Jak fajnie wygląda wśród żurawek .
Ogród Joli i Zbyszka cz.2
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2
Jolu czy ten maślak przez włókninę przerósł, czy ja nie zrozumiałam?
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmmm super sposób na daturę. Dobrze tak czasem porozmawiać z ludźmi ;)
Jak duże potem donice stosujesz? Chodzi mi jak dużo tych korzeni trzeba przyciąć. Może i ja się skusze na daturę w przyszłym roku. Spytałam o wielkość donicy, bo może Twój pomysł by mógł być zrealizowany w plastikowym koszu takim na balon do wina. Mam taki do zbiórki butelek pod sklepem i tak go od razu "zobaczyłam" z tą daturą. Tyle, że siatka ma większe oczka...
Jak duże potem donice stosujesz? Chodzi mi jak dużo tych korzeni trzeba przyciąć. Może i ja się skusze na daturę w przyszłym roku. Spytałam o wielkość donicy, bo może Twój pomysł by mógł być zrealizowany w plastikowym koszu takim na balon do wina. Mam taki do zbiórki butelek pod sklepem i tak go od razu "zobaczyłam" z tą daturą. Tyle, że siatka ma większe oczka...
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Tajka-Tajeczko ten maślak zmieścił się w otworze wyciętym na żurawkę.
Norbitka-Beatko oto zdjęcia donic w których przez zimę przechowuję datury

Ta ma 43cm średnicy i 40cm wysokości

A ta ma 38cm wysokości i 48cm średnicy no i jest wygodniejsza bo szersze dno i uszy do przeniesienia.
Te kosze z siatki to planowałam jako osłona bryły korzeniowej żeby co roku wykopywać bez problemu starą bryłę korzeniową bo w takich koszach to raczej nie przechowa się rośliny za bardzo będą wysychać korzenie a i podlać ciężko.

Norbitka-Beatko oto zdjęcia donic w których przez zimę przechowuję datury

Ta ma 43cm średnicy i 40cm wysokości

A ta ma 38cm wysokości i 48cm średnicy no i jest wygodniejsza bo szersze dno i uszy do przeniesienia.
Te kosze z siatki to planowałam jako osłona bryły korzeniowej żeby co roku wykopywać bez problemu starą bryłę korzeniową bo w takich koszach to raczej nie przechowa się rośliny za bardzo będą wysychać korzenie a i podlać ciężko.

- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Mi wpadło na myśl, żeby potem taki kosz wstawić do czegoś większego, obsypać ziemią, żeby woda przy podlewaniu nie uciekała, ewentualnie w ponacinany worek foliowy, do skrzynki i tak zostawić do wiosny. Potem wyjąc tylko koszyk i znowu wsadzić. Dobrze kombinuję?
Ale fajny masz widok z góry ze schodów.
Ale fajny masz widok z góry ze schodów.
- jola1

Dobrze kombinujesz ale wsadzić do ziemi z koszykiem-ja miałam takie plany bo łatwiej wykopać obcinasz korzenie po ścianie kosza a jak sadzę bez kosza to tak "na oko".
- jola1

Dzisiaj rano pobiegłam zrobić zdjęcia dziwaczkom bo one takie dziwaki że otwierają kwiaty rano

Dziwaczki zachwycają mnie różnorodnością kolorów w kwiatach i siłą wzrostu.
Jeżeli chodzi o siłę wzrostu to chcę wam pokazać dwie rośliny które mają ogromne przyrosty roczne.
Jedna to aralia, dostałam maleńką sadzonkę od Tadeusza48, w ubiegłym roku rosła na rozsadniku a jesienią posadziłam ją w ogrodzie, patyczek miał pewnie z 10cm.
To jest zdjęcie z początku maja

A to jest zdjęcie dzisiejsze- wysokość rośliny 90cm

Drugim długodystansowcem we wzroście jest wiąz, zdjęcie z końca maja

I zdjęcie z dnia dzisiejszego-przyrosty długości 1m

I żurawki o poranku

A i jeszcze dzielżan w kolorze "czekolady"

Dziwaczki zachwycają mnie różnorodnością kolorów w kwiatach i siłą wzrostu.
Jeżeli chodzi o siłę wzrostu to chcę wam pokazać dwie rośliny które mają ogromne przyrosty roczne.
Jedna to aralia, dostałam maleńką sadzonkę od Tadeusza48, w ubiegłym roku rosła na rozsadniku a jesienią posadziłam ją w ogrodzie, patyczek miał pewnie z 10cm.
To jest zdjęcie z początku maja

A to jest zdjęcie dzisiejsze- wysokość rośliny 90cm

Drugim długodystansowcem we wzroście jest wiąz, zdjęcie z końca maja

I zdjęcie z dnia dzisiejszego-przyrosty długości 1m

I żurawki o poranku

A i jeszcze dzielżan w kolorze "czekolady"

- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Rabata żurawkowa cudo. I ta trawka na szczycie
Teraz żuraweczki wspaniale się przebarwiają. Ja dokupiłam sobie jeszcze trochę odmian, bo nagle naszła mnie myśl, że mam ich jednak za mało
Teraz żuraweczki wspaniale się przebarwiają. Ja dokupiłam sobie jeszcze trochę odmian, bo nagle naszła mnie myśl, że mam ich jednak za mało
Mnie także podoba się rabata żurawkowa - jednak takie grupowe nasadzenia są najefektowniejsze...
Zachwycam się Twoimi dorodnymi iglakami tym razem
Spokojnego wieczoru, Jolu!
Zachwycam się Twoimi dorodnymi iglakami tym razem
Spokojnego wieczoru, Jolu!
- renatas

- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Jolu
jaki Ty masz ogromny ogród
-zazdroszczę przestrzeni.
"Żurawki o poranku"-urzekające
jaki Ty masz ogromny ogród
"Żurawki o poranku"-urzekające
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Ach ile tu miejsca na kolorowe szaleństwa
.Piękny ogród,ale najpiękniejsze oczywiście żurawki o poranku 
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie narzekaj na tego dzielżana, bo bardzo ciekawy. Masz przygotowaną skarpetkę na nasiona?
Aralia rosnie bardzo szybko, to prawda, ale jest równiez bardzo płodna - w odrosty
.
Rozważam posadzenie nowego odrostu gdzieś na trawniku, bo na rabacie trudno ją powstrzymać.
Aralia rosnie bardzo szybko, to prawda, ale jest równiez bardzo płodna - w odrosty
Rozważam posadzenie nowego odrostu gdzieś na trawniku, bo na rabacie trudno ją powstrzymać.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- jola1

wanda7-Wandziu ta trawka na szczycie to miskant Apache od Ciebie
Ja też uważam że żurawek nigdy dosyć a jest jeszcze tyle ciekawych odmian , listę trzymam cały czas pod ręką.
To moja jadłodajnia dla wszystkich okolicznych pszczół , na miejscu dawnego warzywnika posiałam facelię i teraz pszczoły z okolicy mają stołówkę

aguniada- Aga ja sadzę żurawki w jednym miejscu bo wtedy widać doskonale różnice miedzy nimi i można porównywać.
Iglaki to konik mojego męża, on je wynajduje i zwozi do domu.

renatas-Reniu wcale taki ogromny nie jest
mamafrania- no miejsca jeszcze trochę jest ale kosiarze się denerwują że muszą ciągle coś omijać a ja nie wiem czy wolę kosić czy plewić.
elsi-Elu wiem o tych odrostach u aralii Tadeusz lojalnie uprzedzał.No może i masz rację że ten dzielżan ciekawy ale wyobrażałam go sobie inaczej, jeżeli chcesz nasionka to oczywiście zbiorę.
Mieczyk abisyński w dziwaczkach

U mnie pada i zimno.Byłam dzisiaj służbowo w Lublinie i odwiedziłam "Zielone Centrum" u Katri, mają duży wybór cebulowych .Nabyłam floksa wiechowatego w majtkowym-różowym kolorze z biało obrzeżonymi liśćmi i cebulkę białego psizębu.
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Jolu widzę że byłaś u Katri, ja jadę do Lublina w środę z małym do ortopedy to pewnie też tam zajrzę skoro jest już trochę cebulowych. Ten Twój dzielżan nie jest taki zły choć widziałam u kogoś na forum ładnego czekoladowego, tylko nie wiem u kogo jak znajdę to Ci napiszę (juz znalazłam go tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=490 ). Podobają mi się te Toje dwukolorowe dziwaczki ja miałam dwa lata temu wysiewane z mieszanki ale były same żółte.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jolu u Katri są zawsze ciekawe roślinki.
Ja cebulowych już nie kupuję.
Jedną reklamówkę mam z B, drugą z Zemborzyckiej, gdyż zimą wymarzły wszystkie hiacynty, część krokusów i narcyzów, tylko tulipany ocalały.
U nas sąsiad hoduje pszczoły, więc sieje facelię, ładnie wygląda pole faceliowe.
Ja cebulowych już nie kupuję.
Jedną reklamówkę mam z B, drugą z Zemborzyckiej, gdyż zimą wymarzły wszystkie hiacynty, część krokusów i narcyzów, tylko tulipany ocalały.
U nas sąsiad hoduje pszczoły, więc sieje facelię, ładnie wygląda pole faceliowe.
- jola1

IWONA1311- Iwonko polecam zakupy u Katri.Ten mój dzielżan to chyba taki sam jak w tym wątku który mi napisałaś tylko tam jest zdjęcie zrobione w skali makro.Nasionkami dziwaczków mogę Cię wspomóc bo cały czas zbieram a jest ich obfitość.
Tajka- rzeczywiście mają różne bardzo ciekawe cebulki ale ja też byłam tylko zainteresowana psizębem białym i żadnej innej cebulki nie kupiłam. Zamówiłyśmy z siostrą po kilka odmian w Lylypolu i w tym roku ma być dosyć.
Tajka- rzeczywiście mają różne bardzo ciekawe cebulki ale ja też byłam tylko zainteresowana psizębem białym i żadnej innej cebulki nie kupiłam. Zamówiłyśmy z siostrą po kilka odmian w Lylypolu i w tym roku ma być dosyć.