To co najlepsze - szarotka w kuchni
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu idę zmierzyć...
25 x 35 cm
Przepis naprawdę polecam, bo ciasto wychodzi takie jakby wilgotne a nie bardzo suche.
25 x 35 cm
Przepis naprawdę polecam, bo ciasto wychodzi takie jakby wilgotne a nie bardzo suche.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wiecie jak mój syn radzi sobie gdy stwierdzi, że ciasto jest za suche? Moczy w kubku z wodą i taką paciaję zjada. Wygląda to obrzydliwie dlatego nadaje się tylko do praktykowania w ściśle rodzinnym gronie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja lubię moczyć ciasto typu drożdżówka, babka piaskowa albo murzynek w kawie z mlekiem.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam Smacznie tu u ciebie
Elu przepis zabieram
Elu przepis zabieram
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sucha drożdżówka to żaden problems...powiem więcej..teraz to dawno nie widziałam, ale kiedyś były takie suchary na wagę..całkiem drogie..ale za to przepyszne..a co to było jak nie ususzone kromki drożdżówek?...
Tu nie ma kłopotu..bo suche nawet zdrowsze...świeżego nie każdy może zjeść..trzeba mieć zdrową wątróbkę i żołądek..
Dzięki za wymiary...
Tu nie ma kłopotu..bo suche nawet zdrowsze...świeżego nie każdy może zjeść..trzeba mieć zdrową wątróbkę i żołądek..
Dzięki za wymiary...
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja pasztet też zawsze robię z własnej kompozycji. Z takiego mięsa , jakie akurat jest w lodówce. Ostatnio robiłam z kurczaka, wątróbki i boczku. Od razu częśc mrożę, żeby za bardzo się nie przejadł. Bo co za dużo to nie zdrowo Twój oczywiście też wygląda super smakowicie, a żeberka też bym chętnie skonsumowała
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Z własnej kompozycji najlepszy...teraz żałuję że moich wyborów nie sfociłam
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu nic straconego, cały czas można wstawiać sprawdzone przepisy i fotki gotowych dań.
Zachęcam.
Nolinko mój jest z boczku (świniodzika), kaczych podrobów i odrobiny kurczaka.
Zachęcam.
Nolinko mój jest z boczku (świniodzika), kaczych podrobów i odrobiny kurczaka.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- kris11
- 200p
- Posty: 310
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: ok/Warszawy
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wpiszę się w ten jakże pożyteczny wąteczek
Pozdrawiam- Marzena
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam Cię Marzenko i zapraszam do współtworzenia wątku.
Obiecałam wstawić przepis na mój wynalazek, czyli:
Ryba z marynowanymi pieczarkami
duży słoik marynowanych pieczarek
duży słoik ogórków konserwowch
3 duże cebule
1 kg filetów rybnych
-Ciasto-
3/4 szkl wody
1 szkl maki
2 jajka
2 łyżki vegety
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto musi być dość gęste.
-Zalewa-
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
Filety obsuszyć na ręczniku papierowym, obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki przekroić na pół lub jeśli są malutkie zostawić w całości. Warzywa wymieszać razem. W naczyniu układać warstwami, na spód warzywa, potem ryba, na wierzchu musi być warstwa warzyw.Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ryby. Odstawić do ostygnięcia.
Obiecałam wstawić przepis na mój wynalazek, czyli:
Ryba z marynowanymi pieczarkami
duży słoik marynowanych pieczarek
duży słoik ogórków konserwowch
3 duże cebule
1 kg filetów rybnych
-Ciasto-
3/4 szkl wody
1 szkl maki
2 jajka
2 łyżki vegety
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto musi być dość gęste.
-Zalewa-
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
Filety obsuszyć na ręczniku papierowym, obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki przekroić na pół lub jeśli są malutkie zostawić w całości. Warzywa wymieszać razem. W naczyniu układać warstwami, na spód warzywa, potem ryba, na wierzchu musi być warstwa warzyw.Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ryby. Odstawić do ostygnięcia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kochani miałam podzielić się opinią o rybce z przepisu Niuni. Moja już zjedzona i wierzcie mi była wyborna. W tej zalewie to nie tylko rybka wyśmienicie smakuje, ale i warzywa są przepyszne. U mnie zjedzone do "okruszka".
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ktoś tu się chwalił,że ma przepis na chrupiące gofry .
Dorotka,a gdzie on???
A taką rybkę Niuni,to koniecznie muszę zrobić na święta
Mam fajny przepis na kurczaka ''po papiesku'' .Zaraz poszukam.Robiłam kilka razy,żeberka też są smaczne z tego przepisu
KURCZAK PO PAPIESKU
1kg udek(pałki)
60 dag pieczarek(można bez)
2 cebule
2 papryki
8łyżek wody(ja później dolewam więcej,bo lubię sosik ),8 łyżek cukru,8 łyżek maggi,3 łyżki octu,1 słoiczek przecieru pomid.
Kurczaka natrzeć vegetą,piec 50min.pieczarki pokroić i podsmażyć,dodać pokrojoną cebulę i paprykę.przyprawy (wodę,cukier,maggi ,ocet przecier) wymieszać.Na kurczaka podpieczonego wyłożyć pieczarki z cebulą i polać sosem.Piec jeszcze ok 30min.
Można dolać więcej wody.
Ja robiłam też wersję z ogórkami kiszonymi lub w occie.
Dorotka,a gdzie on???
A taką rybkę Niuni,to koniecznie muszę zrobić na święta
Mam fajny przepis na kurczaka ''po papiesku'' .Zaraz poszukam.Robiłam kilka razy,żeberka też są smaczne z tego przepisu
KURCZAK PO PAPIESKU
1kg udek(pałki)
60 dag pieczarek(można bez)
2 cebule
2 papryki
8łyżek wody(ja później dolewam więcej,bo lubię sosik ),8 łyżek cukru,8 łyżek maggi,3 łyżki octu,1 słoiczek przecieru pomid.
Kurczaka natrzeć vegetą,piec 50min.pieczarki pokroić i podsmażyć,dodać pokrojoną cebulę i paprykę.przyprawy (wodę,cukier,maggi ,ocet przecier) wymieszać.Na kurczaka podpieczonego wyłożyć pieczarki z cebulą i polać sosem.Piec jeszcze ok 30min.
Można dolać więcej wody.
Ja robiłam też wersję z ogórkami kiszonymi lub w occie.