Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
@ Takasobie ? za to to bodajże trzy lata więzeienia grożą, jako że biegaczowate są pod ścisłą ochroną. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Ewiczka52

- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu
Zaciekawiła mnie ta roślina - rożnik to ta z żółtym kwiatem ??. Interesują mnie jej właściwości liści i płatków kwiatowych . Jak się rozmnaża -może przez nasionka .tak byłoby łatwiej ja mieć . Miłego dnia 
Pozdrawiam Ewula
- Piotr-Sz
- 200p

- Od: 28 gru 2010, o 12:09
Witaj po przerwie.
Własnie kilka dni temu wykopałem moje dalie- obecnie obsychają nieco w kotłowni. Chcę Ci powiedzieć, że jestem zachwycony tym co od Ciebie kupiłem- i zastanawiam się czy jeszcze nie zwiększyć kolekcji, ale nie mam już miejsca. W każdym razie jeszcze raz dzięki!
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
sweety - Aniu takie spotkania oko w oko z naturą sa wspaniałe.
A co do tej wspaniałej cechy, jaka posiadają niektóre zwierzęta to i ja myślałam o tym.
Człowiek ... niby PAN świata a taki słaby i ułomny ...
Popatrz - rodzi się takie maleństwo i już w sobie nosi ten cenny dar.
Jak każde małe od początku ciekawe świata bo przyszła na "pokoje" do altany w czasie popijania kawy ... chyba na ciasteczka ale nie chciała - ślepka intensywnie wpatrzone ,rozglądała się dokoła - wyniosłam na dwór aby tej miniaturki nie zdeptać - toż bym się

Locutus - Jurku no popatrz jakie te Ważki mściwe
- a ja myślałam,że to tylko "chłop żywemu nie przepuści, jak się żywe napatoczy, nie pożyje sobie a juści .." itd ... jak w tej piosence.
To fakt, niektóre zwierzęta trudno uwiecznić na zdjęciach - kto wie o tym tym bardziej ceni autorów tego typu prac.
takasobie - Miłko Ty ze zwierzakami jesteś chyba bardziej zakręcona niż ja ale to piękne hobby , tym bardziej, że jesteś mistrzynią w kadrowaniu zwierzątek .
JacekP - Jacku nigdy nie wiadomo co i kiedy w naszym życiu się przyda ale masz Rożnika przerośniętego pod ręką jakby co ... Teraz jest pociechą dla pszczół więc daj mu się rozsiewać aby rosła spora kępa.
Masz np Werbenę hastata a ona ma działanie podobne do aspiryny czyli apteka na miejscu.
Jatra - Teresko witam i dziękuję choc do Twego ogrodu malowanego setkami a nawet tysiącami kwiatów Chryzantem bardzo mi daleko.
faktem jest,że one o tej porze maja szczególny urok.
Zaciekawił Cie ogórek Achocha - nic prostszego jak zasiać i spróbować.
Mnie bardzo smakuje w sałatkach a teraz to już tylko wcinam na sucho, popijam i wczuwam się w efekty...
Ewiczka52 - Ewciu i bardzo dobrze,że Cie zaciekawił Rożnik przerośnięty. Cenny dla ludzi i pszczół.
Widzisz - w wielu ogrodach dla wygody sadzi się iglaki, sieje trawę i coś tam z warzywek plus ewentualnie drzewko owocowe aby mieć swoje jabłka.
A gdzie pszczoły i inne owady mają żyć , a co jeść ..??? Czas pomyśleć o nich aby nie przyszło nam samym zapylać kwiatów.
Z nasion najłatwiej - jego nasiona potrzebują 12-tygodniowej stratyfikacji więc najwygodniej posiać go jesienią i niech natura sama tym kieruje choć ja stratyfikuję sporo sama w zamrażarce lub lodówce w zależności od potrzeb rośliny.
Piotr-Sz - Piotrze chyba ściągnęłam Cie myślami - witam serdecznie.
Byłam niedawno spacerkiem u Ciebie ale czuję niedosyt bo mało fotek wstawiasz, wiem - praca i inne obowiązki nie zostawiają za wiele wolnego czasu. Dalie faktycznie udały Ci się, liście duże i zdrowe - widac miejsce im pasuje i opieka dobra. Wspaniale prezentują się na tle ściany z winobluszczu a i żywopłot obok nich nabiera szczególnej urody.
Co do zwiększania kolekcji to faktycznie większość z nas ma ograniczone miejsce dlatego ja co roku część odmian wymieniam na inne aby mieć okazje w realu zobaczyć a nie tylko w sieci.
Przykro mi,że nie starczyło dla Ciebie dalii ale ja nie produkuję, to tylko niewielkie nadwyżki a,że ziemia dobra to i ładnie rosną.przemo1669 pisze:Szkoda, że już nie masz żadnej karpydzisiaj przejrzałem cały internet w poszukiwaniu chodziarz jednej karpy i kicha wszędzie brak mam nadzieję, że jakąś kupię do wiosny, bo nie mam żadnej
Jeśli tak, to u ciebie zamówię gdzieś tak już w czerwcu sobie karpy tak, aby nikt mnie nie uprzedził
Wiem, że wiele zwierząt może zregenerować swoje odnóża, szkoda, że u ludzi tak nie ma
A co do tej wspaniałej cechy, jaka posiadają niektóre zwierzęta to i ja myślałam o tym.
Człowiek ... niby PAN świata a taki słaby i ułomny ...
Popatrz - rodzi się takie maleństwo i już w sobie nosi ten cenny dar.
Jak każde małe od początku ciekawe świata bo przyszła na "pokoje" do altany w czasie popijania kawy ... chyba na ciasteczka ale nie chciała - ślepka intensywnie wpatrzone ,rozglądała się dokoła - wyniosłam na dwór aby tej miniaturki nie zdeptać - toż bym się

