam 200 uszek i już na dziś mam dość gotowania (nawet o kolację poprosze M, żeby do kuchni nie wchodzić )
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Basiu, nigdy nie robiłam uszek, bo u mnie barszczyk czysty schodzi, za to pierogów to się nalepię jak ten głupi. Zresztą ile bym ich nie zrobiła to i tak w pierwsze Święto walka o ostatnie sztuki, a na Sylwestra lepienie od nowa. Zrób zdjęcie i pochwal mi się zaraz jakie cuda ulepiłaś.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dokładnie Zaraz po coś pójdę do lodówki...
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja też poproszę o przepis na cytrynową naleweczkę. Chyba zapukam do wątku Tesi
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Już pisałam do Tereski prośbę o pozwolenie na wstawienie jej przepisu. Nie chciałabym robić tego bez jej wiedzy. Mam nadzieję, że się zgodzi i najdalej jutro będziecie mogli nastawić nalewkę. Jest błyskawiczna tak, że na Święta zdążycie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja bym chciała przepis dokładny i najlepiej 100% pewny na ciasto piaskowe....bo ja lubię takie puste placki albo z jabłkami co najwyżej..i keksy..nie cierpię z kakaem...
Proszę!!!! Póki eM jeszcze nie skończył zakupów...
Proszę!!!! Póki eM jeszcze nie skończył zakupów...
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu wstawiam przepis na pyszną puszystą babeczkę.
Puszek na podwieczorek
2 szkl maki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 jajek
2 szkl cukru
30 dag masla lub margaryny
2 łyżki octu 10 %
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub inny ulubiony
Masło utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, następnie wlać ocet, olej, aromat i wszystko starannie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy z kominkiem lub do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 170- 180 *C piekarnika i piec około 45- 50 min. Wystudzony najlepiej smakuje z konfiturą lub polukrowany.
Mam też sprawdzony przepis na babkę cytrynową, jeśli będzie potrzeba to wstawię.
Puszek na podwieczorek
2 szkl maki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 jajek
2 szkl cukru
30 dag masla lub margaryny
2 łyżki octu 10 %
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub inny ulubiony
Masło utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, następnie wlać ocet, olej, aromat i wszystko starannie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy z kominkiem lub do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 170- 180 *C piekarnika i piec około 45- 50 min. Wystudzony najlepiej smakuje z konfiturą lub polukrowany.
Mam też sprawdzony przepis na babkę cytrynową, jeśli będzie potrzeba to wstawię.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko szukałam od jakiegoś czasu takiego przepisu jak ten puszek, wypróbuję na święta Choć troszkę ilość cukru mnie przeraża ......można choć pół szklanki mniej ?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu możesz dać mniej, ale wbrew pozorom nie jest to tak bardzo słodkie ciasto.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pozwolę sobie tu zamieścić przepis na keks,który upiekłam kilka dni temu i wszystkim bardzo smakował.Niestety nigdy nie zapisuję strony,z której coś kopiuję.Chyba było to z bloga Kwestiasmaku,ale głowy nie dam a nie mam teraz czasu,aby sprawdzić.
Na przyszłość dam mniej bakalii,żeby poczuć smak ciasta i może trochę więcej proszku do pieczenia,bo mało wyrósł ale zakalca nie było.Oczywiście nie miałam likieru i dodałam esencję waniliową własnej produkcji.I nie dawałam całych jajek,bo mi się zawsze w takich przepisach masa tłuszczowa warzy.Na końcu dałam pianę z białek.Bakalie dałam różne.Takie typowo keksowe.
Składniki:
? 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
? 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
? 250 g orzechów włoskich, posiekanych
? 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
? 250 g miękkiego masła niesolonego
? 250 g cukru pudru
? skórka starta z 2 pomarańczy
? skórka starta z 1 cytryny
? 5 jajek
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
? 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
? cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać.
Na przyszłość dam mniej bakalii,żeby poczuć smak ciasta i może trochę więcej proszku do pieczenia,bo mało wyrósł ale zakalca nie było.Oczywiście nie miałam likieru i dodałam esencję waniliową własnej produkcji.I nie dawałam całych jajek,bo mi się zawsze w takich przepisach masa tłuszczowa warzy.Na końcu dałam pianę z białek.Bakalie dałam różne.Takie typowo keksowe.
Składniki:
? 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
? 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
? 250 g orzechów włoskich, posiekanych
? 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
? 250 g miękkiego masła niesolonego
? 250 g cukru pudru
? skórka starta z 2 pomarańczy
? skórka starta z 1 cytryny
? 5 jajek
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
? 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
? cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kaja ten keks musi być pyszny, bo widzę dużą ilość bakalii, a o to chodzi w tego rodzaju cieście. Ten likier jest najlepszy.
Kasiu ten puszek robiłam już kilkanaście (co najmniej) razy i wychodzi za każdym razem, bo nie jest skomplikowany.
Babka cytrynowa
2 szkl cukru
2 szkl krupczatki
25 dag margaryny
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
sok z 1 cytryny
Mąkę, kisiele i proszek wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, mleko i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 50 min do godziny.
Zawsze się udaje i jest pysznie cytrynowa, ale nie kwaśna.
Kasiu ten puszek robiłam już kilkanaście (co najmniej) razy i wychodzi za każdym razem, bo nie jest skomplikowany.
Babka cytrynowa
2 szkl cukru
2 szkl krupczatki
25 dag margaryny
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
sok z 1 cytryny
Mąkę, kisiele i proszek wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, mleko i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 50 min do godziny.
Zawsze się udaje i jest pysznie cytrynowa, ale nie kwaśna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 200p
- Posty: 372
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu miałaś kiedyś wstawić przepis na krem do tortu i cisza Proszę napisz jak masz wypróbowany przepis
Miłośniczka wszystkich kwiatów