Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

cantati mi się też podobają te pomidorki, ładne też tylko z jednym nacięciem i wtykniętym czosnkiem i papryką.
Tylko hm...czy one potem nie zmienią koloru na taki..blee jasny zielonkawy? może w zalewie Romaszki będzie ok? ja może i nawet bym zrobiła jak coś zostanie na krzakach, ale kombinuję jakby tu im zmienić kolor i czym??

jode22 nie szkoda ci tej żurawiny na dżem? nie lepiej utrzeć z cukrem i do zamrażarki? tyle witaminek...potem do lodów, bitej śmietanki, ciasteczek :D a przedwiośnie dołujące jest zawsze :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika, też nad tym myślałam... Taka zwykła zalewa octowa, jaką robiłam czasami do sałatki z zielonych pomidorów, niestety zmienia ich kolor na brzydki oliwkowy :?
Ostatnią porcję ogórków w zalewie wg przepisu Romaszki zrobiłam jakieś 2 - 2,5 tygodnia temu, na początku trzymały oczywiście kolorek, skórki ogórków były pięknie zielone, ale teraz już są takie:

Obrazek

Obawiam się, że z pomidorami będzie podobnie, ale póki nie spróbujemy, to się nie dowiemy :D
Chyba najważniejsze tu będzie, żeby ich nie "przepasteryzować", żeby się nie zrobiły za miękkie...
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No zmienić kolor to one muszą, jak to konserwowe, tylko ogórki przed zakonserwowaniem miały ciemny zielony kolor, to i ten oliwkowy jest całkiem ładny.
Ja mam całe ogóreczki w tej zalewie i wyglądają bardzo dobrze, ładniejsze niż te sklepowe w kolorze :D
Obrazek
Tylko powiedz mi dlaczego Twoje nie są mętne? Bo moje wszystkie w tej zalewie są takie. Od razu wyniosłam do chłodnej piwnicy, tylko ten malutki z prawej jest cały czas w lodówce, i też mętna zalewa :? Może Romaszka by coś podpowiedziała. W smaku fantastyczne, żałuję, że tak mało ich zrobiłam. Normalne konserwowe są 'przezroczyste'

Wydaję mi się, że pomidory trzeba by takie ciemnozielone konserwować, inaczej ten kolor będzie do...bani. Muszę przetestować czy takie pomidory można farbować sokiem z buraków
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A widzisz, zapomniałam napisać - robiłam tą zalewę w dwóch wersjach, tzn. dokładnie wg przepisu Romaszki (i ta jest mętna) i w wersji "light", czyli bez oleju. Na zdjęcie trafił akurat słoiczek z zalewą w wersji "light" :D Na nim najlepiej widać kolor skórki. W zalewie z olejem kolor jest dokładnie taki sam, ale nie bardzo mi wychodziło zdjęcie przez tą "mętność".
I zgadzam się z Tobą, ogóry z tej zalewy (i tej z olejem i bez oleju) są w smaku fantastyczne.
Co do pomidorków, to rzeczywiście można spróbować wybrać ciemnozielone, może faktycznie kolorek będzie lepszy.
Jak zamierzasz "farbować" sokiem z buraków? Robiłaś już coś takiego?
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

farbowałam gruszki. Jeszcze nie wiem czy zrobie te pomidory...ale przetestuję farbowanie, surowe buraki przez maszynkę do mięsa i w tą ciapę włożę pomidory i wypłuczę. Nic mi innego nie przychodzi do głowy, jak kolor nie chwyci to może spróbuję na kwasku a nie na occie jak radzi forumowicz albo machnę ręką.
Teraz robię moje marmoladki 188 z mieszanki mus jabłkowy+dynia+marchew+cukier. Miał być przecier bez cukru, ale jak dla nas smak taki bezpłciowy, że chętnych by nie było do jedzenia, zmiana konceptu :D już po łapach dawałam :D
Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

