magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: magdogród:-)

Post »

Magdo, wcale się nie dziwię, że tak ci śpieszno do zagospodarowania przyległości domu.
Jesień to dobry czas na przesadzanie drzew i krzewów, bylin. Warto też skorzystać z pięknej pogody. A wiosną podziwiać efekty jesiennej pracowitości.
Mam nadmiar bodziszka korzeniastego. Mogę oddać - dobrze zadarnia. Nie jest wymagający.
magdala

Post »

Justyno :D

Chyba też mam takiego Bodziszka (popatrzyłam sobie na zdjęcia w internecie)-dziękuję :D
Tylko u mnie rośnie tuż przy granicy z trawnikiem (na starej działce oczywiście)i trawa bardzo wrosła w bylinę -musiałabym
wykopać go i porozdzielać.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A oto moja zdobycz ,o której już gdzieś pisałam (tzn. pisałam o nieopanowanej żądzy jej posiadania ...)
Nie będę opowiadać o samym procederze zdobywania rośliny ,bo i za stara juz jestem ,żeby przyznawać się do takich rzeczy... :? )

Rozchodnik ,który wiosną wyglądał zabójczo! Ma ciemne gałązki i listki (dość drobne) i ciemne kwiaty.
Ogólnie cały był w kolorze bordowo -śliwkowym. Jak już go "dostałam" ,okazało się ,że był tak zasuszony i zabiedzony ,że teraz nie wygląda
zbyt pięknie. Ale już wypuszcza nowe listki ,także "będą z niego ludzie" ;:109
Musicie uwierzyć mi "na słowo".

Obrazek

Obrazek
magdala

Post »

Ależ sobie wczoraj poużywałam ... :tan

Robiliśmy jesienne porządki na starej działce . W tym sezonie bywaliśmy tam naprawdę sporadycznie,
więc i radocha z pracy i mnóstwo do zrobienia !

Moja największa frajda -to co oczywiście?? Wykopki ;:138

Tym razem z działki zabrałam :
Kłącze Serduszki , które rozrosło się niebywale! Posadziłam je w koszyku na cebule ,bo
przez parę lat serduszka znikała mi gdzieś w czeluściach ziemi (krety??).
Zobaczcie jaki wyrósł z niej potwór:

Obrazek

Następny był Kopytnik (prezent od forumowej Gohny ...ciekawe co u niej :? )

Niech inne zimozielone schowaja się przy nim :D Bardzo go lubię.

Obrazek

Pomarańczowa Azalia - urosła mocno. Chyba już jutro wyląduje na nowym miejscu obok rododendrona.

Obrazek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wykopałam też 4 cebule różowych Lilii , największą Hortensję Anabelle , młode Anabellki ,które rozmnażałam w czerwcu,
i Liliowca , którego kwitnienia nie miałam zaszczytu oglądać :roll:
magdala

Post »

Działeczka żyje sobie swoim jesiennym życiem . Zastałam nawet jedną kwitnąca różę.
Leonardo da Vinci:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Witam Cię Magdo, wiem co to urządzanie ogrodu po budowie. Moje iglaki również od środka mają brązowe igły, ale podejrzewam, że u mnie dał im się we znaki brak deszczu i dość przesuszona ziemia, a i inne rośliny zaczynają spuszczać uschnięte liście.
Mam również Barbulę od kilku lat, nigdy jej nie okrywałam a rośnie na linii największych wiatrów w ogrodzie. Nie przemarza, rośnie bardzo dobrze co roku kwitnie. Jestem zdziwiona że ludzie mają z nią problemy.
Pozdrawiam. Zosia.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
magdala

Post »

Witaj Zosiu :wit

Napisałaś mi same dobre rzeczy :D Za pocieszające wieści o Barbuli dziękuję Ci szczególnie.
Zajrzałam już szybciutko do Twojego ogrodu i ...oniemiałam!!
Niesamowita przemiana domu i działki wokół. Zaraz wracam na dalszą lekturę....
---------------------------------------------------------------------------------------
Rozchodnik z wczoraj. Wydaje mi się ,że w tym roku bardzo uderzył w amarant...
W poprzednich latach był po prostu bordowy .

Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jak się cieszę ;:138 Magduś, zaczęłaś już przeprowadzkę ogrodową :heja
Cebulica marzenie... będę jej wiosną kibicować.
Widok na drzewo z kuchni... oj, ważny... Nie doradzę, poza sugestią, żeby uwzględniać warunki glebowe... Mniejszym roślinom możemy spróbować stworzyć namiastkę godziwych warunków. Trudniej będzie na dłuższą metę "oszukać" drzewo.... I kto to mówi? Ta, która próbuje oszukać swoje roślinki...
Magduś? A kalina... będzie kalina? :D

A... tulipanowiec na piasku rośnie i to dość szybko. Ale korzenie są .... chyba wszędzie...
magdala

Post »

Izabelko :wit
Jak miło mi Cię widzieć :D
Ten ogień powyżej może symbolizować mój stan wewnętrzny - jeśli mowa o pragnieniu przeprowadzki ;:112

Tulipanowiec mówisz.....???? Tak mało znam się na drzewach. :?

Kalinka będzie :D Mam nawet taką malusią wyhodowaną z patyczka (córka tej dużej). Zabiorę ją ze sobą.
Wczoraj też okopałam największego Bukszpana, powoli przygotowuję go do wyjazdu. To będzie największa roślina.

Gorzej ,że nowa działka jest nieogrodzona. Rośliny sadzę tuż przy sąsiadach obok (też nie mają ogrodzenia.)-niemalże pod ich oknem,
więc myślę ,że nikt nie połaszczy się na mój "ogród". :D Zresztą będą ukryte wśród sosenek.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Jabłonka "Ola" na działce:

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Z takich jabłuszek sąsiadka robi pyszny i jpiękny kompocik. To co jutro wycieczka? ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ależ ta Ola piękniasta...czy ona jest rzeczywiście taka zdrowa? Pryskasz ją na mszyce?

MIło czytać, jaki zapał Cię ogarnął :-) Wyobrażam sobie ten poziom adrenaliny, te wizje przyszłości, te plany...ech, to musi być super, tak urządzać wszystko od nowa...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Magdo, Magdo gdzie jesteś?
magdala

Post »

A już jestem :wit

Izo :D -dziękujemy Wam za gościnę i roślinne prezenty :D Jak zawsze było u Was bardzo sympatycznie .

Dostałam od Izy upragnionego ciemnego rozchodnika - jest po prostu przepiękny!!
Iza ma całe wielkie kępy rozchodników i w ogóle masę bylin ,krzaczków i wszystkiego , o czym ogrodnik marzy :tan
Odwiedziłyśmy Izę razem z Klarysą.
Dostałyśmy olbrzymią kępę Sadźca ,który majestatycznie górował nad pozostałymi bylinami na rabacie. Iza po prostu dała nam go w całości :D
Obdarowała nas taką ilością roślin ..!
Bardzo miłe są takie "ogrodowe" spotkania

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stokrotko :D
Te jabłonki (mam dwie) nigdy mi nie chorowały. Także nie musiałam niczym ich pryskać. W zasadzie to okazy zdrowia, zawsze pięknie kwitną i
owocują.

Na wtorek wzięłam wolne z pracy, bo zamówiona jest koparka na ten dzień ;:65
Będzie równanie terenu ,a co za tym idzie... sadzenie roślin.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Magdo, dziękuję za przemiłe spotkanie ;:196
Podobnie jak ty, jestem zauroczona gościnnością Izy i jej męża, ogrodem i ich wielkim ;:167
Mam nadzieję, że uda nam się powtórzyć tak miłe popołudnie.
Pozdrawiam ;:196
magdala

Post »

Myślę Justynko ,że jeszcze wiele tak sympatycznych spotkań nas czeka :tan
Bardzo miło było Was poznać :wit :wit

Jutro przy lepszym świetle zrobię zdjęcia nowych roślin.
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Widzę ,że też lubisz rozchodniki :) Coś mnie też zaczęły kręcić tego roku.Ten purpurowy to zapewne purple imperior czy jakoś tak mam go drugi sezon i coś mi strajkuje :evil: rośnie tylko jedną łodyżką! Kupiłam też troszkę mniejszego nazywa się po prostu purpurowy troszkę go zabiedziłam ,ale mam nadzieję ,że na wiosnę się poprawi.Mam ich już 11 odmian niektóre mizerotki ..... wszystko przed nimi.Chyba popróbuję ich uprawy w donicach,ciekawie to wygląda. Ciekawa jestem tego wielkiego sadzenia ,które Cię czeka będę zaglądać :)
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”