To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jolka kurczak wygląda smakowicie. A teraz obiecany przepis na :
Chrupiące gofry
250 g miękkiej margaryny
350 g cukru
6 jajjek
cukier waniliowy
szczypta soli
500 g mąki ziemniaczanej
Utrzeć margarynę, cukier, jajka, cukier waniliowy i sól na kremową masę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, ucierać aż powstanie gładka masa. Odstawić na 20 min. Po tym czasie piec gofry. Są naprawdę chrupiące tylko nie należy kłaść jednego na drugim, ale to chyba wszyscy wiedzą. Dodatki do gofrów to co kto lubi, chociaż są tak słodziutkie, że jak dla mnie pyszne bez dodatków.
Nastawiłam wigilijną kapustę z grzybami i pachnie w całym domu. Idą Święta.
Chrupiące gofry
250 g miękkiej margaryny
350 g cukru
6 jajjek
cukier waniliowy
szczypta soli
500 g mąki ziemniaczanej
Utrzeć margarynę, cukier, jajka, cukier waniliowy i sól na kremową masę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, ucierać aż powstanie gładka masa. Odstawić na 20 min. Po tym czasie piec gofry. Są naprawdę chrupiące tylko nie należy kłaść jednego na drugim, ale to chyba wszyscy wiedzą. Dodatki do gofrów to co kto lubi, chociaż są tak słodziutkie, że jak dla mnie pyszne bez dodatków.
Nastawiłam wigilijną kapustę z grzybami i pachnie w całym domu. Idą Święta.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko przepis na rybkę wypróbuję chyba na Święta. A żeberka smakowały?
Muszę koniecznie wypróbować też przepis Joli na kurczaka, bo u mnie drób często gości na stole.
Muszę koniecznie wypróbować też przepis Joli na kurczaka, bo u mnie drób często gości na stole.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No widzisz, zupełnie zapomniałam o żeberkach. Bardzo ciekawy smak, mogę zaryzykować oryginalny, bo jak do tej pory to u mnie zawsze były w miodzie. Dobrze, że można spróbować czegoś innego. Twoje żeberka były super podkładem
Dziś już jak pisałam szykuję wigilijną kapustę i jeszcze przygotuję śledzie rodzynkowe. Są to potrawy, które można wcześniej przygotować i przechować w lodówce, dzięki temu w Wigilię jest trochę mniej pracy. Jakie potrawy Wigilijne goszczą na Waszych stołach?
Dziś już jak pisałam szykuję wigilijną kapustę i jeszcze przygotuję śledzie rodzynkowe. Są to potrawy, które można wcześniej przygotować i przechować w lodówce, dzięki temu w Wigilię jest trochę mniej pracy. Jakie potrawy Wigilijne goszczą na Waszych stołach?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko napisz jak robisz te śledzie z rodzynkami, bo ja też robię, ale może Ty robisz inaczej i porównamy przepisy.
My z M Wigilię jemy u moich rodziców i u babci ema.
Potrawy to koniecznie uszka z grzybkami suszonymi z barszczykiem czerwonym, smażona rybka morska (u mamy) i karp i sandacz (u babci), śledzie w różnych postaciach, kapustka z fasolą, pierogi z kapustką i grzybkami i u mamy koniecznie kluski z makiem na deser. To klasyka, a do tego każdego roku coś tam pojawia się dodatkowo: a to jakieś sałatki, a to krokieciki itp.
My z M Wigilię jemy u moich rodziców i u babci ema.
Potrawy to koniecznie uszka z grzybkami suszonymi z barszczykiem czerwonym, smażona rybka morska (u mamy) i karp i sandacz (u babci), śledzie w różnych postaciach, kapustka z fasolą, pierogi z kapustką i grzybkami i u mamy koniecznie kluski z makiem na deser. To klasyka, a do tego każdego roku coś tam pojawia się dodatkowo: a to jakieś sałatki, a to krokieciki itp.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
U mnie niezmiennie od lat te same potrawy. Barszcz czerwony (czysty), zupa z suszonych owoców (jako deser), karp z pieczarkami, jakaś ryba w galarecie, 2 rodzaje smażonej ryby, sałatka śledziowa, sałatka jarzynowa, śledzie pod pierzynką (sos majonezowy z mielona gorczycą), śledzie rodzynkowe, no i najważniejsze dla moich domowników pierogi z kapustą i grzybami, ale nie takie zwykłe tylko z ciasta drożdżowego - pieczone.
Śledzie rodzynkowe
8 solonych filetów śledziowych
2 łyżki cukru
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
100 g małych rodzynek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju roślinnego
pieprz
Sok z cytryny
Wymoczone śledzie pokroić na kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, wsypać cukier i smażyć jeszcze chwilę. Dodać sok z cytryny, przecier pomidorowy, cały czas mieszając, wrzucić namoczone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, powinien być słodko - kwaśny. Ostudzić i obłożyć nim śledzie ułożone na półmisku.
Śledzie rodzynkowe
8 solonych filetów śledziowych
2 łyżki cukru
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
100 g małych rodzynek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju roślinnego
pieprz
Sok z cytryny
Wymoczone śledzie pokroić na kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, wsypać cukier i smażyć jeszcze chwilę. Dodać sok z cytryny, przecier pomidorowy, cały czas mieszając, wrzucić namoczone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, powinien być słodko - kwaśny. Ostudzić i obłożyć nim śledzie ułożone na półmisku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dojrzewa druga porcja kwasu na barszcz (po pierwszej zostały tylko wspomnienia)
Wigilijna kapusta do pierogów
Oraz zagadka: Co to jest?
Wigilijna kapusta do pierogów
Oraz zagadka: Co to jest?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Bimber albo co najmniej kapucha się kisi na podłożeOraz zagadka: Co to jest?
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Takie coś do przygotowania babki gotowanej?
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Myślałam że ktoś sie nabierze, ale nie, Monika trafiła
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Brawa dla Moniki. Jest to rzeczywscie forma do babki gotowanej. Ma 23 lata.
Pewnie jej mama ma taka.
Pewnie jej mama ma taka.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Hurra co wygrałam ??
PS. Mama ma taką ale nowszą
PS. Mama ma taką ale nowszą
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko śledzie z rodzynkami robimy według jednakowego przepisu.
A ja podam może przepis na śledzie, które czasami robię na różne imprezy na zakąskę- Śledzie z wódką
Potrzebne są 4 płaty śledzi marynowanych z których zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.
Przekładamy do naczynia. Mieszamy 1 mały słoiczek majonezu z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, 2 łyżkami keczupu,
1 łyżeczką musztardy (niekoniecznie), sokiem z połowy cytryny i 2- 4 łyżkami czystej wódki (według smaku).
Sosem zalewamy śledzika i przed podaniem wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
A ja podam może przepis na śledzie, które czasami robię na różne imprezy na zakąskę- Śledzie z wódką
Potrzebne są 4 płaty śledzi marynowanych z których zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.
Przekładamy do naczynia. Mieszamy 1 mały słoiczek majonezu z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, 2 łyżkami keczupu,
1 łyżeczką musztardy (niekoniecznie), sokiem z połowy cytryny i 2- 4 łyżkami czystej wódki (według smaku).
Sosem zalewamy śledzika i przed podaniem wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
o kurcze ale ciekawy przepis na śledziki.Ja za nimi nie przepadam ,ale...alkohol pewnie zniweluję przykry zapach tych ryb.Musze wypróbować koniecznieeee