I jak wyszły gruszki? Ja "farbowałam" kiedyś gruszki na czerwono gotując całe gruszki w czerwonym winie z cukrem i na żółto w syropie z soku pomarańczowego z szafranem i z cytryną, ale to nie jako przetwory, tylko na "bieżąco" do deserów.
Co do marmoladek to mam bardzo podobny przepis tylko trochę mniej cukru (na 1,5 kg jabłek 80 dag cukru), reszta bardzo podobnie. Wychodzą rzeczywiście fajne :D Robiłam z samych jabłek i z jabłek z czarną porzeczką.
Ale widzę, że Ty dodałaś coś ciekawego do tych marmoladek na zdjęciu, co to? Widzę chyba suszoną żurawinę a to jasne to jakieś orzechy?
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

cantati gruszki zabarwiły się bez problemu
Te grube białe kulki to taka pszenicą prażoną, białe kropki to amarantus, miałam taką mieszankę, poza tym dałam to co miałam - orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę kandyzowaną, śliwki suszone. Jak masz wprawę to możesz zrobić coś w typie granoli
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika, dzięki za info :D
Muszę wypróbować taką marmoladko-granolę :D

Dzisiaj zlałam do sklarowania mój pierwszy w życiu ocet winny, nastawiony ok. cztery tygodnie temu.
Wyszedł bardzo fajny, ciemny kolor, czy on już taki zostanie czy może się zmienić z czasem?
Gdzie najlepiej go teraz trzymać? Dać do spiżarki, gdzie jest 10-15*C czy lepiej wstawić do lodówki?

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

ooo jaki ładny kolor, a jak Ty to zrobiłaś?

a moje marmoladki jeszcze w jednym kawałku, odwrócone ale juz prawie gotowe. Zapomniałam po odwróceniu przysypać drugą stronę..trudno. Jutro wielkie krojenie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nieco ponad kilogram ciemnych winogron rozgniotłam w kamionkowym garnku i zalałam litrem przegotowanej wody z rozpuszczonymi trzema łyżkami cukru. I odstawiłam przykryte kilkakrotnie złożoną gazą w temperaturze pokojowej aż przefermentowało. Stało ok. 25 dni aż całkiem przestało "bąbelkować". Wiem, że powinno teraz jeszcze stać kilka tygodni aż się sklaruje, ale nie wiem w jakiej temperaturze najlepiej :roll:

Marmoladki smakowicie się zapowiadają :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4024
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika, odnośnie tych żurawin, ile dodać cukru (na 1 kg owoców)? Czy może żurawiny zmielić w maszynce, są jakieś takie suche. Czy gotować, czy tak na surowo?
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

jode22 mówimy o zamrażaniu? - to oczywiście surowe, najlepiej blenderem, zeby uzyskać gładki mus.
Z cukrem na wyczucie, spróbuj na ok 3 szklanki żurawin z pół szklanki cukru i po zmiksowaniu posmakuj, ew dosłodzisz lub dosypiesz owoców. Ale mix musi być smaczny
Technicznie to ja robię małe porcje, przekładam do wąskich woreczków foliowych do żywności, w zamrażarce na początku ustawiam pionowo w jakimś naczyniu, a jak się już prawie zamrozi to wyjmuję z naczynia, trochę ręką formuję worek z zawartością i już bez naczynia na leżąco - bo miejsce w zarażarce mam w ciągłym deficycie
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

jode22 przypomniało mi się jeszcze - możesz zrobić 194. żurawinę kandyzowaną, przepis na syrop taki jak do imibru na moje oko powinien być ok http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6325&hilit
0,5 kg żurawiny (może trochę więcej..)
0,8 kg cukru
1 litr wody
kilka kawałków suchego cynamonu, w ostateczności szczypta mielonego
kilka goździków
szczypta soli

Do garnka wlać zimną wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, sól, zagotować. Do wrzącego syropu wrzucić owoce i gotować tak długo i baaardzo wolno, aż syrop będzie mieć konsystencję lejącego się miodu.

Owoce wyjąć i przełożyć na papier do pieczenia wysypany lekko cukrem. Syrop błyskawicznie tężeje, więc owoce trzeba troszkę poruszać na papierze żeby się cukier poprzylkejał z każdej strony, a owce żeby się nie za mocno przykleiły do papieru. Pozostawić do wyschnięcia. Przechowuję się w zamkniętym pojemniku.

Syropu Ci zostanie więc coś wymyśl (słoik gruszek/jabłek ..albo granola np ..)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”