Dziś będę miała upragnione róże z Rosarium i mocno się zastanawiam kiedy ja je posadzę?
Ogród Doroty, coraz bardziej różany...
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)
Jestem pełna podziwu dla Twoje zapału do pracy. Ja już wszystkie plany przeróbek przeniosłam na następny rok, A ty kobieto szalejesz i to przez duże SZ. Ciebie małe przeróbki nie interesują muszą być od razu wykopaliska
Mój podziw jest tym większy nim niższa jest temperatura na dworze.
Dziś będę miała upragnione róże z Rosarium i mocno się zastanawiam kiedy ja je posadzę?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosia, mnie też trawy jakos zakręciły bardziej w tym roku. Kilka nabyłam
Widok kwitnąsej ostnicy rzeczywiście jeden z ładniejszych. Część nasion zbiorę i posieje wiosną, część zostawię na siewki.
Krzaczor chryzantemowy to wlasnie ta cmentarna, zeszloroczna. Zobzcymy jak przezimuje pod gołym niebem. Nie przycinałam jej wcale, ale w przyszłym roku, jeśli przeżyje poeksperymentuję z cięciem.
Ewcia, ja wczoraj przesadziłam prawie wszystkie róże na jednej rabacie, mam nadzieje, że im nie zaszkodzilam
tak sie prezentuje rabata po zmianach. Zostało miejsce na jeszcze dwie - zamówione

No i byliny trzeba dosadzić, znów będzie ciasno
Monia, niestety te roboty wymuszone. Rosliny nie przeżyją zimy w doniczkach a poza tym lepsza góra ziemi niż ziejący dół a taki mialam na działce. Nie przepadam za praca w ogrodzie przy takich temperaturach, ale cóż poradzic, trzeba.
Leonardo sie rozszalal jesiennie

I Heidi niższe temperaury wyraźnie służą

Krzaczor chryzantemowy to wlasnie ta cmentarna, zeszloroczna. Zobzcymy jak przezimuje pod gołym niebem. Nie przycinałam jej wcale, ale w przyszłym roku, jeśli przeżyje poeksperymentuję z cięciem.
Ewcia, ja wczoraj przesadziłam prawie wszystkie róże na jednej rabacie, mam nadzieje, że im nie zaszkodzilam
tak sie prezentuje rabata po zmianach. Zostało miejsce na jeszcze dwie - zamówione

No i byliny trzeba dosadzić, znów będzie ciasno
Monia, niestety te roboty wymuszone. Rosliny nie przeżyją zimy w doniczkach a poza tym lepsza góra ziemi niż ziejący dół a taki mialam na działce. Nie przepadam za praca w ogrodzie przy takich temperaturach, ale cóż poradzic, trzeba.
Leonardo sie rozszalal jesiennie

I Heidi niższe temperaury wyraźnie służą

- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko na dwie miejsce zostało
myślałam, że na cztery 
- dodad

Jola, dwie na tej rabacie, reszta gdzie się uda..... 
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Dorotko, piekne róże pokazujesz (Polka, ech, to jeden z moich ulubionych kolorów) - ale i tak najbardziej inspirujące są te zdjęcia rabat z różnymi nasadzeniami. Perfekcja po prostu... a myślisz o żeleźniakach? Jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać, bo u mnie się rozrasta, a nie mam miejsca na więcej - sadząc go przy rózach należy pamiętać, że jest dosć niewymagający, ale walczy o swoje. Mój rośnie obok Flammentanz, która jest na własnym korzeniu, jej to raczej żadne sąsiedztwo nie zaszkodzi ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Dorotko jestem zaskoczona wysokością JG
....i co ja teraz pocznę...czyzbym jej musiała nowe miejsce szukać?
Zdradzisz jakie różyczki posadzisz na nowej rabatce?
....a Polka prześliczna.
Zdradzisz jakie różyczki posadzisz na nowej rabatce?
....a Polka prześliczna.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Fajna ta rabata
Latem na pewno będzie rzucać na kolana. Nie jest ostatnio aż tak źle z temperaturą, przynajmniej w dzień. Można coś męczącego z przyjemnością zrobić, tylko spacerować się nie da 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
No właśnie z tymi różami to tak dziwnie jest, że czasem wyrastają dużo większe niż piszą w opisach. To akurat mi się nie podoba.
Ale u mnie to chyba nie grozi, one zawsze mniejsze niż gdzie indziej.
Ale u mnie to chyba nie grozi, one zawsze mniejsze niż gdzie indziej.
- dodad