Locutus - Jurku no popatrz jakie te Ważki mściwe
- a ja myślałam,że to tylko "chłop żywemu nie przepuści, jak się żywe napatoczy, nie pożyje sobie a juści .." itd ... jak w tej piosence.
To fakt, niektóre zwierzęta trudno uwiecznić na zdjęciach - kto wie o tym tym bardziej ceni autorów tego typu prac.
takasobie - Miłko Ty ze zwierzakami jesteś chyba bardziej zakręcona niż ja ale to piękne hobby , tym bardziej, że jesteś mistrzynią w kadrowaniu zwierzątek .
JacekP - Jacku nigdy nie wiadomo co i kiedy w naszym życiu się przyda ale masz Rożnika przerośniętego pod ręką jakby co ... Teraz jest pociechą dla pszczół więc daj mu się rozsiewać aby rosła spora kępa.
Masz np Werbenę hastata a ona ma działanie podobne do aspiryny czyli apteka na miejscu.
Jatra - Teresko witam i dziękuję choc do Twego ogrodu malowanego setkami a nawet tysiącami kwiatów Chryzantem bardzo mi daleko.
faktem jest,że one o tej porze maja szczególny urok.
Zaciekawił Cie ogórek Achocha - nic prostszego jak zasiać i spróbować.
Mnie bardzo smakuje w sałatkach a teraz to już tylko wcinam na sucho, popijam i wczuwam się w efekty...
Ewiczka52 - Ewciu i bardzo dobrze,że Cie zaciekawił Rożnik przerośnięty. Cenny dla ludzi i pszczół.
Widzisz - w wielu ogrodach dla wygody sadzi się iglaki, sieje trawę i coś tam z warzywek plus ewentualnie drzewko owocowe aby mieć swoje jabłka.
A gdzie pszczoły i inne owady mają żyć , a co jeść ..??? Czas pomyśleć o nich aby nie przyszło nam samym zapylać kwiatów.
Z nasion najłatwiej - jego nasiona potrzebują 12-tygodniowej stratyfikacji więc najwygodniej posiać go jesienią i niech natura sama tym kieruje choć ja stratyfikuję sporo sama w zamrażarce lub lodówce w zależności od potrzeb rośliny.
Piotr-Sz - Piotrze chyba ściągnęłam Cie myślami - witam serdecznie.
Byłam niedawno spacerkiem u Ciebie ale czuję niedosyt bo mało fotek wstawiasz, wiem - praca i inne obowiązki nie zostawiają za wiele wolnego czasu. Dalie faktycznie udały Ci się, liście duże i zdrowe - widac miejsce im pasuje i opieka dobra. Wspaniale prezentują się na tle ściany z winobluszczu a i żywopłot obok nich nabiera szczególnej urody.
Co do zwiększania kolekcji to faktycznie większość z nas ma ograniczone miejsce dlatego ja co roku część odmian wymieniam na inne aby mieć okazje w realu zobaczyć a nie tylko w sieci.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Było to ponad 10 lat temu, chyba mnie teraz nie zamkną za przywleczenie chrząszcza z koszykiem grzybówLocutus pisze:@ Takasobie ? za to to bodajże trzy lata więzeienia grożą, jako że biegaczowate są pod ścisłą ochroną. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Piotr-Sz
- 200p

