Przepisy na zdrowe życie.....
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21737
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
Przepisy na zdrowe życie.....
"Gdybyśmy zwrócili uwagę na to ,co jemy i jak jemy,to w naszych warunkach,tych teraźniejszych,nawet najgorszych i ekonomicznie i psychicznie,moglibyśmy 120 lat żyć,bo na tyle mamy zakodowane w Europie nasze siły żywotne.Tyle byśmy żyli bez znajomości słowa lekarz."
Są to słowa zakonnika ,bonifratra ojca Jana Grande,którego przepisy kulinarne i nie tylko ukazywały się w 1995 roku w lokalnej prasie niemalże całego kraju.
Troskliwie zbierałam wycinki z gazety stosując do dziś niektóre z podanych receptur. Wszystkie oparte są na wyeliminowaniu chemii ,na tyle na ile to możliwe,z naszego życia.
W 1996 roku receptury te zostały wydane w formie książeczki autorstwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków pt."Ojca Grande przepisy na zdrowe życie".Jestem w posiadaniu tegoż wydania i prośba Krysi o podanie przepisu na "karczek w jarzynach" spowodowała,że postanowłam zainteresować Was tym opracowaniem.
Ciekawie brzmią tytuły rozdziałów tego wydania np.
-"Świeta po polsku","Inteligencja na talerzu"czy "Wyrzucić margarynę przez okno"
Obok przepisów prostych,zdrowych potraw jak ziemniaki gotowane w mleku z cebulą ,w wydaniu tym można znależć wiele innych przydatnych porad jak np.odpowiedź na zadane przez Admina pytanie w wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2566
"Wieczorne ożywiania się i poranna senność- to symptom braku magnezu w organiźmie.Spożywajmy więcej roslin strączkowych,ciemnozielonych warzyw,surówek,polskich jabłek,pijmy...dużo kakao."
Interesujący jest także sposób na kaca:w noworoczny poranek np.na śniadanie należy zjeść 2 jajka na miękko,popić dużym kubkiem kakao,a po chwili - wypić szklankę soku z kiszonej kapusty.
Czy jesteście zainteresowani niektórymi przepisami.?
Są to słowa zakonnika ,bonifratra ojca Jana Grande,którego przepisy kulinarne i nie tylko ukazywały się w 1995 roku w lokalnej prasie niemalże całego kraju.
Troskliwie zbierałam wycinki z gazety stosując do dziś niektóre z podanych receptur. Wszystkie oparte są na wyeliminowaniu chemii ,na tyle na ile to możliwe,z naszego życia.
W 1996 roku receptury te zostały wydane w formie książeczki autorstwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków pt."Ojca Grande przepisy na zdrowe życie".Jestem w posiadaniu tegoż wydania i prośba Krysi o podanie przepisu na "karczek w jarzynach" spowodowała,że postanowłam zainteresować Was tym opracowaniem.
Ciekawie brzmią tytuły rozdziałów tego wydania np.
-"Świeta po polsku","Inteligencja na talerzu"czy "Wyrzucić margarynę przez okno"
Obok przepisów prostych,zdrowych potraw jak ziemniaki gotowane w mleku z cebulą ,w wydaniu tym można znależć wiele innych przydatnych porad jak np.odpowiedź na zadane przez Admina pytanie w wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2566
"Wieczorne ożywiania się i poranna senność- to symptom braku magnezu w organiźmie.Spożywajmy więcej roslin strączkowych,ciemnozielonych warzyw,surówek,polskich jabłek,pijmy...dużo kakao."
Interesujący jest także sposób na kaca:w noworoczny poranek np.na śniadanie należy zjeść 2 jajka na miękko,popić dużym kubkiem kakao,a po chwili - wypić szklankę soku z kiszonej kapusty.
Czy jesteście zainteresowani niektórymi przepisami.?
- alka
- 200p
- Posty: 375
- Od: 3 paź 2006, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Gdańska
Oczywiście, że jesteśmy zainteresowani !
Pełne półki sklepowe kuszą przetworzoną żywnością, zauważyłam, że jadłospis dzisiejszej rodziny znacznie różni się -na niekorzyść, niestety- od jadłospisu naszych dziadków i rodziców.
Od jakiegoś czasu czytam skład kupowanych produktów i odchodzi mi ochota na jedzenie.
Pełne półki sklepowe kuszą przetworzoną żywnością, zauważyłam, że jadłospis dzisiejszej rodziny znacznie różni się -na niekorzyść, niestety- od jadłospisu naszych dziadków i rodziców.
Od jakiegoś czasu czytam skład kupowanych produktów i odchodzi mi ochota na jedzenie.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6949
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: centrum
Re: Przepisy na zdrowe życie.....
Ja tak. Planuję pożyć 120 lat, albo jak da radę trochę więcej.KaRo pisze:...Czy jesteście zainteresowani niektórymi przepisami.?
Pozdrawiam Andrzej.
- alka
- 200p
- Posty: 375
- Od: 3 paź 2006, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Gdańska
Do masełka chlebek- bez środków spulchniających. Piekę od dwóch lat, bo długo zachowuje świeżość, a ja mieszkam daleko od sklepu i nie lubię starego pieczywa.
Chleb
1 kg mąki, najlepiej wrocławskiej
2 łyżeczki soli
2 garści otrębów (kupuję mieszane)
2 garści siemienia lnianego (może być prażone, ale nie musi)
2 garści ziaren słonecznika
1 garść ziaren dyni
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Wszystkie te składniki wymieszać na sucho i dodać 10 dkg drożdży rozpuszczonych z odrobiną cukru, w litrze wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką, nie trzeba nic wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godzinę.
Foremki keksowe (długości ok. 30 cm) wysmarować masłem i grubo wysypać ziarnami np. słonecznika- po upieczeniu są pyszne do obskubywania. ;:106 Na wierzchu można posypać sezamem.
Wyłożyć do nich wyrośnięte ciasto i do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę w temp. 200*C.
Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i z foremki, żeby odparował.
Jeśli chleb jemy z dżemem, to można ograniczyć ilość ziół.
Chleb
1 kg mąki, najlepiej wrocławskiej
2 łyżeczki soli
2 garści otrębów (kupuję mieszane)
2 garści siemienia lnianego (może być prażone, ale nie musi)
2 garści ziaren słonecznika
1 garść ziaren dyni
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Wszystkie te składniki wymieszać na sucho i dodać 10 dkg drożdży rozpuszczonych z odrobiną cukru, w litrze wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką, nie trzeba nic wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godzinę.
Foremki keksowe (długości ok. 30 cm) wysmarować masłem i grubo wysypać ziarnami np. słonecznika- po upieczeniu są pyszne do obskubywania. ;:106 Na wierzchu można posypać sezamem.
Wyłożyć do nich wyrośnięte ciasto i do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę w temp. 200*C.
Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i z foremki, żeby odparował.
Jeśli chleb jemy z dżemem, to można ograniczyć ilość ziół.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6949
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: centrum
To dlaczego lekarze zalecają margarynę zamiast masła? Jest nawet specjalna margaryna obniżająca poziom złego cholesterolu.
http://www.epacjent.pl/artykul.php?idar ... %BCywianie
http://www.epacjent.pl/artykul.php?idar ... %BCywianie
Pozdrawiam Andrzej.
Najzdrowsi byli nasi dziadkowie, a oni jedli tylko to, co im natura dała. Żaden produkt nie zastąpi naturalnego. Spójrz chociażby na jaja z hipermarketu i na te z normalnego gospodarstwa na wsi. Niebo a ziemia! 8) A śmietana? To samo! A chleb na zakwasie - miodzio!Chleb z marketu jest napompowany i smakuje jak gówno w lesie.Erazm pisze:To dlaczego lekarze zalecają margarynę zamiast masła? Jest nawet specjalna margaryna obniżająca poziom złego cholesterolu.
http://www.epacjent.pl/artykul.php?idar ... %BCywianie
A która krowa da Ci mleko na śmietanę z taką margaryną? Nie przekonasz mnie Andrzejku Margaryna to wymysł ludzi i żeby powstała, to natura nie wystarczy. Składniki na jej wytworzenie trzeba poddawać obróbce niestety.Erazm pisze:Nie wszystkie margaryny, zawierają niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans. Przeczytaj link, który dałem wyżej.