Kuchnia Kaśki
- nina1611
- 500p
- Posty: 833
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Kuchnia Kaśki
pasztet na pewno pyszny, zwłaszcza w wykonaniu tak uroczego pomocnika a ja widzę że jest i kiciuś w domku
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Niektóre z moich storczyków ...
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Jest kocisko w domu,Kacperek go podkarmia,na razie nic nam kociego nie dosypał,ale kto wie,jego mamusia jak była mała podjadała królikom prażone ziarno
Dziś mam w planach upiec zebrę,poraz pierwszy,a no obiad coś z piersi z indyka,ale co,jeszcze nie wiem
Dziś mam w planach upiec zebrę,poraz pierwszy,a no obiad coś z piersi z indyka,ale co,jeszcze nie wiem
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Witaj Kasiu,
dziękuję za wiadomości na PW. Skorzystałam podwójnie, bo jeszcze trafiłam na Twój wątek. Niesamowita skarbnica fajnych, sprawdzonych i nieskomplikowanych przepisów. DZIĘKUJĘ - zostały "wprowadzone" do pamięci.
A może spróbujesz na obiadek takiego przepisu z mięskiem z indyka.
ROLADKI Z MIELONEGO MIĘSA INDYCZEGO Z SEREM
Składniki:
40 dag mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
1 czerstwa bułka (świeża kajzerka ok. 40 -50g, która została wcześniej ?ususzona?),
4 plasterki sera żółtego,
sól i pieprz (lub pieprz ziołowy) do smaku,
tymianek suszony lub macierzanka suszona ? ok. 1 łyżeczki herbacianej (co kto lubi),
olej roślinny (rzepakowy) do posmarowania folii aluminiowej ? trochę,
folia spożywcza ? 2 kawałki,
folia aluminiowa do zawinięcia roladki na czas pieczenia ? 4 kawałki.
Sposób wykonania:
Mielone mięso z indyka wyrobić dobrze z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką, jajkiem i suszonym tymiankiem lub macierzanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na cztery porcje. Każda porcję wkładać między dwa kawałki folii spożywczej i ręką ?rozpłaszczyć? je na kształt kwadratu. Zdjąć folię z wierzchniej warstwy, a na mięsku położyć plasterek sera żółtego i przy pomocy folii, na której leży mięsko należy zwinąć w roladkę, ?zamykając? przy tym końce mięsnego rulonika.
I tak kolejno pozostałe trzy porcje. Teraz folię aluminiową kładziemy błyszczącą stroną do wierzchu
i smarujemy ją (pędzelkiem) olejem roślinnym, i owijamy roladkę. Matowa strona folii aluminiowej powinna być na wierzchu. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut w temp. 200°C. (Bez termoobiegu - temp. 220°C). Po upieczeniu roladki oczywiście należy odwinąć z folii przed podaniem.
Można roladki polać sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym, ale i bez sosu są bardzo smaczne. Do tego ugotowany ryż (bardzo polecam ryż basmati lub jaśminowy) i sezonowa suróweczka.
Kasiu, czy masz może jakiś sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane (z płatków owsianych), żeby nie były twarde, jak "kamyczki"?
Dla Ciebie cieplutkie pozdrowienia i ... i ...
dziękuję za wiadomości na PW. Skorzystałam podwójnie, bo jeszcze trafiłam na Twój wątek. Niesamowita skarbnica fajnych, sprawdzonych i nieskomplikowanych przepisów. DZIĘKUJĘ - zostały "wprowadzone" do pamięci.
A może spróbujesz na obiadek takiego przepisu z mięskiem z indyka.
ROLADKI Z MIELONEGO MIĘSA INDYCZEGO Z SEREM
Składniki:
40 dag mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
1 czerstwa bułka (świeża kajzerka ok. 40 -50g, która została wcześniej ?ususzona?),
4 plasterki sera żółtego,
sól i pieprz (lub pieprz ziołowy) do smaku,
tymianek suszony lub macierzanka suszona ? ok. 1 łyżeczki herbacianej (co kto lubi),
olej roślinny (rzepakowy) do posmarowania folii aluminiowej ? trochę,
folia spożywcza ? 2 kawałki,
folia aluminiowa do zawinięcia roladki na czas pieczenia ? 4 kawałki.
