Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki Asiu, czyli jak dam 1-2 łyżki cukru na litr wody tak jak do octu jabłkowego to powinno być oki?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dorotko, podaje przepis na 181. Giuwecz (nie wiem jak to przetłumaczyć na język polski, dla tego wpisałam nazwe tak jak brzmi po ukraińsku tylko polskimi literami :D )

3 kg. pomidorów przepuścić przez maszynkę do mięsa, gotować 1,5 godziny na małym ogniu.
0,5 kg. cebuli pokroić, zblanszować.
0,5 kg. marchewki gotować 20 min., pokroić w kostkę.
2 kg. papryki pokroić w kostkę.
1 kg. bakłażanów pokroić w kostkę ( można odwrotnie, 1 kg. papryki i 2 kg. bakłażanów, kto jak woli)

Warzywa wrzucić do gotującego soku, dodać 1,5 łyżki soli, 2 łyżki cukru, pieprz czarny mielony (według smaku).

Gotować 30-40 min. Gorące nakładać do słoików, nie pasteryzować.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Romaszko, dziękuję! ;:196 Brzmi smakowicie, zdaje się, że będzie pracowita niedziela jutro :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1869
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

cantati pisze:Dzięki Asiu, czyli jak dam 1-2 łyżki cukru na litr wody tak jak do octu jabłkowego to powinno być oki?
Myślę, że tak. każdy z nas inaczej odbiera poczucie słodkości. Ważne by Tobie odpowiadało. :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

To już zrobiłam "na smaka" :D Zobaczymy co z tego wyjdzie za parę tygodni :lol:
Papryczki nadziewane fetą też zrobione pasteryzują się w piekarniku i ostatnia partia ajwaru zawekowana studzi się do góry dupkami :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 682
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dorotko oto przepisy (przepraszam za opóźnienie)

182. RATATOUILLE

1 kg cukinii
1 kg bakłażanów
1,5 kg pomidorów
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
Sól, tymianek

Warzywa pokroić: cebulę, cukinię w kostkę.
Bakłażany na cztery i każdą część w mniej więcej 5-cio milimetrowe plasterki. Posolić, odstawić na kilka godzin. Osuszyć na ręczniku.
Warzywa po kolei przesmażać na oleju, podlewać odrobiną wody i przekładać do garnka. Dodać pomidory (pokrojone, bez skórki), przeciśnięty/pokrojony czosnek.
Dusić na małym ogniu, doprawić solą, tymiankiem, odrobiną chilli.
Przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 40 min.

Waga poszczególnych składników podana orientacyjnie, ja daję na oko ;:131 .
W zimie jak znalazł na ciepło, do mięs, czy po prostu do bagietki :wink:

183. BAKŁAŻANY W OLEJU

3 kg bakłażanów
1 litr octu winnego
1 litr wody
1 litr oleju słonecznikowego (oliwa z oliwek szybko jełczeje- nie polecam)
2 ząbki czosnku(można więcej)
Oregano, ostra papryczka- ilość w zależności od upodobań
Sól,
Bakłażany obrać ze skórki, pokroić jak na frytki (~1 x1 cm, długość dowolna), oprószyć solą, przełożyć do miski, z góry docisnąć czymś ciężkim (np. ganek z wodą), odstawić na 12 godzin. Odcisnąć z powstałego soku.
Zagotować ocet z wodą 1:1- dla mnie taka proporcja jest odpowiednia, jeżeli ktoś woli ostrzejsze, zmniejszyć ilość wody. Bakłażany wrzucać partiami, gotować mniej więcej 3-4 min. Odgotowane dobrze osuszyć (ja rozrzucam na ściereczkach i obsuszam ręcznikiem papierowym).
Do wyprażonego słoika wlać trochę oleju, dodać oregano, wrzucać bakłażany dorzucając suszoną papryczkę, czosnek, dolewać olej.

Bardzo ważne!!!! bakłażany w słoiku dobrze uciskać, aby całkowicie pozbyć się bąbelków powietrza. Słoika nie napełniać do końca, z wierzchu powinno być 2- 3 cm oleju. Słoik zakręcić, jeżeli po 2- 3-ech dniach oleju ubędzie ?dolać. Odstawić do spiżarki.

Ważne, żeby bakłażany nie wystawały ponad olej, każdorazowo nabierając ze słoika używać czystych sztućców.
Z tej ilości bakłażanów wychodzą dwa litrowe słoiki.
Najważniejsze zasady podkreśliłam :wink:

Życzę smacznego :wit
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Posty: 1917
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A ja w sobotę robiłam 184. Dżem z cukinii. Przepis otrzymałam od znajomej i wiem, że pochodzi z Internetu.
Gdybym nie popróbowała nie przekonałabym się, że jest pyszny.

Składniki:
2,5 kg cukinii
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
05 kg cukru
2 galaretki o dowolnym smaku

2,5 kg cukinii obranej ze skórki i wypestkowanej zetrzeć na dużych oczkach. Dodać trzy łyżeczki kwasku cytrynowego ( ja dałam wyciśnięty sok z cytryny), 0.5 kg lub trochę więcej cukru. Zależy jak kto lubi słodko. Wymieszać składniki w naczyniu i odstawić do kilku godzin, żeby cukinia puściła sok. Po kilku godzinach całość gotować 30 minut. Do gorącej masy dodać dwie o dowolnym smaku galaretki, szybko wymieszać do rozpuszczenia się galaretek. Gorąca masę nałożyć do słoików i zakręcić, nie gotować słoików. Po zastygnięciu galaretek otrzymujemy pyszny dżem o takim smaku jakie dodamy galaretki. Nie czuć, że masą dżemową jest cukinie, wydaje się, że owoce.
Ja włożyłam słoiki do lodówki, żeby szybciej spróbować co nam wyszło.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1869
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Super! Wieczorem zrobię! :D
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 662
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Robiłam już i polecam.
Cukinia właściwie jest bez smaku więc smak będzie zależał od galaretki jaką dodamy. Ja robiłam bodajże cytrynową. Na podobnej zasadzie mam zamiar zrobić pomarańczową tylko wykorzystam do tego dynię.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki
:wit
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Lobuzka, baaaardzo Ci dziękuję za oba przepisiki ;:196 ;:196 ;:196
Ratatouille robię, ale na bieżąco, nigdy nie wekowałam, muszę koniecznie spróbować ;:137
Bakłażanów w oleju nigdy nie robiłam, też na pewno wypróbuję, przepis wygląda pychaśnie :D
Jak długo można je przechowywać?
Pozdrawiam, Dorota
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze:Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki
:wit
Robiłam i też ;:333 więc ;:196
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 682
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

cantati pisze:Jak długo można je przechowywać?
Cantati tak, jak pozostałymi przetworami zajadamy się nimi jesień-zima. Robię od dwóch lat, nie miałam jeszcze żadnych przykrych niespodzianek. Na próbę zrób może np. połowę porcji, czy będą smakowały :wink:
Ważne, żeby słoik/zakrętkę wygotować, a bakłażany dobrze odciskać i osuszać z płynów, (ja używam też rękawiczek).


Ostatnio przy ratatouille zrobiłam z pomidorów przecier(zamiast sparzać, kroić) :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”