Niestety nie mam zdjęć sprzed "rewolucji".U mnie jest skarpa na której rósł śliwowy gąszcz.
300 m2 frajdy
Re: 300 m2 frajdy
Kolejna osoba która przeprowadza zmiany na działce ROD.
Niestety nie mam zdjęć sprzed "rewolucji".U mnie jest skarpa na której rósł śliwowy gąszcz.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba dziś, kto żyw odwiedzał swoje ogrody. Ja też. Ot pozgrabiać liście, posiedzieć w słoneczku....a było go dziś pod dostatkiem
No i co zastałam...
Wszystkie kopczyki rozgarnięte, roślinki gołe a wokół ślady małych nóżek zwierzęcych. Zastanawiam się kto tak mi rozrabia

Zakopczykowałam wszystko raz jeszcze, powtykałam dokoła kopców świerkowe gałązki. Zobaczymy.
Jesień to liście, wszechobecne liście. Wyglądają ślicznie

A to moja sosna - Sonia. Dziś paliłam igły, zapachniało żywicą i tak mi się zrobiło miło, poczułam lato

No i co zastałam...
Wszystkie kopczyki rozgarnięte, roślinki gołe a wokół ślady małych nóżek zwierzęcych. Zastanawiam się kto tak mi rozrabia
Zakopczykowałam wszystko raz jeszcze, powtykałam dokoła kopców świerkowe gałązki. Zobaczymy.
Jesień to liście, wszechobecne liście. Wyglądają ślicznie
A to moja sosna - Sonia. Dziś paliłam igły, zapachniało żywicą i tak mi się zrobiło miło, poczułam lato
- Ruda2011

Po raz kolejny zrobiłam ostatni najazd na działkę. Kupiłam 400 l ziemi ( jak to niewiele
) do zakopcowania roślin.
Użyłam ziemi, liści, gałęzi z kłującymi igłami - może to wszystko zniechęci "współwłaścicieli" na czterech łapkach do grzebania
Moja rabata różana Numero uno

Rabata z Hebe, Azalią i jedną różyczką. Ściółka z liści okrywa cebulki wczesnowiosennych

A to moje pnące róże. Też w otulince. Otulone też eksperymenty różane ( na razie dają radę - odpukać)

Otulone też wiciokrzewy zasadzone we wrześniu ( puściły listki czyli też dają radę
)

A tu rabata przygotowana na zioła i przyprawowe ( maleńka bo nawet nie mam pomysłu na jakie
)

Dąbrówka pokryła się białym nalotem. Podejrzewam "opad poogniskowy" no bo co innego
Zobaczymy po deszczu.

Użyłam ziemi, liści, gałęzi z kłującymi igłami - może to wszystko zniechęci "współwłaścicieli" na czterech łapkach do grzebania
Moja rabata różana Numero uno
Rabata z Hebe, Azalią i jedną różyczką. Ściółka z liści okrywa cebulki wczesnowiosennych
A to moje pnące róże. Też w otulince. Otulone też eksperymenty różane ( na razie dają radę - odpukać)
Otulone też wiciokrzewy zasadzone we wrześniu ( puściły listki czyli też dają radę
A tu rabata przygotowana na zioła i przyprawowe ( maleńka bo nawet nie mam pomysłu na jakie
Dąbrówka pokryła się białym nalotem. Podejrzewam "opad poogniskowy" no bo co innego
- empuza

- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Mariola! No co Ty ? Już kopczyki? Nie boisz się, że roślinki zmarzną?
Przecież będziesz jeszcze zagladała, prawda?
Moje 120 szt jeszcze czeka (ziemia, obornik i trociny w pogotowiu)
Imer u nas woda nadal leci, więc można jeszcze dobrze roślinki podlać przed zimą.
Przecież będziesz jeszcze zagladała, prawda?
Moje 120 szt jeszcze czeka (ziemia, obornik i trociny w pogotowiu)
Imer u nas woda nadal leci, więc można jeszcze dobrze roślinki podlać przed zimą.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witaj Mariolu
Nie zostawiam za każdym swojego śladu ale wiernie Ci kibicuję
Jeżeli uda Ci się utrzymać takie tempo robót, to w przyszłym będziesz miała w pełni zagospodarowaną działkę. Gratuluję
Ja jeszcze nie zabezpieczam roślinek, mało tego mam nie wykopane dalie i kanny. Opóźniam jak mogę, bo nie bardzo mam gdzie przechowywać kłącza.
Na dokładkę mam plany sadzeniowe na najbliższy tydzień
Chyba muszę włączyć turbodoładowanie
Helena
Nie zostawiam za każdym swojego śladu ale wiernie Ci kibicuję
Ja jeszcze nie zabezpieczam roślinek, mało tego mam nie wykopane dalie i kanny. Opóźniam jak mogę, bo nie bardzo mam gdzie przechowywać kłącza.
Na dokładkę mam plany sadzeniowe na najbliższy tydzień
Chyba muszę włączyć turbodoładowanie
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- oster
- 1000p

- Od: 9 mar 2011, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak ja się cieszę, że mamy taka piękną jesień i tyle jeszcze dzieje się na działeczkach.
U Ciebie coraz przyjemniej, no i tyle rabat przekopanych. Najbardziej zazdroszczę Ci tej sosny wielgachnej
(bo to sosna, nie?
)
Pozdrawiam
U Ciebie coraz przyjemniej, no i tyle rabat przekopanych. Najbardziej zazdroszczę Ci tej sosny wielgachnej
(bo to sosna, nie?
Pozdrawiam
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Mariolu, przykro mi, ale na dąbrówce to z pewnością nie opad ogniskowy tylko mączniak. Koniecznie musisz przy oprysku innych roślin na mączniaka opryskiwać również dąbrówkę.
- imer
- 1000p

- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Mariolu, widzę, że już pełne przygotowanie do zimy. Musisz mieć w pobliżu jakieś zwierzaki, które rozgrzebały kopczyki szukając jedzenia. Sosenkę masz ładną, ja mam u siebie jednego starego świerka w samym rogu. A i liści mnóstwo z sąsiedzkich brzóz i czarnego bzu.
- Ruda2011

zwkwiat i co będzie ? szlag ją trafi ? A zainfekuje inne rośliny ( mam obok hortensje) ? Może wyrwać ? Odbije podwójnie - jestem pewna. Koszę na trawniku jak trawę i odrasta
Empuzko jak to - zmarzną
Właśnie zakopczykowałam posadzone jesienią po to, żeby nie zmarzły zimą. Źle zrobiłam
?
Helenko czy kanny dają radę przezimować w glebie ? Nie mam szans na przechowywanie czegokolwiek ( w domu gorąc, w garażu +16 zimą. Trzymam kciuki za Twoją końcówkę.
Remi jest cudnie. Powtarzam - dla mnie może tak być do wiosny
Nie wierzę w żadne wymrażanie robactwa. W cieplejszych krajach w ogóle nie ma zimy i dają radę. W Wielkanoc mają drugi zbiór cebuli ( widziałam )
Osterku tak, to sosna - Sonia. Cudo co ? ( szkoda, że nie pospolita ale dwie pospolite zasadziłam na terenie zielonym pod blokiem - dają radę
)
Empuzko jak to - zmarzną
Helenko czy kanny dają radę przezimować w glebie ? Nie mam szans na przechowywanie czegokolwiek ( w domu gorąc, w garażu +16 zimą. Trzymam kciuki za Twoją końcówkę.
Remi jest cudnie. Powtarzam - dla mnie może tak być do wiosny
Osterku tak, to sosna - Sonia. Cudo co ? ( szkoda, że nie pospolita ale dwie pospolite zasadziłam na terenie zielonym pod blokiem - dają radę
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć, Mariolko. Miło poznać Sonię. W sam raz do pary dla mojego Czesława
A wiesz, że ja grabiąc liście, także poczułam się tak, jakby już była wiosna i zaraz zaczną z ziemi wychodzić krokuski. Dziwne uczucie, prawda?
Ciekawa jestem, co za paskudy kręciły się koło twoich zabezpieczeń zimowych. Jeśli chodzi o róże, to może byś po prostu położyła tam kilka niedużych kamieni. Wtedy to "coś" zostałoby zniechęcone do grzebania.
Przypomniałaś mi, żeby poprzykrywać młode wiciokrzewy. Krzątałąm się koło swoich róż, ale o wiciokrzewach całkiem zapomniałam. Zaraz idę je przysypać liśćmi.
Ale mamy pogodę, co? Nie pamiętam takiego listopada
A wiesz, że ja grabiąc liście, także poczułam się tak, jakby już była wiosna i zaraz zaczną z ziemi wychodzić krokuski. Dziwne uczucie, prawda?
Ciekawa jestem, co za paskudy kręciły się koło twoich zabezpieczeń zimowych. Jeśli chodzi o róże, to może byś po prostu położyła tam kilka niedużych kamieni. Wtedy to "coś" zostałoby zniechęcone do grzebania.
Przypomniałaś mi, żeby poprzykrywać młode wiciokrzewy. Krzątałąm się koło swoich róż, ale o wiciokrzewach całkiem zapomniałam. Zaraz idę je przysypać liśćmi.
Ale mamy pogodę, co? Nie pamiętam takiego listopada
- jacekbielsko

- Od: 15 maja 2011, o 21:53
Witaj Mariolko
Śliczna działeczka, i się rozwija
Roślinki małe to cieszą i człowiek sadzi i sadzi jak najwięcej, ale jak wiem po sobie ciągle mało i mało
taki nałóg
A co do tego miejsca co w wątku ZKMRE, to miejsce to Kozia Górka http://www.koziagora.republika.pl/
Śliczna działeczka, i się rozwija
Roślinki małe to cieszą i człowiek sadzi i sadzi jak najwięcej, ale jak wiem po sobie ciągle mało i mało
A co do tego miejsca co w wątku ZKMRE, to miejsce to Kozia Górka http://www.koziagora.republika.pl/
- sangwinaria

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
budowaliście z synem gril . Czy impreski przy nim są udane ? ogródek bardzo fajny . A pomysły macie super
- Ruda2011

Sangwinario grill...tak, z synem. Dzięki za dobre słowo - miło nam
Imprezki, jak to imprezki - dużo mięska z grilla, piwa, śmiechu....
Samo budowanie - hmmm, interesujące doświadczenie. Dużą pomoc miałam tu na forum.
Imprezki, jak to imprezki - dużo mięska z grilla, piwa, śmiechu....
Samo budowanie - hmmm, interesujące doświadczenie. Dużą pomoc miałam tu na forum.
- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Bardzo urokliwy ogródeczek , niby 300 m2 ale jest co oglądać i podziwiać .
Ja mam takich małych rozrabiaków co korę i wszystko czym przykrywam agrowłókninę wydrapują .
No cóż trzeba im wybaczyć .
- Ruda2011