To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1426
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpackie 6a

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorcia same smakołyki u Ciebie, ja dziś zrobiłam 200 uszek i już na dziś mam dość gotowania (nawet o kolację poprosze M, żeby do kuchni nie wchodzić ;:306 )
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Basiu, nigdy nie robiłam uszek, bo u mnie barszczyk czysty schodzi, za to pierogów to się nalepię jak ten głupi. Zresztą ile bym ich nie zrobiła to i tak w pierwsze Święto walka o ostatnie sztuki, :;230 a na Sylwestra lepienie od nowa. Zrób zdjęcie i pochwal mi się zaraz jakie cuda ulepiłaś. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

mniam ale smakołyki Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dokładnie :D Zaraz po coś pójdę do lodówki...
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie :D
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja też poproszę o przepis na cytrynową naleweczkę. Chyba zapukam ;:173 do wątku Tesi
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Już pisałam do Tereski prośbę o pozwolenie na wstawienie jej przepisu. Nie chciałabym robić tego bez jej wiedzy. Mam nadzieję, że się zgodzi i najdalej jutro będziecie mogli nastawić nalewkę. Jest błyskawiczna tak, że na Święta zdążycie. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A ja bym chciała przepis dokładny i najlepiej 100% pewny ;:oj na ciasto piaskowe....bo ja lubię takie puste placki albo z jabłkami co najwyżej..i keksy..nie cierpię z kakaem... ;:202

Proszę!!!! Póki eM jeszcze nie skończył zakupów... :tan
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu wstawiam przepis na pyszną puszystą babeczkę.
Puszek na podwieczorek
2 szkl maki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 jajek
2 szkl cukru
30 dag masla lub margaryny
2 łyżki octu 10 %
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub inny ulubiony
Masło utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, następnie wlać ocet, olej, aromat i wszystko starannie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy z kominkiem lub do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 170- 180 *C piekarnika i piec około 45- 50 min. Wystudzony najlepiej smakuje z konfiturą lub polukrowany.

Mam też sprawdzony przepis na babkę cytrynową, jeśli będzie potrzeba to wstawię.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko szukałam od jakiegoś czasu takiego przepisu jak ten puszek, wypróbuję na święta :heja Choć troszkę ilość cukru mnie przeraża ;:129 ......można choć pół szklanki mniej ?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu możesz dać mniej, ale wbrew pozorom nie jest to tak bardzo słodkie ciasto. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Pozwolę sobie tu zamieścić przepis na keks,który upiekłam kilka dni temu i wszystkim bardzo smakował.Niestety nigdy nie zapisuję strony,z której coś kopiuję.Chyba było to z bloga Kwestiasmaku,ale głowy nie dam a nie mam teraz czasu,aby sprawdzić.
Na przyszłość dam mniej bakalii,żeby poczuć smak ciasta i może trochę więcej proszku do pieczenia,bo mało wyrósł ale zakalca nie było.Oczywiście nie miałam likieru i dodałam esencję waniliową własnej produkcji.I nie dawałam całych jajek,bo mi się zawsze w takich przepisach masa tłuszczowa warzy.Na końcu dałam pianę z białek.Bakalie dałam różne.Takie typowo keksowe.

Składniki:

? 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
? 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
? 250 g orzechów włoskich, posiekanych
? 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
? 250 g miękkiego masła niesolonego
? 250 g cukru pudru
? skórka starta z 2 pomarańczy
? skórka starta z 1 cytryny
? 5 jajek
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
? 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
? cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kaja ten keks musi być pyszny, bo widzę dużą ilość bakalii, a o to chodzi w tego rodzaju cieście. ;:138 Ten likier jest najlepszy. :wink:
Kasiu ten puszek robiłam już kilkanaście (co najmniej) razy i wychodzi za każdym razem, bo nie jest skomplikowany.
Babka cytrynowa
2 szkl cukru
2 szkl krupczatki
25 dag margaryny
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
sok z 1 cytryny
Mąkę, kisiele i proszek wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, mleko i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 50 min do godziny.
Zawsze się udaje i jest pysznie cytrynowa, ale nie kwaśna. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Elżunia 1187
200p
200p
Posty: 372
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu miałaś kiedyś wstawić przepis na krem do tortu i cisza Proszę napisz jak masz wypróbowany przepis :wit
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”