Sposób wykonania:
Mielone mięso z indyka wyrobić dobrze z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką, jajkiem i suszonym tymiankiem lub macierzanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na cztery porcje. Każda porcję wkładać między dwa kawałki folii spożywczej i ręką ?rozpłaszczyć? je na kształt kwadratu. Zdjąć folię z wierzchniej warstwy, a na mięsku położyć plasterek sera żółtego i przy pomocy folii, na której leży mięsko należy zwinąć w roladkę, ?zamykając? przy tym końce mięsnego rulonika.
I tak kolejno pozostałe trzy porcje. Teraz folię aluminiową kładziemy błyszczącą stroną do wierzchu
i smarujemy ją (pędzelkiem) olejem roślinnym, i owijamy roladkę. Matowa strona folii aluminiowej powinna być na wierzchu. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut w temp. 200°C. (Bez termoobiegu - temp. 220°C). Po upieczeniu roladki oczywiście należy odwinąć z folii przed podaniem.
Można roladki polać sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym, ale i bez sosu są bardzo smaczne. Do tego ugotowany ryż (bardzo polecam ryż basmati lub jaśminowy) i sezonowa suróweczka.
Kasiu, czy masz może jakiś sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane (z płatków owsianych), żeby nie były twarde, jak "kamyczki"?
Dla Ciebie cieplutkie pozdrowienia i ... i ...
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
a może przypadnie Ci do gustu i zechcesz spróbować:
MIODOWA MARYNATA (ZALEWA) DO SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
Składniki dla przepisu podstawowego:
Do dużego (o poj. ok. 0,75 l) szklanego, zakręcanego słoika wkładamy:
? 6 łyżek stołowych miodu naturalnego wielokwiatowego (lub lipowego, akacjowego),
? sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
(może być także sok wyciśnięty z 1 dużego grapefruita czerwonego lub 3 pomarańczy ? co kto lubi, ale z każdym z tych owoców cytrusowych jest inny smak; można połączyć również sok
z grapefruita z sokiem z cytryny lub wycisnąć mieszany sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy - dowolnie),
? 1 szklanka wody przegotowanej (letniej),
? ząbki obrane z łusek i przeciśnięte przez praskę z dwóch sporych główek czosnku.
Słoik zakręcamy i te wszystkie składniki mieszamy. Wstawiamy do lodówki i korzystamy, jak potrzebujemy zamarnować ?kurzęce? skrzydełka.
naokoło 1 kg skrzydełek bierze się około 6 ÷ 8 łyżek stołowych tej podstawowej marynaty. Wlewamy do miski i dodatkowo dodajemy:
? kilka kropli sosu tabasco,
? 1 łyżkę stołową gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu,
? 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego,
? ok. 2 cm startego (na tarce o drobnych oczkach) korzenia imbiru,
? 1 łyżeczkę suszonego tymianku lub macierzanki (jak ktoś lubi smak tymianku lub macierzanki, ale niekoniecznie),
? 2 - 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.
Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do tej "wzbogaconej" zalewy skrzydełka ?kurzęce?. (Proponuję wcześniej skrzydełka bardzo krótko, dosłownie przez ok. 5 minut, obgotować we wrzącej wodzie). Wszystko trzeba delikatnie przemieszać, żeby mięsko pokryło się marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w piekarniku lub na grillu doglądając, żeby się nie spaliły, (bo lubią się przypalić).
W marynacie wg przepisu podstawowego ? 6 ÷ 8 łyżek na ok. 1 kg mięska, ale z dodatkiem 1 łyżeczki musztardy zamiast sosu tabasco i przecieru pomidorowego, można także zamarnować żeberka lub schab (oczywiście poporcjowane i obgotowane wcześniej przez kilka minut we wrzącej wodzie).
