Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Dyptam jesionolistny

Post »

Ja obcinałam jak zaschły i nasionka się wysypały.Otwarte wyglądają jak gwiazdki, więc ładnie wyglądają ozłocone sprayem do bożonarodzeniowych dekoracji.Jednak nie można zbyt długo zwlekać, bo później gwiazdki się rozsypują i zostają same badylki.
_fox_

Post »

Powoli ale zaczął kwitnąć

Ma ktoś może fotkę siewek ?? cosik kiełkuje koło krzewu i żeby nie powyrywać ;:202
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zuzia55 pisze:Dorotko,a ten drugi nie żyje?W razie czego " młodziki" rosną. :wit
Zuziu kochana żyje i pięknie rośnie, tak bardzo się z nich cieszę. Mam nadzieje na piękne okazy, ale Ty pielęgnuj młodziki, bo nigdy nic nie wiadomo ;:3 .Oto dowody w postaci zdjęć :heja Obrazek Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo się cieszę Dorotko,ze ładnie rosną,mam nadzieję,ze niedługo będą takie jak moje. Obrazek Obrazek

-- N 27 maja 2012 15:32 --

Jacku-siewki dyptamu tak wyglądają. Obrazek Obrazek
i jeszcze biały Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu teraz to mi narobiłaś nadziei na tak piękne rośliny jak u Ciebie, muszę o nie dbać, a Ty dbaj o siewki, bo naprawdę trudno kupić porządną roślinkę (przynajmniej u mnie).
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
_fox_

Post »

THX Zuziu to jednak tak jak przypuszczałem, są to siewki ;:215 Znaczy Mojżesz dziatwy narobił :;230
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

No tak....on jest dosyć płodny :;230
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

W jakim okresie i jak długo to tak ładnie kwitnie ?Pytam się o to bo różnie o tym piszą. Na uwagę zasługuje również fakt,że jest to jedna z bardziej długowiecznych bylin wiele źródeł podaje,że rośnie ponad 50 lat a niektóre,że nawet przez około 100 lat może wyrastać co roku !
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja po ostatnich doświadczeniach mam wątpliwości , że to tak długowieczna bylina, :roll: Może w swojej ojczyźnie, ale w naszym klimacie nie jestem pewna :? Mój dyptam miał ok.10 lat, wykopałam go teraz wiosną, bo odbijał bardzo słabo, pączki były maleńkie i nie rosły.Karpa była jak kawał drewna ;:oj Może to była jakaś choroba, a może po prostu był stary :roll: Wiele roślin pochodzących z cieplejszego klimatu jako starsze egzemplarze zamiera (budleje, barbule, lawendy itp.)
Już posadziłam młody :)
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A napiszcie proszę jakie wysokie są dyptamy? W internecie podają że od 60-120. No ale jak bardziej 60 to posadzę go w środku rabaty a jak bardziej 120 to na tyle rabaty. Proszę doradźcie bo sama nie wiem gdzie mam go umiejscowić.

Czy za jeżówką która dorasta do 80 cm by go było widać?

pozdrawiam,
Agnieszka
Awatar użytkownika
elwirka
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 21:23

Post »

Dyptam kocha pełne słońce ,mój dorasta do 70-80 cm, natomiast jeżówki wolą więcej wilgoci, wystarczy im półcień i kwitną co najmniej dwa miesiące później .Dałabym jeżówkę do tyłu.
Pozdrawiam Elwira
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Re: Krzew Mojżesza Dyptam Dictamnus fraxinella

Post »

Odgrzebuję wątek.
Również uparłam się na ten krzew :) . Zobaczymy ile z tego uparcia wyjdzie.
Chciałabym posadzić, jeśli uda mi się nabyć te krzaczki, dyptam razem z jukami.
Szukając informacji natknęłam się jednak na artykuł, w którym jest napisane, że jest to roślina uczulająca na światło (http://www.aptekarzpolski.pl/index.php? ... &Itemid=86),
czy zdarzyło się Wam ulec poparzeniu tą rośliną? Mam małą córkę, i nie wiem, czy ryzykować. Zwracam uwagę co robi moje, na razie 11 miesięczne dziecię, ale też nie chcę nieświadomie sprowadzać niebezpieczeństwa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie zdarzyło się to dwukrotnie, przez nieuwagę przy podwiązywaniu obok rosnącej róży.Za pierwszym razem miałam plamy, za drugim bąble surowicze.Parzą w dni słoneczne przekwitłe, kwiatostany (do czasu aż zaschną i wysypią się nasiona) gdy się o nie otrzeć dopóki są jeszcze zielone i soczyste.Wystarczy obciąć przekwitłe kwiatostany i roślina jest całkowicie bezpieczna, bo jej liście nie parzą.Ja kwiatostanów nie obcinałam, bo są długo ozdobne.
Nie taki diabeł straszny.. :wink: :)
Paradoksalnie, teraz cierpię chyba bardziej niż gdy byłam poparzona, bo mój ukochany ok.10 letni dyptam zginął i posadziłam młody, ale jeszcze mały :(
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Teraz tak myślę, że jakby tak dyptam w środek wsadzić, otoczyć jukami, to dostęp dzieciaczków byłby utrudniony.
Hmmm. Muszę nad tym pomyśleć, i poszukać szkółki, gdzie ewentualnie kupię wspomnianą roślinę.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyptam ma spory system korzeniowy, więc silą rzeczy sadzonki są małe, inaczej musieliby sprzedawać w dużych donicach.No i ile czasu trzeba byłoby czekać żeby sprzedać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”