To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja śledzie marynowane uwielbia, ale takich jeszcze nie jadłam, może dlatego, że śledzik był na zagrychę Na pewno wypróbuję.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wódka w przepisie nawet mi odpowiada ale czy koniecznie ta skórke ściągać trzeba przecież to od pirona roboty a już by się jadło
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu ja myślę, że ta skórka dlatego do zdjęcia, żeby łatwo przez gardło przeszło, wiadomo na takim śledziku to skórka twarda jak jasny ....... A propos właśnie zlewałam moją "sake', robiłam ją pierwszy raz, ale muszę nieskromnie powiedzieć, ze wyszła super, nawet pięknie się wyklarowała, bez żadnych wspomagaczy, no i moc też ma.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sake takie prawdziwe ryżowe chyba o przepis poproszę
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Takie prawdziwe ryżowe z rodzynkami i karmelem
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam!zapisuję sobie wątek ,bo wiele fajnych przepisów,można będzie wyprobować choćby z okazji Swiąt
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko gdzie to sake
-
- 100p
- Posty: 120
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska okolice Tarnowa
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To ja też ustawiam się grzecznie w kolejce po przepis na sake
Pozdrawiam, Edyta
Pozdrawiam, Edyta
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nareszcie znalazłam czas żeby podać przepis.
Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić ). następnie ostrożnie zlać wino, dodać karmeli dobrze wymieszać. Przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić do sklarowania.
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi.
Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:
Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić ). następnie ostrożnie zlać wino, dodać karmeli dobrze wymieszać. Przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić do sklarowania.
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi.
Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
U Ciebie rodzinka to zbyt wygodnie..maja wyrafinowane kubki smakowe a oczekiwania jeszcze większe..
Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy...
Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty..
Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru...
ale kurczak wychodzi mi super ...podobno
Kurczak na ostro Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska
Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego...
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.
Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.
Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.
Musze to sprostować !
Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się...
Smacznego!!!
Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy...
Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty..
Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru...
ale kurczak wychodzi mi super ...podobno
Kurczak na ostro Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska
Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego...
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.
Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.
Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.
Musze to sprostować !
Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się...
Smacznego!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7921
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota ratuj Plisss...
Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.
Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wczoraj miałam gości i wypróbowałam przepis na Jabłecznik cynamonowy bez tłuszczu
Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem.
Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego
Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.
Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.
Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie.
Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem.
Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego
Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.
Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.
Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
heliofitka , a może spróbuj te pierniczki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3465606
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków