To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Skrzydełka wyglądają i smakują wybornie. Niby tylko takie skrzydełka, ale przyprawy robią z nich wyjątkowe mięsko.
Skrzydełka w miodzie
2 kg skrzydełek
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek maggi
2 łyżki musztardy (sarepska lub stołowa)
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki bazylii
0,5 łyżki pieprzu
1 łyżka koncentratu lub ketchupu
2 łyżki pieprzu ziolowego
3 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą (olej dajemy na końcu) skrzydełka umyć, obciąć końcówki, bo się przypalają. Zalać marynatą, dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawić na min 2 godz, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 160- 180 stopni. Skrzydełka ułożyć na blaszce zalać pozostałą marynatą. Piec około 1 godz.

Moniu to ten Twój taki łasuch? Mam tylko nadzieję, ze się nie zawiedzie.
Kasiu żeberka też pyszne w tej marynacie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Owszem kochana..owszem..to dokładnie ten przepis.. tylko o żeberka takie fajne do upieczenia nie łatwo.. :;230 , musza byc młodziutkie i mięsne..a nie same kołki... :D

Dorotko..a Ty nie dajesz do barszczu tego co do ogórków? Ja dodaję jak do kiszonych wszystko plus ten chleb razowy..ale robię bardziej do picia dla siebie...ale miałam taki przepis z dietetycznej ksiązki i taki mi podszedł, bo aromatyczny i kwaskowy...do gotowania tez fajny , ale ja głownie go piję...na wiele rzeczy pomaga..na trawienie, na apetyt, na anemię...działa też tak jak Xenna ;:108 ...i oczyszczająco...

Jako nauczyciel jesteś bardzo dobra..przepis jest czytelny i jasny...wg mnie przynajmniej..bo znałam..zobaczymy jak wsadzisz coś czego nie znam..to będę pytać niczym blondi.. :;230
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

O matko,dopiero co otwarty,a juz tyle pyszności,kiedy ja to wypróbuję? Już nie moge się doczekać ;:65
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ale pędzicie, nie nadążam. ;:196 Kasiu ja ten barszczyk kiszę właśnie tak i też jest pyszny. Jedna uwaga dotycząca barszczyku wigilijnego i nie tylko. Po dodaniu kwasu buraczanego nie wolno zagotować, bo straci cały kolor i mimo smaku będzie nieapetyczny, bo buro - brązowy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Posty: 1637
Od: 1 lis 2012, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Toruń

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

I ja sie wpisuję żeby nie zgubić wątku. Oj będzie smakowicie i pysznie...skorzystam z przepisów..szczególnie z mięska bo mój M. to mięsożerny. A ta marynata do skrzydełek ;:63
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10748
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mamcia to kiedy zapraszasz na skrzydełka ;:224
Dorotko - to moja rodzona mama ;:215 Od razu sprzedałam jej Twój wątek bo ona też lubi gotować ;:172 Będziemy lecieć z Twoimi przepisami na dwa domy w rodzinie :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Tereniu witam Cie bardzo serdecznie, a ty Moniu korzystaj z każdej okazji żeby Mamcię odwiedzać. Takie skrzydełka to super pretekst. ;:196
Mam już zamówienie na przepis na indyka i piersi kacze, ale to jutro, bo padam na twarz, a zresztą muszę dozować, bo jak w takim tempie to wszystko pójdzie to jak raz przepisów zabraknie. :;230
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10748
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Właśnie jadę do rodziców w środę na kluchy ziemniaczane - te robi mój tata - jest w tym specjalistą ;:215
Indyk o kaczuszka - mniam, to czekamy ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3043
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wpisuję się w wątek i będę podczytywać ;:180
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Posty: 1224
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Brawa ;:138 ;:138 ;:138 Dorotko za wątek kulinarny ...jutro robię kwas buraczany :D i piekę pasztet drobiowy bo do niego już wszystko przygotowane a buraki wykopane i w piwniczce pod tarasem :tan
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja czekam na swoje zamówienie.. witam MamcięTerenię...i gratuluję Niunia takiej mamci.. ;:138

no wypada iść śpiochać... ;:19
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko pianka będzie na deser ;:108 ale te skrzydełka wyglądają pysznie ;:173
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przemku to jest właściwa kolejność :D. Najpierw skrzydełka, a słodkie na deser. Chociaż jeśli ktoś lubi inaczej to smacznego życzę.
Kasia prosiła o sposób na indyka (tuszka) i piersi kaczki. Są to oczywiście moje sposoby i nie każdemu mogą przypaść do gustu, ale trzeba próbować i z czasem wypracować własne smaki. ;:108
Świątecznego indyka przygotowuję kilka dni wcześniej ponieważ moczę go w solance aby wydobyć smak, bo jak wiadomo przy takich gabarytach ciężko dostatecznie doprawić mięso.
Indyk z solanki
tuszka indyka 6- 7 kg
10 l wody
0,5 kg soli zwykłej lub peklującej jeśli chcemy uzyskać różowy kolor mięsa
0,5 szkl cukru
sok z cytryny
Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i sok z cytryny. Przygotowaną solanką zalewamy umytą tuszkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5- 7 dni. Po tym czasie indyka wyjmujemy z solanki, obsuszamy, nacieramy pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160- 170 stopni i pieczemy około 1 godz na każdy kilogram mięsa, co pół godziny polewamy wytwarzającym się sosem. na godzinę przed końcem pieczenia rozpuszczamy masło i polewamy indyka dla uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowany indyk jest dobrze doprawiony, kruchy i soczysty w środku.
Teraz mój sposób na piersi, jest wypracowany metodą prób i błędów ponieważ moi domownicy nie lubią suchego mięsa.
Soczysta kaczka
piersi kacze ze skórką
sól, majeranek, pieprz
Piersi nacinamy od strony skórki w kratkę, nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na 0,5 do 1 godz. Po tym czasie na patelni podgrzewamy odrobinę oleju lub masła, układamy piersi skórką do dołu i obsmażamy z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy torebki i układamy w niej każdą porcję piersi osobno, szczelnie zamykamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso na 10 -12 min. Wyjmujemy i podajemy na talerzu razem z folią. W trakcie pieczenia wytwarza się pyszny sos.
Niestety zdjęć tych mięs nie mam, bo kiedy ostatnio robiłam to nie pomyślałam om fotkach. Uwierzcie na słowo - wyglądają pięknie, ale jeszcze lepiej smakują.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”