magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: magdogród:-)

Post »

Przecież jeszcze październik! ;:14 :lol:
magdala

Post »

gorzata76 pisze:Przecież jeszcze październik! ;:14 :lol:
Taaak???? :wink: No popatrz, a ja już tak do przodu jestem... :roll:

To pewnie z tej niecierpliwości w czekaniu na wiosnę :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

O, proszę, jak szybko powstają rabaty na piasku...
A ja tu czuję/czytam radość... Hi, hi... i bukszpan zostanie na starych"śmieciach" bo mąż potrzebny na miejscu... bo ma biedaczysko jeździć i podlewać... A studnia będzie potrzebna, oj będzie...
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Jak mnie dawno u Ciebie nie było! Czas leci jak by mu za to płacili :(
Za to Ty go nie marnujesz. Płonę z ciekawości, jak wszystko ruszy wiosną.
magdala

Post »

aleb-azi pisze:O, proszę, jak szybko powstają rabaty na piasku...
Izabelko :wit Ale w końcu może nie będę miała problemu z cebulowymi :D
Na starej działce musiałam rozrzedzać glinę piaskiem ,a wiele cebul po prostu zgniło ,zadusiło się w tamtej ciężkiej ziemi.

Wszystko okaże się wiosną - jako pierwsze w nowym ogródku test zdają:
czosnek ,cebulica, szafirki ,szachownice, aaa! muszę zabrać jeszcze przebiśniegi :D

Ze "starego" zostały mi do zabrania: piwonie, irysy, lawendy, powojnik, kilka funkii, bukszpany, i trochę drobnicy bylinowej.
Nie chcę ogołocić tamtej działki doszczętnie,bo przecież jakoś musi się zaprezentować ewentualnym nowym nabywcom. :D

Z piwonii np. wezmę po kawałku karpy ,a reszta zostanie sobie w ziemi.

Witaj Oster :wit

Ja myślę ,że mu płacą 8-) I to niezłą godzinową stawke......
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Rok temu posadziłam na działce piwonię drzewiastą , potem niestety padła ona ofiarą dzików :evil: -zżarły jej całe pędy.
Wiosną wypuściła od korzeni ładne gałązki - pewnie to podkładka ,na której została zaszczepiona drzewiasta?
Jakich piwonii uzywa się jako podkładki ? Co może mi z niej wyrosnąć- inna drzewiasta czy piwonia chińska?
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po latach eksperymentów doszłam do wniosku ,że nie lubię wydziwianych odmian narcyzów i żonkilii.
Jestem tradycjonalistką. Muszę kupić baaardzo dużo cebul Narcyza Poeticusa - uwielbiam go ,
pięknie wyglądają w duzych kępach....

-- So 29 paź 2011 14:35 --

Trochę martwię się o moją nową "rabatę" - z jednej strony fajnie ,bo schowana jest pod sosnami ,w zacisznym miejscu,
ale z drugiej ....jak tam ma się znaleźć śnieg, który ochroni rośliny przed zmarznięciem??
Pewnie będę latać tam z łopatą i sztucznie zaśnieżać..... :? :?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Nie wiem, jak to się dzieje, ale podczas dwóch ostatnich zim śniegu zawsze u mnie napadało wszędzie!. Pewnie dlatego, ze ciagle wieje... ;)

ciekawa jestem, jak Twoje przesadzne roślinki przyjmą nowe warunki? Ale jeśli nie są wybitnie wilgociolubne, to pewnie się przystosują. Podobno piach łatwiej ulepszyć, niż glinę rozlużnić :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojej, Magda, takie zwały ziemi do wyrównania! Ćwiczenia wzmagające kręgosłup pilnie wskazane! Ale ziemia wygląda na porządną ziemię! ;:108 Och, jak tam wszystko będzie rosło!
Czytam o tym Twoim poczuciu zasiedziałości rodziny w tym miejscu, prawda, że jak tak sobie pomyślimy, że dzieci i wnuki i pra...pra...będą w tym miejscu na to wszystko patrzeć, to się takie poczucie misji dziejowej rodzi...niemal...I miejmy nadzieję, że nie bedą miały ogrodniczej pasji, bo wszystko zryją i urządzą na nowo :wink: :;230
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Magdo, podpatruję, kibicuję i podziwiam ;:196
Rozumiem ekscytację związaną z narodzinami nowego miejsca na ziemi.
Cudowna sprawa ;:167 .
Też jestem tradycjonalistką (chyba nie tylko ogrodową), lubię 'babcine byliny'. Chociaż nowości kuszą, oj kuszą...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magdala

Post »

