Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam pomidorki z żelatyną do gotowania z Winiar, proporcje jak w przepisie Ani Kozuli, czyli 10 dag na 1 litr zalewy + 0,5 litra wody do rozpuszczenia żelatyny (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 3 słoiczki po niecałe 400ml). Do rozpuszczonej w zimnej wodzie żelatyny wlałam gorącą zalewę, pięknie się rozpuściło. Zalałam płynem pomidorki i pasteryzowałam 5 minut. Zdążyły dopiero co wystygnąć do temperatury pokojowej, ale zalewa ma już konsystencję "kisielu". Zostawiłam w kuchni na blacie, rano prawda wyjdzie na jaw
Pozdrawiam, Dorota
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
jeden przepis, a tyle emocji, bezcenne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
też tak pomyślałam
ale skąd wzięłyście 1,5 litra wody a nie 1 litr ja do dzisiaj nie wiem
wg przepisu Kozuli
"2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."
wg tego przepisu z netu też jest 1 litr (ew 1 litr i szklanka na większe pomidory, wiadomo, więcej zalewy potrzeba) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
ale skąd wzięłyście 1,5 litra wody a nie 1 litr ja do dzisiaj nie wiem
wg przepisu Kozuli
"2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."
wg tego przepisu z netu też jest 1 litr (ew 1 litr i szklanka na większe pomidory, wiadomo, więcej zalewy potrzeba) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1869
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To jest zalewa.monika pisze: Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
A potem:
Wychodzi 1,5litra.oxalis pisze:W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy .
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no..czytać to ja umiem w składzie zalewy jest żelatyna
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję bo jeszcze nie zrobiłam..
Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )
Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję bo jeszcze nie zrobiłam..
Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )
Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Oxalis, emocje to miałam dopiero rano, jak pierwsze co zrobiłam o 5.30 to poleciałam merdać słoikami, czy stężało
No i melduję, że stężało super
Zrobiłam na próbę z 3 odmian pomidorków: P-20 Blue (niestety zmienił kolor w czasie pasteryzacji z pięknej czerni na rudo-brązowy), Cherry Black Zebra i Yellow Pearshaped:
Moniko, też miałam wątpliwości co do tego, czy żelatyna powinna zostać rozpuszczona w dodatkowym pół litra wody, czy nie. Poza tym, ta ilość żelatyny wydała mi się za duża i zmniejszyłam ją o połowę.
Tak więc zalewę zrobiłam z pół litra wody + 250 ml na rozpuszczenie 25g żelatyny, w sumie 750 ml płynu, który wystarczył mi idealnie na 3 słoiczki pojemności 500 ml.
Co do wielkości słoiczków, to oczywiście poprzednio źle napisałam
One są ok. 500 ml, nie 400 ml, olśniło mnie jak je postawiłam obok słoiczków z pomidorami suszonymi, które robiłam w 380ml-owych po dżemie.
Niestety (ciamajda ) nie zważyłam ile pomidorków weszło na te 3 słoiki.
No i melduję, że stężało super
Zrobiłam na próbę z 3 odmian pomidorków: P-20 Blue (niestety zmienił kolor w czasie pasteryzacji z pięknej czerni na rudo-brązowy), Cherry Black Zebra i Yellow Pearshaped:
Moniko, też miałam wątpliwości co do tego, czy żelatyna powinna zostać rozpuszczona w dodatkowym pół litra wody, czy nie. Poza tym, ta ilość żelatyny wydała mi się za duża i zmniejszyłam ją o połowę.
Tak więc zalewę zrobiłam z pół litra wody + 250 ml na rozpuszczenie 25g żelatyny, w sumie 750 ml płynu, który wystarczył mi idealnie na 3 słoiczki pojemności 500 ml.
Co do wielkości słoiczków, to oczywiście poprzednio źle napisałam
One są ok. 500 ml, nie 400 ml, olśniło mnie jak je postawiłam obok słoiczków z pomidorami suszonymi, które robiłam w 380ml-owych po dżemie.
Niestety (ciamajda ) nie zważyłam ile pomidorków weszło na te 3 słoiki.
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
przepis przepisem a i tak każdy po swojemu robi i najważniesze żeby się udało i potem było zjadliwe
cantati najistotniejsze - jak pasteryzowałaś? włożyłaś do zimnej wody? gotowałaś słoiki? dawałaś ocet do zalewy?
cantati najistotniejsze - jak pasteryzowałaś? włożyłaś do zimnej wody? gotowałaś słoiki? dawałaś ocet do zalewy?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mnie się raczej nie zdarza w 100% trzymać przepisu, różnie z efektami jest, ale w tym właśnie cała zabawa
Do zalewy dodałam 3 łyżki białego octu winnego. Żeby nie popękały słoiczki, włożyłam do podgrzanej ale nie gorącej wody. Zagotowałam pod przykryciem i przez pierwsze 2 minuty woda w garnku się gotowała, potem przyciszyłam, żeby tylko się pasteryzowało przez kolejne 3 minuty. Króciutko, ale widziałam, że pomidorki zaczęły pękać, więc nie trzymałam dłużej.
Do zalewy dodałam 3 łyżki białego octu winnego. Żeby nie popękały słoiczki, włożyłam do podgrzanej ale nie gorącej wody. Zagotowałam pod przykryciem i przez pierwsze 2 minuty woda w garnku się gotowała, potem przyciszyłam, żeby tylko się pasteryzowało przez kolejne 3 minuty. Króciutko, ale widziałam, że pomidorki zaczęły pękać, więc nie trzymałam dłużej.
Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Rady cenne, a jakie piękne fartuszki mają słoiczki
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja mam pytanie, czy ktoś robił na zimę sok z marchwi ala kubuś i podzieli się przepisem,będę wdzięczna.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki AAleksandro, fartuszki własnej produkcji Sposób na wykorzystanie materiałowych skrawków
Zrobiłam suszone pomidorki z przepisu Ave (dziękuję za przepisik ), ale zalałam je podgrzaną (nie baaaardzo gorącą) oliwą z pestek winogron, ładnie się zamknęły. Jak myślicie, można je zostawić bez pasteryzacji w spiżarce, nie w lodówce?
Zrobiłam suszone pomidorki z przepisu Ave (dziękuję za przepisik ), ale zalałam je podgrzaną (nie baaaardzo gorącą) oliwą z pestek winogron, ładnie się zamknęły. Jak myślicie, można je zostawić bez pasteryzacji w spiżarce, nie w lodówce?
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 662
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja mam to urządzenie i będę robiła w wolnej chwili. Przepis ze strony Thermomixowejgoja94 pisze:Ja mam pytanie, czy ktoś robił na zimę sok z marchwi ala kubuś i podzieli się przepisem,będę wdzięczna.
THERMOMIX - 178 - PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów /lub inne owoce/
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10). Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Niestety nie posiadam takiego urządzenia,spotkałam się jednak z przepisem na sok na dłuższe przechowywanie w piwnicy,niestety nie zapisałam a teraz by się przydał