Kuchnia Kaśki
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu u mnie do tego samego sładu jeszcze białko z jakja na twardo bardzo drobno pokrojone.
Teraz jest gotowy w słoikach.
Teraz jest gotowy w słoikach.
Pozdrawiam Krystyna
Re: Kuchnia Kaśki
Wiem, ale kiedyś nie było
Cały smak w jego drobniutkim krojeniu.
Żółtka z tych jaj dawałam do chrzanu ze śmietaną.
Cały smak w jego drobniutkim krojeniu.
Żółtka z tych jaj dawałam do chrzanu ze śmietaną.
Pozdrawiam Krystyna
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7430
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
Tak prawda taki chrzan to jest to i sosik tatarski robiony w domu to pycha.
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Przyszłam poomiatać pajęczyny w mojej kuchni,tylko co by tu wstawić? Coś świątecznego?
Zaraz pomyślę,a was proszę o przepis na domowy chrzan,może któraś robi?
Zaraz pomyślę,a was proszę o przepis na domowy chrzan,może któraś robi?
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
No to może
galantyna z kurczaka
Potrzebujemy dużego kuraka,surowego obieramy z mięsa,tak jak umiemy . Kiedyś bawiłam się w luzowanie kości tak,żeby nie uszkodzić skóry,w którą zawijałam galantynę,ale teraz zawijam bezpośredni w gazę.
Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz,słodką mieloną paprykę.Teraz na spory kawałek gazy wykładamy mięso,formując prostokąt,z 2 jajek smażymy omleta,wykładamy na mięso,może być porwany na kawałki,na to wzdłuż cienka parówka i zwijamy.Oczywiście taka by gaza była tylko na wierzchu,a nie w środku galantyny.Owijamy bawełnianą nicią,i gotujemy ok pół godziny w wywarze z warzyw,od biedy woda z wegetą.
Wkład do środka może być oczywiście inny,mieszanka warzyw,lub podsmażone pieczarki,to co lubimy.Niestety nie mogę znaleźć fotek.
galantyna z kurczaka
Potrzebujemy dużego kuraka,surowego obieramy z mięsa,tak jak umiemy . Kiedyś bawiłam się w luzowanie kości tak,żeby nie uszkodzić skóry,w którą zawijałam galantynę,ale teraz zawijam bezpośredni w gazę.
Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz,słodką mieloną paprykę.Teraz na spory kawałek gazy wykładamy mięso,formując prostokąt,z 2 jajek smażymy omleta,wykładamy na mięso,może być porwany na kawałki,na to wzdłuż cienka parówka i zwijamy.Oczywiście taka by gaza była tylko na wierzchu,a nie w środku galantyny.Owijamy bawełnianą nicią,i gotujemy ok pół godziny w wywarze z warzyw,od biedy woda z wegetą.
Wkład do środka może być oczywiście inny,mieszanka warzyw,lub podsmażone pieczarki,to co lubimy.Niestety nie mogę znaleźć fotek.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu czytasz mi w myślach z tym przepisem zrobię z pieczarkami.....uwielbiam galantynkę zalaną galaretką.....pycha Więc na święta galantynka będzie jedną z potraw
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu, dobry chrzanik wrzuciłam u siebie - zapraszam
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
jak tu pysznie, nie tylko będę zaglądać ale i co nieco robić mniam mniam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7430
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
No nareszcie ożyłaś bo zaglądałam kilka dni temu i nic się nie działo ale szacun dla Ciebie
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5313
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
Ja jednak nadziewam skórę z kurczaka- odkrawam po ugotowaniu kilka plastrów i robię w galarecie i dużo zielonej pietruszki Kasiu ja parzę 45min. Przepraszam że się wcinam