To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja śledzie marynowane uwielbia, ale takich jeszcze nie jadłam, może dlatego, że śledzik był na zagrychę :;230 Na pewno wypróbuję. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wódka w przepisie nawet mi odpowiada ;:306 ale czy koniecznie ta skórke ściągać trzeba ;:224 przecież to od pirona roboty a już by się jadło :;230
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu ja myślę, że ta skórka dlatego do zdjęcia, żeby łatwo przez gardło przeszło, wiadomo na takim śledziku to skórka twarda jak jasny ....... A propos właśnie zlewałam moją "sake', robiłam ją pierwszy raz, ale muszę nieskromnie powiedzieć, ze wyszła super, nawet pięknie się wyklarowała, bez żadnych wspomagaczy, no i moc też ma. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Sake takie prawdziwe ryżowe ;:304 chyba o przepis poproszę ;:224
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Takie prawdziwe ryżowe z rodzynkami i karmelem :!:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Witam!zapisuję sobie wątek ,bo wiele fajnych przepisów,można będzie wyprobować choćby z okazji Swiąt :wit
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko gdzie to sake ;:65
gilgall
100p
100p
Posty: 120
Od: 4 lip 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska okolice Tarnowa

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

:wit To ja też ustawiam się grzecznie w kolejce po przepis na sake :D


Pozdrawiam, Edyta
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Nareszcie znalazłam czas żeby podać przepis.
Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić :!: ). następnie ostrożnie zlać wino, dodać karmeli dobrze wymieszać. Przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić do sklarowania.
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi. :;230

Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:

Obrazek
Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

U Ciebie rodzinka to zbyt wygodnie..maja wyrafinowane kubki smakowe a oczekiwania jeszcze większe.. ;:oj
Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy... :tan

Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty.. ;:215

Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru... ;:145


ale kurczak wychodzi mi super ...podobno :tan

Kurczak na ostro
Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska

Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego... :D
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.

Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.

Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.

Obrazek

Musze to sprostować !

Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam ;:130
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się... ;:108




Smacznego!!! ;:167
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7921
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorota ratuj ;:89 Plisss... ;:180
Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9111
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wczoraj miałam gości i wypróbowałam przepis na Jabłecznik cynamonowy bez tłuszczu
Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem. :D

Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego

Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.
Obrazek
Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.
Obrazek
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.
Obrazek

Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

heliofitka , a może spróbuj te pierniczki :wink: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3465606
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”