W moim zielonym świecie... - dorcia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Anoli, bardzo chętnie, gdy tylko przekwitnie. :lol: Teraz mam nowy nabytek: kalanchoe, które kwitnie bardzo jasno różowo, ale przechorowuje przesadzenie i wygląda na razie paskudnie :cry: .Już myślałam, że uschnie, ale coś się zaczyna dziać, listki mu pojędrniały. Pozdrawiam, Dorota :P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki serdeczne :D Ale niech kwitnie dłuuuugo, na razie chętnie popodziwiam u Ciebie :D Ja mam tylko czerwoniutkie i to siłą od babci wydobyte szczepeczki. Wyciągnęło się u niej niemiłosiernie, potem je wyziębiła. Poszczypałam od góry - tłumaczyłam, że dla dobra rośliny, nie chciała wierzyć - ale to prawda, bo się tam całe sypie. Teraz jak pojadę, sprawdzę czy odbija. Kalaonche, to twarda sztuka, początkowo też sadzonki marniały więdły, listeczki opadały - ale przetrzymałam je i teraz są cudne (jak dla mnie) :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
dorcia
1000p
1000p

Post »

Przemo, pomóż. :cry: Kupiłam sagowca i dopiero w świetle dziennym dostrzegłam, że ma on nabłyszczone liście. Czy mu to nie zaszkodzi, czy mogę jakoś zmyć ten nabłyszczacz? Boję się myć pod wodą bieżącą. żeby nie zamoczyć kłodziny. I tak w sklepie został za mocno podlany. Pozdrawiam, Dorota :P
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Włóż doniczkę z orzechem w torebkę foliową szczelnie zawiąż by nie zalać orzecha liście umyj letnią wodą z szarym mydłem a potem spłucz dokładnie wodą i wyjmij doniczkę z foliówki. :D
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję, Przemo. :lol: Na razie przetarłam liście mokrą ściereczką, a pokłułam się przy tym okropnie. :( Niestety, ale szarego mydła w domu nie mam i cała operacja uwalniania cykasa z nabłyszczacza musi poczekać do jutra. Pozdrawiam, Dorota :P
dorcia
1000p
1000p

Post »

Moja staruszka monstera poczuła wiosnę, ja planowałam ją przesadzić, a ona wypuściła listki z bocznych przyrostów i to aż trzy: Obrazek
:lol: :lol: :P
dorcia
1000p
1000p

Post »

A to mój nowy nabytek - sagowiec: Obrazek Obrazek Obrazek

Gdy poczytałam o jego wymaganiach, to strach mnie obleciał, czy zapewnię mu takie warunki, jakich on potrzebuje. :cry:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Przepiękny ten Twój sagowiec! Miałam kiedyś tą roślinę, ale przez rok czasu tylko stała na parapecie i nic więcej, żadnego listka nie wypuściła, wiec ją pożegnałam oddając komuś w prezencie :D U Ciebie na pewno nie będzie taki leniwy :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Oj, czuję strach przed tym kwiatkiem, jakiego nigdy nie odczuwałam. :roll: :roll: On ponoć nie znosi parapetów okiennych. Dobrze rośnie w niewielkim oddaleniu od okna wschodniego bądź południowego. Postawiłam go w pobliżu okna południowego na stoliku i boję się go podlać, żeby nie zalać . Patrzę na niego , szukając jakichś dziwnych objawów. Może to już choroba, nie wiem... :oops: Pewnie za dużo przeczytałam różnych mądrości na jego temat. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Śliczny cykasik tfu tfu. Też takiego miałam ale się z nim rozstałam przez moja głupotę :( Najpierw go przesuszyłam, potem na doprawkę przelałam i w taki sposób go wykończyłam, aż wstyd pisać... :oops:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Nic się nie przejmuje! Patrząc jak Ci wszystkie kwiaty pięknie rosną to jestem pewna, że z sagowcem też nie będziesz miała problemów :D Słyszałam, że jego to najlepiej zostawić w spokoju - nie chuchać i nie dmuchać :D
dorcia
1000p
1000p

Post »

Chyba tak zrobię, "dam sobie na wstrzymanie" :lol: :lol:
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Cudowny sagowiec :shock:
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dzięki, Monisiu, w imieniu sagowca. Dorota :P
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przesadź go w większą o 4 cm w średnicy doniczkę bo jak ruszy z wegetacją zacznie tracić liście, będą żółkły bo ma na pewno przerośnięty system korzeniowy. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”