Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Beata - ja wrzucam do słoików razem z bazylią i oregano , kilka ziaren pieprzu i gorczycy,kawałeczek chilli i zalewa jak na ogórki w occie Gotuję dosłownie moment żeby tylko zakrętki złapały - idealna przekąska na rodzinne zimowe imprezy
Pomidory przed włożeniem do słoików warto nakłuć igłą - w tedy skórka mniej pęka.
Moja babcia natomiast koktajlówki i niewyrośnięte pomidorki zalewa wodą z niewielką ilością cukru - zalewa musi być gorąca,żeby dodatkowo nie pasteryzować.
Takie 'słodkie' pomidorki dodaję do zup i sałatek w zimie
Pomidory przed włożeniem do słoików warto nakłuć igłą - w tedy skórka mniej pęka.
Moja babcia natomiast koktajlówki i niewyrośnięte pomidorki zalewa wodą z niewielką ilością cukru - zalewa musi być gorąca,żeby dodatkowo nie pasteryzować.
Takie 'słodkie' pomidorki dodaję do zup i sałatek w zimie
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Koktajlówki w przecierze. Taki słoik później w zimie miksuję przed wlaniem do zupy czy sosu . Maja wtedy zapach i smak jak gdyby były przyrządzone ze świeżych pomidorów.
A zielone pomidory ?
Trzymam w domku na działce do mrozów w tekturowych pudełkach / takich niskich z marketu/. Dojrzeją wszystkie, chyba, że wcześniej zgniją.
Unikam przetworów z zielonych pomidorów. Są- delikatnie mówiąc- nie za zdrowe dla człowieka.
A zielone pomidory ?
Trzymam w domku na działce do mrozów w tekturowych pudełkach / takich niskich z marketu/. Dojrzeją wszystkie, chyba, że wcześniej zgniją.
Unikam przetworów z zielonych pomidorów. Są- delikatnie mówiąc- nie za zdrowe dla człowieka.
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
A czy bazylia i oregano mogą być suszone?Pytanie do SandryABC.
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową
forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4024
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Można zrobić konfiturę. Nie pamiętam dokładnie, bo robiłam wieki temu, ale wiem, że z pokrojonych, przeważnie na pół lub ćwiartki usuwałam galaretkę z nasionami i smażyłam w syropie. Trzeba dodać kwasku lub cytryny, bo bardzo mdłe. Pomidorki nie rozpadają się - potem do słoiczków i zalewa się tym syropem ze smażenia.
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Czy można prosic o przepis na PW bo przeszukałam internet i nie widzę nic podobnego do zawekowania ,raczej same dania z tymi składnikami.SandraABC pisze:W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową
forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1330
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Odświeżam wątek, bo jestem w 'potrzebie'
Mam sporo zielonych koktajlówek i jeszcze więcej tych większych. Co ładniejsze pójdą na dojrzewanie, ale większość wolałabym jakoś przerobić i mieć je 'z głowy' [w zeszłym roku za dużo zostawiłam na dojrzewanie i potem większość zgniłych pomidorów musiałam wyrzucić )
A te co były w zalewie nie smakowały rodzince.
Jakieś sosy, ketchupy na zimę z zielonych pomidorów można robić?
Macie jakiś sprawdzony przepis? Poproszę
forumowicz, a jest jakiś sposób by wyeliminować ten 'niezdrowy' składnik (solanina) z zielonych pomidorów? Gotowanie i pasteryzacja pewnie nie rozwiązuje całkowicie problemu?
Mam sporo zielonych koktajlówek i jeszcze więcej tych większych. Co ładniejsze pójdą na dojrzewanie, ale większość wolałabym jakoś przerobić i mieć je 'z głowy' [w zeszłym roku za dużo zostawiłam na dojrzewanie i potem większość zgniłych pomidorów musiałam wyrzucić )
A te co były w zalewie nie smakowały rodzince.
Jakieś sosy, ketchupy na zimę z zielonych pomidorów można robić?
Macie jakiś sprawdzony przepis? Poproszę
forumowicz, a jest jakiś sposób by wyeliminować ten 'niezdrowy' składnik (solanina) z zielonych pomidorów? Gotowanie i pasteryzacja pewnie nie rozwiązuje całkowicie problemu?
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Skorzystałam z przepisu KaLo. Można dodać malin lub śliwek.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 30 lip 2011, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: York
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Witam Serdecznie
Własnie się wprowadziłem do domku
i odkryłem że poprzedni właściciel zostawił krzaczki z pomidorami... zielone wielkości agrestu może ciut większe... krzaczek byłe dosyć zaniedbany więc podwiązałem co trzeba żeby to jakoś rosło... ale moje pytanie brzmi cóż teraz z tymi pomidorkami? zima idzie...
Własnie się wprowadziłem do domku
i odkryłem że poprzedni właściciel zostawił krzaczki z pomidorami... zielone wielkości agrestu może ciut większe... krzaczek byłe dosyć zaniedbany więc podwiązałem co trzeba żeby to jakoś rosło... ale moje pytanie brzmi cóż teraz z tymi pomidorkami? zima idzie...
Podstawą dobrej kuchni są dobre składniki... a przecież można je wyhodować samemu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2003
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
I jak smakuje? Ja właśnie dzisiaj zaczynam robić marmoladę wg tego przepisu.GRANIA pisze:Skorzystałam z przepisu KaLo. Można dodać malin lub śliwek.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
A może ktoś podrzuci jakieś sprawdzone sałatki z pomidorów i papryki (zielonych), bo u mnie na krzakach jeszcze dużo ich. Dzisiaj zebrałam 10 dużych misek.
Powiem szczerze, że kiedyś jadłam sałatkę z papryki z olejem i octem i się zastanawiam czy z pomidorami by nie była dobra. Niestety problem w tym, że nie mam przepisu na nią.
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Właśnie robię konfiturę wg,Kalo .Nie byłam przekonana ,ale polecam na dwa kg pomidorów dałam dwie cytryny, skórkę ,sok z nich .Drugi dzień się smaży i już jest bardzo dobra .Ja ułatwiłam sobie trochę dziś. czyli drugiego dnia smażenia zmiksowałam całość blenderem i mam już konsystencje bardzo gęstą. Na pewno będzie,druga porcja.
Pozdrawiam MałgosiaR
Pozdrawiam MałgosiaR