Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też zrobiłam 176 , ale zmodyfikowany do wersji yellow, z żółtych pomidorów ( kupna lima) i żółtej papryki, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne, reszta dodatków smakowych jak w przepisie. Polecam, bo warto
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
muszę zapamiętać tą yellow
ale mam pytanie z innej beczki - co dodajecie do gara do pomidorów na zupę pomidorówkę, chcę zamrozić trochę przecieru bez skórek i pestek
ale mam pytanie z innej beczki - co dodajecie do gara do pomidorów na zupę pomidorówkę, chcę zamrozić trochę przecieru bez skórek i pestek
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula chcę wykorzystać Twój przepis 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów na zupę pomidorową, będzie ok? jakoś tak na oko wyliczyłam:
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
Zrobić chcę tak jak radzi Slawgos :
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż obcieknie (Slawgos nie obciek tylko odciek ). Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.
Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
Zrobić chcę tak jak radzi Slawgos :
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż obcieknie (Slawgos nie obciek tylko odciek ). Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.
Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszko Twoje małe korniszony z koperkiem (trochę po mojemu)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4057&hilit zrobiły furorę, pyyyszne, dziękuję
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4057&hilit zrobiły furorę, pyyyszne, dziękuję
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2993
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Parczew
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam pytanie,czy ktoś robił przetwory z gruszy azjatyckiej.Owoce jeszcze są bardzo twarde i nie wiem, czy dadzą się jeść na surowo.Więc wszystkie rady dla mnie będą cenne.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, zrobiłam bakłażany w oliwie i ratatouille wg Twoich przepisów DZIĘKI OGROMNE
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
zuzia55 nie wiem czy lubisz marynowane, ale przepis sprawdzony przeze mnie i nie tylko, gruszki b.dobre. Z tym, że ważne są te przyprawy i zalewa
185. Gruszki marynowane
- 2 kg gruszek
Przyprawy:
- goździki
- cynamon kora
- skórka z cytryny
- pieprz ziarna
- ziele angielskie ziarna
Zalewa:
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
- 0,05-0,10 l octu 10%
Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek - zdrowe, dojrzałe ale twarde
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.
Mniejsze gruszki można pozostawić w całości.
Gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego, żeby nie ciemniały
- technicznie to ja robiłam tak, że zanim zaczęłam obierać to przygotowałam naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem i obrane gruszki w to wrzucałam, od czasu do czasu nimi ruszałam, potem obgotowałam
Do słoików włożyć gruszki, po kilka goździków, ziaren pieprzu i ziela oraz kawałek cynamonu.
Przygotować zalewę. Gruszki uzupełnić zalewą i pasteryzować ok 25 min.
Kiedyś mi się chciało i zrobiłam pare słoików takich gruszek ale ozdobnych czerwonych - po obraniu wrzucałam do soku z buraków, podobno można też w czerwonym winie (zamiast wody) z kwaskiem i w tym obgotowałam króciutko. nawet je specjalnie ozdobnie wydziergałam jak już były bez skórki , no może nie aż tak fachowo jak tu bo nie miałam narzędzi do carvingu ale i tak to był gruszki na specjalną okazję
185. Gruszki marynowane
- 2 kg gruszek
Przyprawy:
- goździki
- cynamon kora
- skórka z cytryny
- pieprz ziarna
- ziele angielskie ziarna
Zalewa:
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
- 0,05-0,10 l octu 10%
Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek - zdrowe, dojrzałe ale twarde
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.
Mniejsze gruszki można pozostawić w całości.
Gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego, żeby nie ciemniały
- technicznie to ja robiłam tak, że zanim zaczęłam obierać to przygotowałam naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem i obrane gruszki w to wrzucałam, od czasu do czasu nimi ruszałam, potem obgotowałam
Do słoików włożyć gruszki, po kilka goździków, ziaren pieprzu i ziela oraz kawałek cynamonu.
Przygotować zalewę. Gruszki uzupełnić zalewą i pasteryzować ok 25 min.
Kiedyś mi się chciało i zrobiłam pare słoików takich gruszek ale ozdobnych czerwonych - po obraniu wrzucałam do soku z buraków, podobno można też w czerwonym winie (zamiast wody) z kwaskiem i w tym obgotowałam króciutko. nawet je specjalnie ozdobnie wydziergałam jak już były bez skórki , no może nie aż tak fachowo jak tu bo nie miałam narzędzi do carvingu ale i tak to był gruszki na specjalną okazję
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pięknie muszą wyglądać tak spreparowane owoce w zalewie
Mam teraz nieco rajskich jabłuszek. W tym roku urosły nieco większe i słodsze niż zwykle. Czy ktoś z Was ma sprawdzony sposób na zatrzymanie ich smaku na zimę ? W zeszłym roku robiłam w zalewie octowej (słodkiej), ale nie było chętnych do jedzenia wśród moich domowników
Mam teraz nieco rajskich jabłuszek. W tym roku urosły nieco większe i słodsze niż zwykle. Czy ktoś z Was ma sprawdzony sposób na zatrzymanie ich smaku na zimę ? W zeszłym roku robiłam w zalewie octowej (słodkiej), ale nie było chętnych do jedzenia wśród moich domowników
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moja mama robiła z rajskich konfiturę. Pamiętam połówki takich mini jabłuszek.
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Powiem szczerze, że rajskie jabłuszka bym sobie darowała, zostawiłabym ptakom na zimę
Ewentualnie kandyzowane...ale pracy przy tym tyle że chyba skórka nie warta wyprawki
Ewentualnie kandyzowane...ale pracy przy tym tyle że chyba skórka nie warta wyprawki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
moniko!!! Podziwiam Twoje zdolności rzezbiarskie!!! i wyjątkową cierpliwość zwłaszcza dla tak "ulotnych" dzieł jakimi są jabłka i gruszki w marynacie!!! Przecież to chyba szkoda było zjeść!!! Kto byłby na tyle nietaktowny (nie wiem czy to najlepsze określenie?), żeby zjadając zniszczyć takie cudeńka!!!
A nawiasem, do czego "używacie" takich rarytasów oczywiście tych nierzezbionych? Jako deser, do sałatek ....?
Pozdrawiam - danaa
A nawiasem, do czego "używacie" takich rarytasów oczywiście tych nierzezbionych? Jako deser, do sałatek ....?
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2993
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Parczew
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki Moniś za przepis ,dodatki mi pasują,owoce w occie też lubię,więc będę robiła.Kuszą mnie też,te rzeżbione.Najprościej,to chyba jakimś zakrzywionym nożem można by je wydziergać?,mam też czerwony ocet,co zostaje z zalewania śliwek,to będą też czerwone.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Cantati polecam się na przyszłośćcantati pisze:Lobuzka, zrobiłam bakłażany w oliwie i ratatouille wg Twoich przepisów DZIĘKI OGROMNE
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady
Mam nadzieję , że bakłażaniki będą smakować, pierwszy słoik prawie skończony
U mnie też szykuje sie kolejna porcja ratatouille, dzisiaj podebrałam bakłażany, pomidory, tylko z cukinią kiepsko
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.