Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
xing11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania

Post »

ObrazekJa także dodam swój skromny projekt
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za projekt dziękuje ;:180 Rewi twój pomysł poboba mi się choć wolałabym jednak opcje bez mieczyków ,bo jakoś za nimi nie przepadam i może nie tyle cebulowych. Ta środkowa rabata będzie raczej cienista, bo jest od północy.A może jakieś krzewy bądź drzewka nie wysokie ,żebym mogła je wykorzystać do ozdoby np.na Boże Narodzenie :wink:
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Dobrze, żaden problem tylko jakie tak rośliny chcesz głóg na przykład, a zresztą teraz wiem co chcesz to czekaj na projekt powinien Ci się podobać :D
Jakie chcesz jeszcze rośliny byliny?
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

Może coś z azali , rododendronów bo nie mam ani jednej i jakieś drzewko na pniu.....zresztą po przejrzeniu projektów uważam, że fajnie łączysz rośliny ,wiec czekam na pewno coś fajnego mi wymyślisz :D
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dobrze ;:173
Ogród rewii cz.III !
nazira
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 01:41

Post »

Ha, wszystko sobie zaplanowalam, zostala tylko ta skarpa. No nie wiem jak ja ugryzc no :(

Z przodu przewaga betonu , z tylu przewaga trawy....Ale w dobraniu roslin będę potrzebowala pomocy, totalna amatorka ze mnie ....
Na pewno z przodu beda drzewa, na pewno brzozy, chcemy tez posadzic kila debow, nie wiem jakie drzewa jeszcze i przepraszam, :oops: czekam grzecznie na moja kolej
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=57492" onclick="window.open(this.href);return false; <- moj ogrod, kiedys pewnie bedzie piekny
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

nazira, musisz mi opisać glebę, nasłonecznienie, cień, wilgotność i najlepiej fotkę takiej ziemi to dobiorę rośliny z katalogu :D
Ogród rewii cz.III !
nazira
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Gleba u nas ciezka, czarna. Nie wiem czy to dobry opis, ale wrecz soczysta. Pelno dzdzownic, niestety az sie na wymioty zbiera. Wczoraj widzialam takiego giganta jakiego jeszcze w mojej zootechnicznej karierze nie widzialam, bleeeh :?
Dom jest tak usytulowany, ze rankiem slonce jest po jego lewej stronie, gdzie ma byc trawa i rosnac Magnolia. potem przeczodzi na front - i tam pomimo drzew jest patelnia do godziny 16, latem na schodach wejsciowych nie dalo sie wytrzymac. Po 16 slonce swieci za domem z jego prawej strony. Tam jest go zdecydowanie mniej z powodu 6 wielkich orzechow, ktore tam stoja. Ja sie na tym specjalnie nie znam, ale ta gleba jest tez zbita, ciezko ja obrabiac, lepi sie mniej lub bardziej, no i jest dosyc wilgotna. Latem podlewalam kore na rabacie, ale bez podlewania ziemia byla wilgotna na glebokosci 15 cm juz ....
Co zaobserwowalam, z roslin jakie kupilam, najlepiej ma sie trawa ognista, ktora bardzo urosla od sierpnia, tak jak iglaczki, jeden swierczek ktorego wydziubalam z tylu i przenioslam do przodu, przyjal sie pieknie. Niestety astry jesienne zdechly, tak samo jak hosta ( ale ona chyba przemarzla bo wczesniej kwitla)....
I jeszcze, ja wiem, ze tego duzo, ale marzy mi sie ogrod ktory bedzie clay rok kolorowy, gdy jeden rodzaj kwiatow/roslin przekwitnie, powinien zaczynac nastepny...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=57492" onclick="window.open(this.href);return false; <- moj ogrod, kiedys pewnie bedzie piekny
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Z Twojego opisu jakoś tak mało mogę wywnioskować, zdjęcie proszę najlepiej by było kawałek tej ziemi :)
Wiemy, że jest bardzo wilgotna ale i tak potrzebuję zdjęcia ;:108
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Jak czarna z dżdżownicami to gleba żyzna,tylko się cieszyć

ja to mam ziemię Ewo... jak przyjechała koparka kopać dół po szambo wbiła łyżkę podniosła do góry z ziemią,a ziemia ani śniła zlecieć-tak się przykleiła :;230
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Pewnie ma czarnoziem :D
Ewo, glina? To będzie trzeba już zająć się ziemią jak chcesz sadzić na drugi rok popatrz parę stron wcześniej wypisałam rośliny na glinę i ciężką ziemie :)
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale z 10 wywrotek ziemi przyjechało do mnie,gdzie nie gdzie mam właśnie tą,na skarpie żwir,przy rowie dość dobra,łopata gładko wchodzi.A po za tym ja podsypuje zawsze lepszej ziemi w dołki,ale aczkolwiek mokra jest zawsze:)
Ale fakt pod płotem mam ciężką bo tam nie było niwelacji czy jak to się zwie :roll:
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Czyli dobrze jest :uszy
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14

Post »

ale piękne pomysły .... Boże daj żeby mnie tak oświeciło ;:oj :wit
nazira
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zrobilam fotke skarpie, co prawda z daleka zeby bylo widac caly teren po lewej stornie wjazdu.

Obrazek

Od pierwszego drzewa po lewej teren bedzie wyrownany, wjazd do garazu bedzie przeprojektowany na prosty.
Poza tym, przed domem postawilismy lawke, zeby wieczorami na niej siedziec ( mamy bardzo malo takich okazji), chcialabym, zeby to miejsce bylo urokliwe i przyjemne, po jednej stronie rosnie stara jablon, ktora zostaje, po drugiej bedzie rosla magnolia, za lawka beda rosly tuje, zeby zaslonic widok sasiadom. W garden puzzle zrobilam poczatek projektu, jednak nie wiem jakie rosliny dobrac, zeby nie trzeba bylo temu miejscu wiele czasu poswiecac. to miejsce jest w pol cieniu... Na dzis wokolo jabloni posadzilam tulipany i narcyze...

Obrazek

i
Obrazek

będę wdzieczna za podpowiedzi
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”