Kuchnia Kaśki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1476
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Tak na wszelki wypadek upiekłam szybko następne ( dokładnie według przepisu) i wiecie co?! Smakują prawie identycznie :D . Mam teraz 2 placki biszkoptowe.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Kasiu ,mięsko robię w piekarniku i pod koniec jakieś 30min daję po bokach kiełbaskę pychotka tylko musi się trochę podrumienić :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Jakie mięsko? Gdzie przepis?
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Pieczona szyneczka nacieram przyprawami solą i trochę oliwy i sobie stoi a dziś do piekarnika a pózniej kiełbaska i tyle a używam przypraw tylko ziołowych nic z mieszanek typu vegeta cz do pieczeni :heja
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

A ile się toto piecze. Jeśli mozesz, to proszę o dokładny przepis... Kusi mnie ;:65
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Ja miałm dużą szynkę 5 kg na każdy kg mięsa pieczę się około godziny. Ja robię to tak mieszam przyprawy w miseczce razem z solą a daję-Czomber,pieprz paprykę zioła prowansalskie,estragon ale tu jest dowolność co chcesz jakie zioła lubisz do tego ,główka czosnku. w mięsku robię nożem szczelinkę wszypuję trochę przypraw uprzednio wymieszanych z solą i wkładam ząbek czosnku i tak co kawałak resztą przypraw obsypuję mięsko i polewam oliwą dobrą zawijam w folie i stoi dobę. No i do piecyka na 200c i smacznego ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Już zapisuję... ;:333
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Dziewczyny !
Czy któraś z Was naciera, skrapia mięsko do pieczenia octem, kwaskiem, czy cytryną ?
Dawniej, za kawalerskich czasów, coś mi chodzi po głowie, że babcia i mama / mówię o wieprzowinie, nie dziczyźnie / skrapiały mięso wodą z octem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Nie ja nigdy tego nie robię można potraktować trochę wódką :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3653
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Dziczyznę owszem,ale wieprzowinę nigdy nie robiłam octem.Chociaż wiem,ze dobrze moczyć mięso w maślance,albo w kwaśnym mleku,ale myślę,ze ocet za mocny,może rozcieńczony?
Zabieram się za sernik,upiekłam biszkopt pod galaretkę pogotowałam na sałatkę i galart,mięsko się piecze,a pasztet upieczony :D .
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Z dawnych czasów pamiętam ( z przekazów babci, teściowej, czyli jeszcze
starszego pokolenia :wink:), że octem skrapiało się wołowinę, dziczyznę, baraninę - po to, aby skruszała. A w przypadku baraniny i dziczyzny, żeby trochę zatraciła swoisty zapach.
Oczywiście z kompletem różnych przypraw.
Oj, dawno nie robiłam takiego "prawdziwego" mięska ;:173
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Dziewczyny!
Wczoraj, a raczej przedwczoraj zamacerowałem sympatyczny karczek .
Za kilka minut wyląduje w piekarniku.
Co nie zmienia faktu, że nawet wieprzowinę "dla delikatności", jakoś tak traktowano jakimś octem.
No to mam robotę na święta. Będę musiał rozgryźć temat, bo mi inaczej nie da to spokoju.
Temat wywołałem, bo już nawet mięso surowe jest takie mniej smakowo mięsne.

Pozdrawiam Świątecznie !
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3653
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Krzysiu,uważaj z octem,bo nawet dziczyzna jeśli z nim przeholujesz straci smak.
Melduję,że mięsko gotowane 2 razy po 15 min,wyszło mi super pyszne.
A jak wyszedł ten twój karczek,i gdzie przepis???
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”