Dodanie miodu skraca czas przygotowania mięska, nadaje mu subtelny aromat i "tworzy" na mięsku skórkę, dzięki czemu jest ono soczyste. Krótkie obgotowanie mięska wcześniej powoduje także skrócenie czasu pieczenia.
Smacznego.
a może przypadnie Ci do gustu i zechcesz spróbować:
MIODOWA MARYNATA (ZALEWA) DO SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
Składniki dla przepisu podstawowego:
Do dużego (o poj. ok. 0,75 l) szklanego, zakręcanego słoika wkładamy:
? 6 łyżek stołowych miodu naturalnego wielokwiatowego (lub lipowego, akacjowego),
? sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
(może być także sok wyciśnięty z 1 dużego grapefruita czerwonego lub 3 pomarańczy ? co kto lubi, ale z każdym z tych owoców cytrusowych jest inny smak; można połączyć również sok
z grapefruita z sokiem z cytryny lub wycisnąć mieszany sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy - dowolnie),
? 1 szklanka wody przegotowanej (letniej),
? ząbki obrane z łusek i przeciśnięte przez praskę z dwóch sporych główek czosnku.
Słoik zakręcamy i te wszystkie składniki mieszamy. Wstawiamy do lodówki i korzystamy, jak potrzebujemy zamarnować ?kurzęce? skrzydełka.
naokoło 1 kg skrzydełek bierze się około 6 ÷ 8 łyżek stołowych tej podstawowej marynaty. Wlewamy do miski i dodatkowo dodajemy:
? kilka kropli sosu tabasco,
? 1 łyżkę stołową gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu,
? 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego,
? ok. 2 cm startego (na tarce o drobnych oczkach) korzenia imbiru,
? 1 łyżeczkę suszonego tymianku lub macierzanki (jak ktoś lubi smak tymianku lub macierzanki, ale niekoniecznie),
? 2 - 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.
Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do tej "wzbogaconej" zalewy skrzydełka ?kurzęce?. (Proponuję wcześniej skrzydełka bardzo krótko, dosłownie przez ok. 5 minut, obgotować we wrzącej wodzie). Wszystko trzeba delikatnie przemieszać, żeby mięsko pokryło się marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w piekarniku lub na grillu doglądając, żeby się nie spaliły, (bo lubią się przypalić).
W marynacie wg przepisu podstawowego ? 6 ÷ 8 łyżek na ok. 1 kg mięska, ale z dodatkiem 1 łyżeczki musztardy zamiast sosu tabasco i przecieru pomidorowego, można także zamarnować żeberka lub schab (oczywiście poporcjowane i obgotowane wcześniej przez kilka minut we wrzącej wodzie).
Dodanie miodu skraca czas przygotowania mięska, nadaje mu subtelny aromat i "tworzy" na mięsku skórkę, dzięki czemu jest ono soczyste. Krótkie obgotowanie mięska wcześniej powoduje także skrócenie czasu pieczenia.
Smacznego.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Witaj RTK-no właśnie jak masz na imię?Cieszę się ze przydadzą się moje przepisy.Z twoich skorzystam,a jak długo taka marynata może stać lodówce?
A gdzie twój ogródek? Zakładaj watek,a jeśli chcesz,możesz wstawić fotki u mnie.
A gdzie twój ogródek? Zakładaj watek,a jeśli chcesz,możesz wstawić fotki u mnie.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Kuchnia Kaśki
O matko....i córko
Przepis rtk10 brzmi tak smakowicie, że
Jutro ! jutro robię taką marynatkę i zanurzam w niej wszystkie możliwe części kury
Przepis rtk10 brzmi tak smakowicie, że
Jutro ! jutro robię taką marynatkę i zanurzam w niej wszystkie możliwe części kury
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
ogródek jest szykowany już do zimy. I jak co roku, znowu dosadzone zostały różne cebulowe, kwitnące wiosną, a miało już nie być ich więcej. Do założenia wątku muszę jeszcze "dojrzeć".
"Bazowa" marynata (zalewa) może stać w lodówce w słoiczku tak długo, dopóki się jej nie zużyje - nawet i kwartał. Nic się jej nie stanie.