Sure pisze: ciekawa jestem, jak Twoje przesadzne roślinki przyjmą nowe warunki? Ale jeśli nie są wybitnie wilgociolubne, to pewnie się przystosują. Podobno piach łatwiej ulepszyć, niż glinę rozlużnić :roll:
Agatko :D Dla wybitnie wilgociolubnych też mam dobre miejsce -od strony z sąsiadami (zachodnia przechodząca w północną).
Ziemia tam właściwie rzadko jest sucha - Funkie ,Hortensje i Rododendrony będą miały dobrze :D
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
artam pisze:I miejmy nadzieję, że nie bedą miały ogrodniczej pasji, bo wszystko zryją i urządzą na nowo
Marto :D No właśnie - a jak mi wyasfaltują ogród na jakieś boiska??? Różne mogą mieć pasje... :wink:
No cóż, pewnie wtedy aż tak mi już nie będzie zależało ..... ;:118 :;230

Klaryso
:D Nowości tulipanowe i narcyzowe kusiły mnie do czasu ,kiedy zobaczyłam ,że nie są tak "plenne" (??)
jak te stare odmiany.Co roku wybijał jeden i ten sam narcyz nowej odmiany ,nic mu nie przybywało ,a stare dobre Poeticusy
rozrastały się w wielkie kępy -nie dziczały ,nie zmieniały się -ot co !
Przyznam ,że mógł to też być efekt ciężkiej gliniastej ziemi -niedobrej dla cebul.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Madzik, :wink: no zobacz, u Ciebie taki piasek a u mnie raczej glina. :shock: A to tak nie za daleko ode mnie.
O śnieg pod sosnami to się nie martw. Jak już zacznie sypać, to zasypie równo. Raczej rozejrzyj się, gdzie Ty ten śnieg będziesz przy odśnieżaniu odrzucać. :;230
Będziesz jutro też coś tu sadzić ?
Może wpadniesz na kawkę do mnie ? Jutro jestem w domu, mam wolne.
:wit
magdala

Post »

Krysiu :D
Dziękuję bardzo za zaproszenie :D Dzisiaj niestety nie byłam na działce , a strasznie "łażą" za mną kolejne rośliny do przesadzenia,no i te zwały
ziemi....
Czy u Ciebie też było tak ciepło? U nas było aż 14 stopni!!! Szok.
--------------------------------------------------------------------------------
Dopiero dziś pojechałam na cmentarz,żeby posprzątać u mojej Mamy.W ogóle ostatnio jest niewesoło ,bo
mój tata miał operację i właściwie wszystko wskazuje ma to ,że będzie musiał stale być pod opieką.
Przykre to bardzo ,co może stać się z człowiekiem na starość.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Och, Madziu - czyli przed Wami duże wyzwanie... życzę Wam, aby stan zdrowia Taty poprawił się, na tyle, na ile to możliwe ;:196
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

U mnie też jakoś smutnawo... właśnie wróciliśmy z pogrzebu mamy koleżanki. Został tata niby sprawny ale jednak nie do końca.
A dzień był piękny i pewnie był by ogrodowy. A wczoraj na plaży w Rewie spacerowałam i myślałam co tu jeszcze da radę rozebrać ;:3 Szłam z manelami w łapie i w samej bluzeczce.
A najlepsze było to że przypłynął kuter ze świeżą rybką ;:137 i mężuś ją pięknie usmażył. Tylko szkoda że meble ogrodowe były juz schowane i nie jedliśmy na dworze.
magdala

Post »

Ech ,to takie schorzenie trochę podobne do alzcheimera, mam nadzieję jednak ,że nie będzie postępowało ....
Ale jak musisz własnemu tacie wytłumaczyć czy na zdjęciu jest jego mama czy żona ...to rozumiecie :(

A pogoda rzeczywiście przepiękna! No ,ale żeby aż "do samej bluzeczki "...???? :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A wczoraj zaszalałam (a może oszalałam :roll: ) i zrobiłam zakupy w "Sadzawce"- zamówiłam sobie 4 funkie i 4 piwonie chińskie.....
Wszystkie piwonie w różnych odcieniach różu z żółtym środkiem . Kwiaty typu japońskiego czyli pojedyncze (te moje pomponiaste
piwonie nieco mnie już irytują... :wink: ) Zdążę to jeszcze wszystko posadzić ????
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Magdo, posadzić pewnie zdążysz, ale czy funkie będą miały jakieś listki, to nie wiem?
nie pamietam, co mi ostatnio przyszło w zamówieniu, jakieś kiedyś pięknie kwitnące, ale wyglądało, jakbym sadziła samą ziemię! ;)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wspułczuję choroby taty, myślałam sobie ostatnio, że ciężko było opiekować się chorymi rodzicami, ale teraz... chętnie bym do tego wróciła...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”