rtk10możesz śmiało zamrozić ciasta bodajże każde.Ja mrożę nawet torty.Makowce i sernik smakują mi najbardziej po rozmrożeniu.Chyba nawet są lepsze niż świeże.Ciasta mrożę zaraz po Swiętach ,tak żebym nie miała już pracy na sylwestra.
Pijane śliwki to najpyszniejsze ciasto jakie robię .Znika wmig
PIJANE ŚLIWKI
500g śliwek (namoczyć je w alkoholu na tydzień przed pieczeniem tak żeby śliwki cale były namoczone)
biszkopt;
4 jajka
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kem z nutellą;
25 dag masła20 dag nutelli
śliwki z wódki
wierzch;
1/2 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 op śmietan fix
opruszyć czekoladą,kawą lub migdałami
przygotowanie;
białka ubić,dodać cukier dodać żołtka,ubijać.Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną,proszek,kakao.Wymieszać i wylać
do formy Piec 170st-25 minut
masa;miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami nutelkę.Na samym końcu dodać drobniutko pokrojone śliwki z wódki.
Ciasto nasączyć alkoholem ze śliwek(można rozcieńczyć,ja tego nie robię,ciasto jest mocno alkoholowe
)Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę.
schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.Na koniec dodajemy śmietan fixy.Wykładamy na masę.Dekorujemy i...jemy,a potem do auta już nie wsiadamy
Bez ubitej śmietany też można się obyć.Kiedyś mi się nie ubiła i było bez.Posypałam tylko płatkami migdałowymi.