W.o... Winie własnej roboty.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Witam.
Wszystko ok ale ta ilość wody mnie przeraża, czy z tego nie wyjdzie jakiś kompot bezprocentowy?
Wszystko ok ale ta ilość wody mnie przeraża, czy z tego nie wyjdzie jakiś kompot bezprocentowy?
Re: W.o... Winie własnej roboty.
właśnie takie stoi u mnie pod grzejnikiem.Możesz oczywiście ilość wody zmniejszyć .Pamiętaj jednak o zachowaniu wolnej przestrzeni w gąsiorze.Bo inaczej będzie jak u Kiepskich za......ra całą chałupę
Ja tam robię takie od lat ,zawsze na oko.I co rok dobre,a leżakuje niektóre 4-5 lat bo starsze wypite.
Ja tam robię takie od lat ,zawsze na oko.I co rok dobre,a leżakuje niektóre 4-5 lat bo starsze wypite.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
No dobra powiedzmy że dam tylko 5 litrów wody a 25 kg to wino wyjdzie mocniejsze? bardziej treściwe czy jakie? o co w tym naprawdę chodzi?
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Będzie smaczniejsze a moc to zależna jest od dodanego cukru /i cukrów zawartych w owocach/drożdże przerabiają cukier na alkohol.
I naprawdę nie musisz dodawać droższy /jeden warunek nie myjesz owoców i trzymasz w cieple.U mnie już słój chodzi.A zastawiałem w sobotę.
I naprawdę nie musisz dodawać droższy /jeden warunek nie myjesz owoców i trzymasz w cieple.U mnie już słój chodzi.A zastawiałem w sobotę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
tak więc jutro biorę się do roboty jeden gąsior nastawię bez drożdży a drugi mniejszy z drożdżami zobaczymy co z tego wyjdzie.
Po jakim czasie odlać ten miąższ?
Po jakim czasie odlać ten miąższ?
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Ale dodawaj droższe winne.Polecają do gronowych /czerwonych/
-Burgund
-Bordeaux
-Portwein
do białych -Madera ,Bordeaux
Po około 4 tygodniach
-Burgund
-Bordeaux
-Portwein
do białych -Madera ,Bordeaux
Po około 4 tygodniach
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
kupiłem jakieś BIOWIN w płynie od razu z pożywką są w komplecie ale może kupie te co polecają
rozumiem że drożdże dodać od razu a po 4 tygodniach odcedzić.?
rozumiem że drożdże dodać od razu a po 4 tygodniach odcedzić.?
Re: W.o... Winie własnej roboty.
tak dobrze rozumiesz, ale nie trzeba tak się śpieszyć może stać z owocami 6 tyg. a nawet trochę dłużej.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
WITAM.
Winko nastawione, dałem 20kg winogron i 10 litrów wody 3 kg cukru na początek. Zobaczymy co się będzie działo
Winko nastawione, dałem 20kg winogron i 10 litrów wody 3 kg cukru na początek. Zobaczymy co się będzie działo
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Witam.
Winko nastawiłem 19-10-2012 na dzień dzisiejszy winko pracuje bardzo ładnie, od czasu do czasu mieszam.
Stoi w temperaturze około 22 st.
Na początek dałem jak już pisałem 3 kg cukru, ile teraz jeszcze dodać?
Winko nastawiłem 19-10-2012 na dzień dzisiejszy winko pracuje bardzo ładnie, od czasu do czasu mieszam.
Stoi w temperaturze około 22 st.
Na początek dałem jak już pisałem 3 kg cukru, ile teraz jeszcze dodać?
- kanclerz
- 500p
- Posty: 506
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: W.o... Winie własnej roboty.
a ile masz nastawu i w jakim składzie?
Re: W.o... Winie własnej roboty.
dałem 20kg winogron i 10 litrów wody 3 kg cukru na początek.