Po kilku dniach "macerowania" można ją przecedzić przez sitko i czosnek przechowywać w oddzielnym słoiczku (to już pomysł mojej znajomej), wykorzystując co jakiś czas do różnych potraw (klopsiki, kotleciki, zupki, dodać do masełka + natka pietruszki (drobniutko posiekana) = masełko czosnkowe, itp.).
Zaś płynny "przesącz", szczególnie późną jesienią i wczesną wiosną można popijać 2-3x/dziennie profilaktycznie po 1 łyżce stołowej i traktować, jako naturalną "grypolinkę" , żeby wzmocnić organizm i zapobiec wszelkim przeziębieniom.
Można popijać również razem z "cząstkami" czosnku - nieprzecedzoną (to także już pomysł mojej znajomej - sprawdzony i działa skutecznie, a nie ma żadnego takiego specyficznego zapachu , jak przy jedzeniu surowych ząbków czosnku) .
Mariolu,
hm, ... proponuję, żebyś zamiast kury wzięła wszystkie części z kurczaka, bo nie wiadomo, jaka kura Ci się trafi i jak długo będzie musiała się dusić. A może spróbować ją zamknąć w szybkowarze
ogródek jest szykowany już do zimy. I jak co roku, znowu dosadzone zostały różne cebulowe, kwitnące wiosną, a miało już nie być ich więcej. Do założenia wątku muszę jeszcze "dojrzeć".
"Bazowa" marynata (zalewa) może stać w lodówce w słoiczku tak długo, dopóki się jej nie zużyje - nawet i kwartał. Nic się jej nie stanie.
Po kilku dniach "macerowania" można ją przecedzić przez sitko i czosnek przechowywać w oddzielnym słoiczku (to już pomysł mojej znajomej), wykorzystując co jakiś czas do różnych potraw (klopsiki, kotleciki, zupki, dodać do masełka + natka pietruszki (drobniutko posiekana) = masełko czosnkowe, itp.).
Zaś płynny "przesącz", szczególnie późną jesienią i wczesną wiosną można popijać 2-3x/dziennie profilaktycznie po 1 łyżce stołowej i traktować, jako naturalną "grypolinkę" , żeby wzmocnić organizm i zapobiec wszelkim przeziębieniom.
Można popijać również razem z "cząstkami" czosnku - nieprzecedzoną (to także już pomysł mojej znajomej - sprawdzony i działa skutecznie, a nie ma żadnego takiego specyficznego zapachu , jak przy jedzeniu surowych ząbków czosnku) .
Mariolu,
hm, ... proponuję, żebyś zamiast kury wzięła wszystkie części z kurczaka, bo nie wiadomo, jaka kura Ci się trafi i jak długo będzie musiała się dusić. A może spróbować ją zamknąć w szybkowarze
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10604
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
..o jakie mniam mniam zabieram się do robienia marynaty...
- nina1611
- 500p
- Posty: 833
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Kuchnia Kaśki
przepis na marynatę już sobie zapisałam na pewno sie przyda
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Niektóre z moich storczyków ...
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Kuchnia Kaśki
rtk10 sorry Oczywiście mówiąc kura mam na myśli kurczaka
Kasiu pozwolisz ?
To teraz ja podam wam łatwiutki przepis na fasolę po afrykańsku. Kuchnia Afryki, ze względu na deficyt wody, preferuje dania jednogarnkowe. U nas, co prawda wody na zmywanie nie brakuje ale brakuje czasu
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
olej
kopiasta łyżeczka do herbaty curry
opcjonalnie łyżka koncentratu ( ja czasami dodaję, czasami nie )
Cebulę w piórka na rozgrzany olej, usmażyć na złoto. Wsypać curry i chwilę podsmażać mieszając aby curry " oblepiła" cebulkę. Dołożyć fasolę wraz z zalewą, ( jeżeli dodaję - to koncentrat ) pogotować parę minut i - gotowe. Świetny dodatek do mięsa smażonego, pieczonego, w sosie itd
Kasiu pozwolisz ?