Aga, Polka zachwyca mnie nieustająco
Ja tez lubię oglądac w ogrodach zdjęcia całych rabat, miło, że moje sie podobają
Żelaźniaka mam od Izy, więc na razie dziękuję. Jest tyle fajnych roslin, że człowiekowi sie ciężko zdecydować, Myślę intensywnie
Dzięki za ostrzeżenie
Eluś, JG i mnie bardzo zaskoczył, choć akurat w jedo wypadku ta wielkość mi nie przeszkadza. Zobaczymy co zostanie z tych pędów wiosną.
Plany na nową rabatę są takie: rabata owalna, wydłużona. Po obwodzie na połówce od muru i szklarni:
Graham Thomas,
Crown Princess Margareta
Summer Song
Tea Clipper
Sophia R.
Pilgrim
od strony ogrodu, w środku rabaty
Chippendale i Rokoko
zastanawiam się nad umieszczeniem jakiejś czerwieni, mam do wyboru Red Lonardo da Vinci, Astrid GvH. i Munstead Wood, ale nie jestem jeszcze do końca zdecydowana. Może cos poradzicie?
No i oczywiście uzupełnienie bylinami. Chyba znow będzie za ciasno
Ewunia mam nadzieje, że będzie fajnie wyglądać. Na tej rabacie róze w odcieniach od bieli przez róże do folietu Heidi Klum.
Jutro znów praca w ogrodzie. Musze skończyc do piątku, bo w przyszly weekend musze się zająć malowaniem w pokoju chłopców.
Gosia, no własnie. Ja też w tym roku miałam takie sprinterki, które zaburzyły mi wygląd rabat. Ale z tym chyba trzeba sie pogodzić.
A na dobranoc ciągle piękne hortensje

Ja tez lubię oglądac w ogrodach zdjęcia całych rabat, miło, że moje sie podobają
Żelaźniaka mam od Izy, więc na razie dziękuję. Jest tyle fajnych roslin, że człowiekowi sie ciężko zdecydować, Myślę intensywnie
Dzięki za ostrzeżenie
Eluś, JG i mnie bardzo zaskoczył, choć akurat w jedo wypadku ta wielkość mi nie przeszkadza. Zobaczymy co zostanie z tych pędów wiosną.
Plany na nową rabatę są takie: rabata owalna, wydłużona. Po obwodzie na połówce od muru i szklarni:
Graham Thomas,
Crown Princess Margareta
Summer Song
Tea Clipper
Sophia R.
Pilgrim
od strony ogrodu, w środku rabaty
Chippendale i Rokoko
zastanawiam się nad umieszczeniem jakiejś czerwieni, mam do wyboru Red Lonardo da Vinci, Astrid GvH. i Munstead Wood, ale nie jestem jeszcze do końca zdecydowana. Może cos poradzicie?
No i oczywiście uzupełnienie bylinami. Chyba znow będzie za ciasno
Ewunia mam nadzieje, że będzie fajnie wyglądać. Na tej rabacie róze w odcieniach od bieli przez róże do folietu Heidi Klum.
Jutro znów praca w ogrodzie. Musze skończyc do piątku, bo w przyszly weekend musze się zająć malowaniem w pokoju chłopców.
Gosia, no własnie. Ja też w tym roku miałam takie sprinterki, które zaburzyły mi wygląd rabat. Ale z tym chyba trzeba sie pogodzić.
A na dobranoc ciągle piękne hortensje

Dorotka, Twoja rabata różana w przyszłym roku zachwyci! Mnie tylko dziwi, że ona ma już obwódkę!
Czy warto było się trudzić nad obwódką, jak w przyszłym roku trzeba ją będzie przesuwać?
Ja tego błędu nie popełniłam! Ale jest taki wątek Nasze błędy w ogrodnictwie, jakoś tak, zawsze będziesz mogła tam napisać, jak się niepotrzebnie napracowałaś, mylnie oceniając swój apetyt różany

A Polka cudna, taka, jak powinna być, uff...
A Polka cudna, taka, jak powinna być, uff...
- dodad

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany...
O kochana, ta rabata ze zdjęci juz nie może sie poszerzyc, bo ona w centrum ogrodu i większy okrąg będzie tam wyglądać niezbyt...
Jaw uporam sie z ziemią z kopca kreta to zrobię zdjęcie z innej perspektywy i sama sie przekonasz.
A ta żółcie i pomarańcze z poprzedniego postu
to dopiero rabata planowana, obwódki miec na razie nie będzie 
Jaw uporam sie z ziemią z kopca kreta to zrobię zdjęcie z innej perspektywy i sama sie przekonasz.
A ta żółcie i pomarańcze z poprzedniego postu
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Dorotko cudnie wyglądają wielkie kępy chryzantem całe obsypane kuleczkami pąków
Mam nadzieję, ze zdąża zakwitnąć przed mrozami, ja też mam jeszcze niekwitnące krzaczki....
Hortensje prawdziwe królowe jesieni są przepiękne.....
Hortensje prawdziwe królowe jesieni są przepiękne.....
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Dzień dobry, Dorotko. Zapraszam do mojego wątku różanego. Może włączysz się do zabawy 
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A ja sobie obmyśliłam Summer Song w towarzystwie Hot Chocolete i Fellowship
ależ ta ostatnia kolczasta 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Będzie pięknie.
A co do JG to wyszukałam, że są dwa rodzaje...jeden krzaczasty a drugi pnący....uff ale mi ulżyło.
Mam krzaczastego. 
A co do JG to wyszukałam, że są dwa rodzaje...jeden krzaczasty a drugi pnący....uff ale mi ulżyło.