- Od: 28 gru 2010, o 12:09
Faktycznie- zaniedbałem mój wątek, ale tyle się działo w związku z zakładaniem firmy, że sama rozumiesz. Teraz próbuje przetrwać trudny okres początku firmy i zimy do tego. Już się zastawiałem nad akcją charytatywną- po 1 zł dla Piotrusia na ZUS
Byłoby ciekawie.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Christinkrysia ? jak zwykle jestem pod wrażeniem tych jaszczurkowych fotek. A co do ważek ? ponoć w są one głównym powodem dla których istnieją kalekie, trójnogie żabki (takie jak ta, którą pokazałaś parę miesięcy temu). Larwa ważki potrafi złapać młodą żabkę, odgryźć jej udko i puścić ją wolno ? bo też i na udku nie ma żadnych gruczołów obronnych, a na plecach już są ? i produkują toksyczne wydzieliny.
@ Takasobie ? przedawniło się już. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
@ Takasobie ? przedawniło się już. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
- christinkrysia

takasobie -Miłko ja też mam nadzieję,że wszystko uległo przedawnieniu ...
Piotr-Sz - Piotrze to prawda,że czasy sa cieżkie a szczególnie dla ludzi wchodzących na rynek pracy.
Zawód ciekawy - oby pozwolił Ci spełniać się i żyć w miarę godnie.
Ale jakby co ... to ruszamy z akcją ...po 1 zł dla Piotrusia na ZUS ... aby nie dać Ci zginąć.
Locutus - Jureczku obserwuję nie raz rożne walki o życie bo w naturze tak jest - albo Ciebie zjedzą albo Ty zjadasz innych ... już fotki wstawiać nie będę ale pamiętam jak dziś walkę Ważki - przegrała z żabą .
Może czas na zmianę i zamiast gadów , płazów i owadów parę portrecików dla odmiany

Kto nazwie wszystkie będzie nagroda ... oczywiście bez podawania odmian bo z tym to mógłby byc kłopot.
Czekam ...

Piotr-Sz - Piotrze to prawda,że czasy sa cieżkie a szczególnie dla ludzi wchodzących na rynek pracy.
Zawód ciekawy - oby pozwolił Ci spełniać się i żyć w miarę godnie.
Ale jakby co ... to ruszamy z akcją ...po 1 zł dla Piotrusia na ZUS ... aby nie dać Ci zginąć.
Locutus - Jureczku obserwuję nie raz rożne walki o życie bo w naturze tak jest - albo Ciebie zjedzą albo Ty zjadasz innych ... już fotki wstawiać nie będę ale pamiętam jak dziś walkę Ważki - przegrała z żabą .
Może czas na zmianę i zamiast gadów , płazów i owadów parę portrecików dla odmiany

Kto nazwie wszystkie będzie nagroda ... oczywiście bez podawania odmian bo z tym to mógłby byc kłopot.
Czekam ...
- takasobie

nr1 - dalia Osaka! 
Miłka
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Pewności nie mam co do wszystkich, ale będę próbować
Dalia, głowienka, fuksja, werbena patagońska, dorotka (a w zasadzie aptenia), hibiskus, ?fiołek, wiciokrzew, chryzantema, rodzynek. Powiedz, ile trafiłam
Pogoda zdechlacka, przyjemna zabawa, bo odrywa myśli od przygnębienia zaokiennego
Pogoda zdechlacka, przyjemna zabawa, bo odrywa myśli od przygnębienia zaokiennego
- christinkrysia

takasobie- Miłko Ty odgadłaś pierwszą fotkę ale za to pełne dane
Brawo jednak nagroda jest za wszystkie 10 - przykro .
ewamaj66 - Ewciu dobra jesteś !!!
Hibiskus ale jaki bo to spora różnica domowy czy ogrodowy ?
Głowienka -
Myśl dalej bo jesteś bardzo blisko
Brawo jednak nagroda jest za wszystkie 10 - przykro .
ewamaj66 - Ewciu dobra jesteś !!!
Hibiskus ale jaki bo to spora różnica domowy czy ogrodowy ?
Głowienka -
Myśl dalej bo jesteś bardzo blisko
Krysiu, takich widoków nam trzeba... fotkę werbeny wyróżnię, ale wszystkie ujecia fotografowanych obiektów są mistrzowskie.
Pozdrawiam serdecznie,
A
Pozdrawiam serdecznie,
A
- Ewiczka52

- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Christin
Ale się uśmiałam z tej nagrody - czyżby był samochód
Szkoda ,że się spóżniłam
. Swietnie na zabawiasz

Pozdrawiam Ewula
- takasobie

Ale ja nie dla nagrody!
Reszty nie znam, no może niektóre!
Ala jak dalia jest, to jak się nie odezwać!!!???
Ala jak dalia jest, to jak się nie odezwać!!!???
Miłka
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Krysiu, dwukolorową werbenę patagońską widzę po raz pierwszy. Bardzo oryginalna. Ja się werbeny nie mogę dochować. Już siałam i sadziłam sadzonki od forumki. Wszystko na marne. Nawet te sadzonki zakwitły, ale dopiero iedawno i nie zdązyła wydać nasion, bo śnieg je przywalił. Mam w zapasie nasiona. Spróbuję jeszcze raz. To wspaniała roślina.