To teraz ja podam wam łatwiutki przepis na fasolę po afrykańsku. Kuchnia Afryki, ze względu na deficyt wody, preferuje dania jednogarnkowe. U nas, co prawda wody na zmywanie nie brakuje ale brakuje czasu
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
olej
kopiasta łyżeczka do herbaty curry
opcjonalnie łyżka koncentratu ( ja czasami dodaję, czasami nie )
Cebulę w piórka na rozgrzany olej, usmażyć na złoto. Wsypać curry i chwilę podsmażać mieszając aby curry " oblepiła" cebulkę. Dołożyć fasolę wraz z zalewą, ( jeżeli dodaję - to koncentrat ) pogotować parę minut i - gotowe. Świetny dodatek do mięsa smażonego, pieczonego, w sosie itd
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Mariolko,pewnie,że pozwolę
te fasolka może być ciekawa,czasem proste dania są najlepsze.Właśnie obmawiałyśmy wstępnie z córką menu na urodzinki-wnusia i małżonka,a mają ten sam dzień ,no i chyba zrobimy potrawkę meksykańską-fasolka,cebula,kukurydz,pieczarki i,przesmażone doprawione przecierem plus przyprawy-przepis z gazetki przyślij przepis.A ja dziś korzystając z ostatnich zbiorów cukinii zrobiłam placuszki i cukiniowe ciasto
A może wy mi podpowiecie co zrobić na imprezkę-szybko i nie drogo?
te fasolka może być ciekawa,czasem proste dania są najlepsze.Właśnie obmawiałyśmy wstępnie z córką menu na urodzinki-wnusia i małżonka,a mają ten sam dzień ,no i chyba zrobimy potrawkę meksykańską-fasolka,cebula,kukurydz,pieczarki i,przesmażone doprawione przecierem plus przyprawy-przepis z gazetki przyślij przepis.A ja dziś korzystając z ostatnich zbiorów cukinii zrobiłam placuszki i cukiniowe ciasto
A może wy mi podpowiecie co zrobić na imprezkę-szybko i nie drogo?
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Kuchnia Kaśki
Pyszna jest taka potrawka. A ciasto cukiniowe ? Mniam, mniam czy też błeee ?
Ja znam przepis na ciasto marchwiowo - bananowe z polewą z twarożku homogenizowanego. Nazwa brzmi błeee, dla mnie delicious.
Ja znam przepis na ciasto marchwiowo - bananowe z polewą z twarożku homogenizowanego. Nazwa brzmi błeee, dla mnie delicious.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ciasto cukiniowe całkiem,całkiem,mi przypomnina w smaku piernik na dzemie,może któraś piekła?
A ja po imprezce zjadam resztki,teraz z kawką cytrynowca.A z konkretów nic specjalnego nie robilam,galarcik,sałatkę gyros i grecką,bgosik to wiadomo,musi być,zrobilam już z mojej ukiszonej kapusty.Były jeszcze roladki ze schabu,i schab zapiekany z ananasem,potrawka meksykanska i chyba to wszystko.A nie,jeszcze ryba po grecku.I tu muszę powiedzieć,ze tak jak nie bardzo podchodzę do ryb z marketów,zaczęlam kupować filety w Biedronce,5%glazur i faktycznie wody wlaściwie nie mają są super,a cena umiarkowana.
A ja po imprezce zjadam resztki,teraz z kawką cytrynowca.A z konkretów nic specjalnego nie robilam,galarcik,sałatkę gyros i grecką,bgosik to wiadomo,musi być,zrobilam już z mojej ukiszonej kapusty.Były jeszcze roladki ze schabu,i schab zapiekany z ananasem,potrawka meksykanska i chyba to wszystko.A nie,jeszcze ryba po grecku.I tu muszę powiedzieć,ze tak jak nie bardzo podchodzę do ryb z marketów,zaczęlam kupować filety w Biedronce,5%glazur i faktycznie wody wlaściwie nie mają są super,a cena umiarkowana.